Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na spomeniku uklesana imena osam poginulih hrvatskih branitelja i 13 civilnih žrtava

01.01.2012. 23:00
Na spomeniku uklesana imena osam poginulih hrvatskih branitelja i 13 civilnih žrtava


Tog 31. prosinca 1991. godine hrvatski vojnici su kod novigradskog groblja pružili žestok otpor kako bi osigurali što više vremena civilima da se prebace do Posedarja. Te su večeri poginuli Ante Zubčić kod novigradskog groblja i u Paljuvu Ante Pedić i Rajko Baraba
Otkrivanjem spomenika u Pridrazi je obilježen jedan od najtužnijih dana u povijesti ovog mjesta. U jeku napada srbočetničkog agresora na ovo mjesto, 31. prosinca 1991., mještani i vojska morali su napustiti svoje mjesto i otići u trogodišnje progonstvo. Na te teške dane podsjetio je i ratni zapovjednik 112. brigade, također, Pridražanin Marko Čulina. Čulina je rekao da je Pridraga u tešku vojnu situaciju došla već u 11. rujna 1991. nakon pada Kruševa.
– Zadaću obrane Pridrage, Paljuva i Podgradine imala je 3. bojna 112. brigade. Pridraga je u to vrijeme bila u 20 kilometara dugom okruženju. Tog 31. prosinca hrvatski vojnici su kod novigradskog groblja pružili žestok otpor kako bi osigurali što više vremena civilima da se prebace do Posedarja. Te su večeri poginuli Ante Zubčić kod novigradskog groblja i u Paljuvu Ante Pedić i Rajko Baraba, rekao je između ostalog Marko Čulina.
Spomenik u centru mjesta
No, to nije bio kraj borbe Pridražana za slobodu svoje domovine. Mnogi od njih nastavili su borbu diljem Hrvatske. Tako je Boris Čulina poginuo u obrani Murvice, Sveto Denona u tijeku akcije za oslobađanje brda Križ ponad Bibinja, Mile Čulina Vulin koji je bio prva žrtva koja je poginula na Dunavu. Stoga je Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata iz Pridrage i pokrenula inicijativu da se u centru mjesta, nedaleko od spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, postavi spomenik u kojem su uklesana imena 8 poginulih hrvatskih branitelja i 13 civilnih žrtava. Sve prisutne pozdravio je predsjednik udruge Branko Kokić, podsjetivši na ulogu Pridražana u obrani cijele Hrvatske i to u svim postrojbama HV-a.
Žrtve Domovinskog rata obvezuju
– Njihova žrtva zalog je za našu slobodu i slobodu naše zemlje u kojoj slobodno možemo misliti, raditi i domoljubno, hrvatski disati, rekao je Branko Kokić.
Na dane progona, ali i slave u obrani zemlje, također, je podsjetio i načelnik Općine Novigrad Joso Klapan. Klapan je rekao da je od subote spomenik pridraškim žrtvama mjesto slave, ali i zavjeta za bolju budućnost. Na to Pridražane, dodao je Klapan, obvezuju žrtve Domovinskog rata. Okupljenima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić koji je istaknuo važnost obilježavanja važnih događaja iz vremena stvaranja suvremene hrvatske države. No, taj je put, kao i mnogo puta u povijesti, kada se puk cijelog ovog kraja suprotstavljao zavojevačima, posut mnogobrojnim žrtvama. Narod ovog kraja, kazao je župan Stipe Zrilić, nema pričuvne domovine, pa se morao boriti za ovu jedinu koju ima.


Zvonko Čulina tvorac idejnog rješenja


Tvorac idejnog rješenja spomenika je Pridražanin Zvonko Čulina, a projekt je napravio projektantski biro Donat u Zadru i arhitekt Davor Budak. Izrada spomenika koštala je 65.000 kuna, što je u cijelosti financirala Općina Novigrad. Prigodan program upriličili su učenici osnovne škole iz Pridrage.