Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

100 lignjolovaca ulovilo 94 lignje

Autor: Branko Božić

01.01.2013. 23:00
100 lignjolovaca ulovilo 94 lignje

Foto: Branko BOŽIĆ



Sudionici su se u idealnim vremenskim uvjetima, mirno more i obilje sunca, oko 14 sati počeli okupljati sa svojim brodicama, kaićima i leutima na dogovorenom mjestu na moru


U organizaciji privlačke Sportsko-ribolovne udruge “Šijavoga”, koja trenutačno u svojim redovima okuplja oko 150 Privlačana svih uzrasta, a pod pokroviteljstvom Općine Privlaka te uz pripomoć vjernih domaćih sponzora, ove je nedjelje u poslijepodnevnim i večernjim satima održana druga po redu tradicionalna božićno-novogodišnja humanitarna skosavica pod nazivom “Goluža lignja 2012”.
Pun gas
Na poziv Organizacijskog odbora na čijem je čelu predsjednik udruge Mate Mustać sudionici su se u idealnim vremenskim uvjetima, mirno more i obilje sunca, oko 14 sati počeli okupljati sa svojim brodicama, kaićima i leutima na dogovorenom mjestu na moru kod zelene bove nešto južnije od privlačke Punte. Okupile su se ukupno 32 posada sa 100-tinjak ribolovaca, a kada je obavljena zadana procedura pribilježbe i prozivke privlački ribari željni međusobnog dokazivanja a puni dišpeta tko će biti bolji dali su se punim gasom prema otvorenom akvatoriju to jest Srednjoj Planuri i Prosiki gdje je krenuo lov na lignje.
Dok se je na moru lovilo na obali na terasi čuvenoga ugostiteljskog objekta “Starački dom” u starom centru mjesta na Kolištu obavljane su sve pripreme za doček natjecatelja. Negdje oko 18 sati prvi ribari su se s ulovom počeli vraćati da bi svi bili na obali, to jest na suhom i sigurnom oko 19 sati. Promrzlim, ali nadasve zadovoljnim ribarima topli čaj i domaću okrepu pripremila je kuharska ekipa iz domaće konobe “Planura”. Najstariji među ribolovcima bili su Rastislav Luetić (59) i najpoznatiji privlački lovac na lignje Mile Surić (57), a najmlađi sudionici bili su Adriano Begonja (5), Mia Kurta (8) i Toni Kolanović (9).
Manje nego lani
Svakako najzanimljivije je bilo prilikom vaganja ulova. Po onome što su obznanili suci predsjednik Mate Mustać, Neven Begonja i Zvonimir Šango ulovljene su 94 lignje ukupno teških 16,6 kilograma što je znatno slabiji rezultat od lanjskog kad je bilo ulovljeno 196 komada teških 23 kilograma. U pojedinačnoj konkurenciji najveću lignju tešku 0,77 dkg ulovio je Mile Surić, drugi sa 0,68 dkg bio je Zvonimir Grbić, treći sa 0,64 dkg bio je Marino Begonja, a četvrti sa 0,37 dkg bio je Blaž Mustać. U ekipnom natjecanju najuspješnija posada bila je u sastavu Klaudio Kurta, Tomi Kurta, Karlo Kurta, Mia Kurta i Katarina Kurta. Ulovili su ukupno 11 komada teških 1,796 kg. Drugi su bili s ulovom od 1,782 kg Klaudio Šango, Ivan Vučetić, Mišel Šango i Renato Šango, dok su treću poziciju s ulovom od 1,035 kg osvojili Zvonimir Grbić i Tomislav Grbić.
Lignje za štićenike Doma u sv. Filipu i Jakovu
Nagrade i diplome najuspješnijima je uz čestitke u novoj 2013. godini uručio predsjednik Organizacijskog odbora Mate Mustać. Podršku manifestaciji dao je i općinski načelnik Ive Surić koji je, također sudjelovao u lignjadi. Valja istaknuti da će uz svesrdno odobravanje svih sudionika čitav ulov liganja biti proslijeđen štićenicima Centra za rehabilitaciju u Sv. Filipu i Jakovu kojemu su, također s održanog božićno-novogodišnjeg nogometnog turnira “Privlaka 2012” mladi Privlačani odaslali prikupljenu novčanu donaciju u iznosu od 5.100 kuna.
Mlađi sudionici ovog hvalevrijednoga humanitarnog događaja sa svojim prijateljima drugu su božićno-novogodišnju lignjadu nastavili slaviti sve do sitnih noćnih sati u privlačkim kafićima i restoranima u kojima je organiziran “Lignja after party”.