Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pojednostavit će se posvajanje djece, a MORH opet seli u centar Zagreba

01.01.2012. 23:00
Pojednostavit će se posvajanje djece, a MORH opet seli u centar Zagreba


Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić poručila je da će država pojednostaviti posvajanje djece, potaknuta Josipovićevim stavom, koji je tijekom obilaska Dječjeg doma u Nazorovoj ulici u Zagrebu izjavio kako treba “maksimalno pojednostaviti i ubrzati postupak posvajanja”
Pojednostavljuje se posvajanje djece, a Ministarstvo obrane opet se vraća u središte Zagreba, na Krešimirov trg, najavili su jučer nadležni ministri poslije susreta s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.
Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić poručila je da će država pojednostaviti posvajanje djece, potaknuta Josipovićevim stavom, koji je tijekom obilaska Dječjeg doma u Nazorovoj ulici u Zagrebu izjavio kako treba “maksimalno pojednostaviti i ubrzati postupak posvajanja”.
“Na tome ćemo intenzivno raditi”, izjavila je Opačić poslije zajedničkog obilaska s predsjednikom Republike. Najavila je formiranje posebne skupine koja će se u njezinu ministarstvu baviti samo problemom posvajanja djece. Josipović je kazao kako i osobno poznaje ljude koji su posvojili djecu, pa zna vrijednost novih obitelji za bivše štićenike domova. Opačić, koja je i sama posvojila dijete, najavila je da će država razraditi i mehanizme zaštite djece koja napuštaju domove ili udomiteljske obitelji. “To su djeca koja u ovom trenutku nemaju apsolutno nikakvu državnu zaštitu i koja nakon doma ili udomiteljske obitelji odlaze pod vedro nebo”, rekla je Opačić.
Ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj Jasna Ćurković Kelava istaknula je da ustanova Dječji dom Zagreb skrbi za 200 djece do 21 godine. Nužno je, kazala je Ćurković Kelava, stvoriti uvjete da djeca što kraće borave u domovima, jer te institucije, “ma kako dobre materijalne i stručne uvjete imale, ne smiju biti mjesto gdje djeca odrastaju”.
Josipović je jučer, zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem, posjetio i Državni centar za zaštitu i spašavanje te Ministarstvo obrane, gdje je video vezom čestitao Novu godinu hrvatskim vojnicima u misijama na Kosovu, u Afganistanu i na Golanskoj visoravni. Razgovarao je i s ministrom Antom Kotromanovićem, koji je poslije razgovora potvrdio novinsku najavu da MORH kani vratiti u središte Zagreba, u zgradu na Krešimirovu trgu. Bivša je vlast dio MORH-a preselila na južni rub grada, u vojarnu Croatia, ali su nove vlasti ustvrdile kako je to samo prouzročilo troškove, jer je ministarstvo na dvije adrese skuplje nego na jednoj. Kotromanović je precizirao da bi selidba cijelog MORH-a na rub grada koštala 140 milijuna kuna, što “se ne može dopustiti”.