Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vatrometom poljubaca, plesa i dobrih želja dočekali 2012. godinu

01.01.2012. 23:00
Vatrometom poljubaca, plesa i dobrih želja dočekali 2012. godinu


Već prije ponoći nebo je prošaralo na stotine manjih i većih vatrometa, a petarde su kao i svake godine odjekivale na svakom koraku. Vjerojatno kao nijedne godine do sada, pirotehnika je označila završetak Stare i ulazak u Novu, 2012. godinu.
Iako u niti jednom naselju Zadarske županije, osim na Viru, nije bio organiziran doček Nove godine na otvorenom, brojni žitelji našeg kraja su vatrometom poljubaca, plesa, šampanjca i dobrih želja dočekali ulazak u 2012. godinu. Slavilo se tako u pojedinim hotelima u Zadru i Biogradu, kao i u restoranima i kafićima gdje su se organizirale novogodišnje veselice. Ipak, shodno recesiji i sve tanjim džepovima mladež se uglavnom “snalazila” po privatnim tulumima, a oni stariji uz – televiziju.
Šetajući Zemunikom Donjim, na samu staru godinu vidimo kako su otvoreni tek jedan do dva kafića. Na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu oko 22 sata tek nekoliko užurbanih prolaznika, tek rijetki parovi.
Nekoliko ugostiteljskih objekata u Biogradu na Moru već oko 22.30 sata naslućivalo je pravu novogodišnju atmosferu. Nadasve svečano je bilo u Ilirijinom hotelu Kornati. Za zabavu do ranih jutarnjih sati na temu “blještavo i crveno” uz bogatu večeru i vatromet bila je zadužena grupa My Way. Uz obalu Pakoštana, Sv. Filipa i Jakova i Turnja brojni parovi, poneki žure u kafiće, poneki na privatne tulume. Članice udruga “Žene s osmijehom” iz Sv. Filipa i Jakova predsjednice Miluške Zelantov Novu godinu su dočekale sa svojima najdražima u konobi te uz dobru večeru i pjesmu dočekale jutro.
 Brojni sukošanski kafići otvorili su svoja vrata slučajnim i namjernim prolaznicima. Oko 60 sukošanskih umirovljenika predsjednika Velimira Kezmića doček Nove godine već je tradicionalno organiziralo u Domu mladeži Sukošan. Uz bogat stol i živu glazbu sukošanski umirovljenici su se vratili u svoju mladost kada su se na istom mjestu, doduše, pod nazivom Dom omladine, godinama organizirali urnebesni dočeci Nove. Bio je to povratak u lude 70-te.
U najmnogoljudnijem naselju u županiji, Bibinjama, obiteljskim, organiziranim proslavama, svečanom odjećom, posebnom brigom o izgledu, ukrašavanjem interijera i eksterijera, odbrojavanjem, svečanim novogodišnjim programom, vatrometom, držanjem zdravice, ispijanjem šampanjca ušlo se u Novu godinu. A u bibinjskom Staron selu sve vrvi od mladeži.
– Prema “legendi” ako se donje rublje dobije na poklon i odjene za doček Nove godine donosi obilje ljubavi i strasti u istoj, priča nam zaljubljeni par Čeha koje smo našli u kafiću kod Hrvoja Kera.