Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čekam prvu pravu priliku

01.01.2012. 23:00
Čekam prvu pravu priliku


Sigurno je da u reprezentaciju nisam pružio jednako kao u klubu, ali moram reći i da u reprezentaciji još nisam dobio pravu priliku. Nju još uvijek čekam i želio bih da ovo Europsko prvenstvo bude natjecanje na kojem ću pokazati da mogu jednako kvalitetno igrati i u nacionalnom dresu – kaže Ivan Ninčević
Nakon što je objavljen popis igrača za prvi krug priprema za Europsko prvenstvo u Srbiji mnogi su se zapitali je li izbornik Slavko Goluža zaboravio na sjajnu polusezonu Ivana Ninčevića. Zadranin u dresu Fuchse Berlina prvi je strijelac trenutačno drugoplasirane momčadi Bundeslige i član društva najboljih 10 realizatora, a zapaženim se predstavama mogao pohvaliti i u dvobojima Lige prvaka. Lijeva krila s ovakvim referencama u svojim bi redovima vjerojatno poželjela glavnina od 16 stratega koji će od 15. do 29. siječnja slagati taktiku za uspon na vrh Starog kontinenta. Goluža je, čini se, dvoumio, no ne zadugo. Ako do Božića i nije bio siguran želi li ga u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, prošlotjednih 10 golova u mreži Melsungena bili su više nego uvjerljiv argument. Novim u nizu dojmljivih izdanja Ninčević i “lisice” su jesenski dio prvenstva zaključili 15. pobjedom.
– To je sjajan podatak i ponovno predstavlja više od očekivanog. Drugu sezonu za redom smo uspjeli nadmašiti postavljene ciljeve. Lani smo osvajanjem trećeg mjesta u prvenstvu izborili izravan plasman u Ligu prvaka, što je povijesni uspjeh kluba, a ove smo sezone nastavili tamo gdje smo stali. Presretni smo. Budžet Berlina je znatno manji od onog koji imaju Hamburg i Kiel, ali i manji od ulaganja Rhein Neckar Lowena i Flensburga, pa su i rezultati tim veći. Pred početak sezone smo se bojali hoćemo li moći paralelno gurati Bundesligu i Ligu prvaka, no ozljede su nas zaobišle, igrali smo cijelo vrijeme u visokom ritmu, te smo kraj ove godine dočekali oduševljeni – ističe Ninčević.
Tajna je u Sigurdssonu
Za spomenute uspjehe reći će da je u najvećoj mjeri zaslužan jedan čovjek.
– To je trener Dagur Sigurdsson (Islanđanin op.a.). Najbolji je stručnjak s kojim sam do sada radio i prezadovoljan sam načinom na koji vodi momčad. On odlično dozira intenzitet napora kod igrača: kada igramo u ritmu srijeda – subota ne opterećuje nas napornim treninzima, a nakon svake utakmice daje nam slobodan dan. Izvrstan je psiholog i taktičar s kojim možemo porazgovarati, ali istovremeno zna zadržati autoritet. Dovoljno je reći da nakon njegovog treninga s nestrpljenjem iščekujem sljedeći – radujem mu se. Zbog tako kvalitetnog načina rada na utakmicama mu vraćamo dajući sve od sebe. Njegove su se metode pokazale zaista učinkovitim.
Kazali ste da su ciljevi Berlina ponovno premašeni. S kakvim ste uopće ambicijama ušli u ovu sezonu?
– U sezonu smo ušli s ciljem da se plasiramo u gornji dom ljestvice, s tim da bi peto mjesto predstavljalo uspjeh. Kako sada stvari stoje, na dobrom smo putu da na kraju ponovno premašimo očekivanja; u odličnoj smo formi, a u klubu i u momčadi vlada sjajna atmosfera. Naravno, još je dugo do kraja, ali vjerujem da možemo zadržati ovako visoku razinu.
U kakvoj je Sigurdssonov sastav formi najbolje svjedoči podatak da je od 18 odigranih ligaških utakmica posustao samo protiv Goppingena i Kiela. Ipak, iako je lider Bundeslige u devetom kolu u Berlinu upisao minimalnih 33:32, Ninčević kaže da će Kiel ove sezone biti nepremostiva prepreka za sve konkurente.
– Liga je takva da i uvjetno rečeno slabije momčadi mogu iznenaditi. Iznimno je jaka i svaka je utakmica “na nož”, međutim Kiel je ove sezone iznad svih. Ne vjerujem da im itko do kraja može pomrsiti račune jer rukomet koji Kiel igra je rukomet koji kao da dolazi s druge planete.
Atomski rukomet igra se i u Ligi prvaka, u kojoj u skupini B Berlinčani nastupaju zajedno s Atleticom, Veszpremom, Čehovskim medvjedima, Kielcem i Silkeborgom. Nakon sedam odigranih utakmica njemački se predstavnik nalazi na četvrtom mjestu. Ninčević će europska izdanja svoje momčadi ocijeniti riječima:
– Zadovoljni smo dosadašnjim učinkom. Iako smo izvukli maksimalno tešku skupinu, u poziciji smo da se plasiramo u drugi krug. Pokazali smo da se možemo nositi sa svima, dok je treća ili četvrta pozicija uoči sljedeće faze realan doseg. Uspijemo li u tome, nastupe u Ligi prvaka moći ćemo označiti uspješnim.
Priželjkujete li Zagreb za protivnika u drugom krugu?
– Nadam se da će se rezultati poklopiti tako da u nastavku idemo na Zagreb. Volio bih zaigrati pred domaćom publikom i sresti se sa suigračima iz reprezentacije.
Do Vršca dug, a od Vršca krivudav put
Ako ih pak ne sretne u Ligi prvaka, Ninčević će suigrače iz reprezentacije imati priliku pozdraviti ovog tjedna, kada će s ostatkom “kauboja” u Osijeku započeti drugu fazu priprema za EP u Srbiji. Upitali smo ga je li 10 golova u posljednjoj utakmici protiv Melsungena nagnalo Golužu da se predomisli o njegovom nepozivanju.
– Zaista ne znam, no sretan sam da sam ponovno na popisu reprezentativaca. S Golužom sam se čuo nakon što je sastavio prvi popis igrača. Tada mi je kazao da još ništa nije gotovo, međutim, moram priznati da se nisam pretjerano nadao. Svaki izbornik ima svoju viziju momčadi i svoje kombinacije, pa sam odlučio nastaviti raditi kako bih se u budućnosti još više nametnuo. Ali, kada sam dobio poziv za okupljanje u Osijeku, dobio sam i potvrdu da je prepoznato moje zalaganje u klupskom dresu. Dat ću sve od sebe kako bih se našao među putnicima za Vršac.
Za reprezentaciju Hrvatske još niste odigrali na razini koju iz tjedna u tjedan demonstrirate u njemačkom prvenstvu. Dojam je da ste u određenim utakmicama izgorjeli od želje.
– Slažem se. Sigurno je da u reprezentaciju nisam pružio jednako kao u klubu, ali moram reći i da u reprezentaciji još nisam dobio pravu priliku. Nju još uvijek čekam i želio bih da ovo Europsko prvenstvo bude natjecanje na kojem ću pokazati da mogu jednako kvalitetno igrati i u nacionalnom dresu. Na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj prošle sam godine bio u sastavu, ali se nisam naigrao. U takvoj situaciji izgaraš i izgaraš, pa se dogodi i da izgoriš do kraja, no neću odustati. Trudit ću se i dalje, ako treba ići ću i glavom kroz zid jer želim igrati za Hrvatsku.
Na nedavno održanom Kupu četiri nacije Hrvatska je odigrala samo jednu dobru utakmicu, posljednju protiv Mađarske. Je li to znak upozorenja i poruka navijačima da snize ljestvicu očekivanja?
– Naše igre na Kupu četiri nacije nisu mjerilo kvalitete. Te su utakmice bile pripremne i gotovo revijalnog karaktera, dok je Europsko prvenstvo sasvim druga priča. Zaobiđu li nas ozljede ne sumnjam da ćemo biti pravi. U Srbiji možemo daleko dogurati.
Po pitanju favorita za osvajanje naslova Ninčević kaže da je teško odrediti tko će se na kraju popeti na postolje.
– Zaista je teško prognozirati. Sve su momčadi kvalitetne, a europska su prvenstva tradicionalno jača od svjetskih. Za svaku će reprezentaciju najvažnije biti da dobro otvori natjecanje, kako bi u drugu skupinu prenijela što veći broj bodova. Danci i Španjolci dolaze oslabljeni, ali i dalje opasni, Francuska je uvijek u vrhu… Bit će svega u Srbiji i sigurno je da nas očekuje uzbudljivo prvenstvo.
U skupini D u Vršcu Hrvatsku očekuju dvoboji sa Slovenijom, Islandom i Norveškom, dok će se u nastavku borbe za odličja tri najbolja sastava križati sa skupinom C, u kojoj će se predstaviti tradicionalno neugodni Francuzi, Španjolci, Mađari i Rusi. Kolike su nam šanse za polufinale?
– Hrvatska i Island bi trebali igrati glavne uloge u skupini D, no ne smijemo podcijeniti ni ostale dvije reprezentacije. Ne zaboravimo da je u pitanju turnirsko natjecanje i da su moguća razna iznenađenja. Trebamo od početka zacrtati visoke ciljeve, reći da idemo po zlato i boriti se iz utakmice u utakmicu. Kako u prvoj fazi, tako i u drugoj u kojoj se, nadam se, susrećemo s još renomiranijim suparnicima. Francuska je jedan od favorita na ovom prvenstvu, ali sve je  moguće.


Nadmašiti Švedsku


Na lanjskom SP-u u Švedskoj Ninčević je bio u momčadi na svih devet utakmica, pri čemu je na terenu proveo 110 minuta (12,2 po utakmici). Ukupno je postigao sedam golova (šut 7-13), upisao tri asistencije, dvaput zaradio dvije minute kazne…