Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Josipović očekuje da se riješi pitanje brodova RM

Autor: Zlatko Crnčec

01.01.2013. 23:00
Josipović očekuje da se riješi pitanje brodova RM

Foto: FAH



Kotromanović rekao da je tijekom 2013. na dnevnom redu “dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, remont helikoptera i zrakoplova, tender za obalni ophodni brod..


Predsjednik Republike Ivo Josipović i ministar obrane Ante Kotromanović jučer su u Zapovjedno operativnom središtu Glavnog stožera Oružanih snaga preko video linka čestitali Novu godinu pripadnicima Oružanih snaga koji sudjeluju u međunarodnim mirovnim operacijama u Afganistanu, Kosovu i Siriji.
– Razmijenili smo čestitke, a posebno smo im poželjeli da se sretno vrate te im obećali da ćemo mi u Hrvatskoj učiniti sve što možemo za njihovu sigurnost, rekao je Josipović. Dodao je da u 2013. “od svih koji donose odluke” očekuje da ozbiljno porade na jačanju investicijske klime, otvaranju novih radnih mjesta i jačanju socijalnoga partnerstva i društvene pravednosti.
– Kad je riječ o vojsci očekujem da se ostvari plan nabave za Oružane snage, da se riješi pitanje zrakoplova i brodova, rekao je Josipović.
Ministar zdravstva u Petrovoj
Kotromanović rekao je da je tijekom 2013. na dnevnom redu “dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, remont helikoptera i zrakoplova, tender za obalni ophodni brod, kupovina novih pušaka”.
Ministar zdravlja Rajko Ostojić posjetio je na Novu godinu, Kliniku za ženske bolesti i porode u Petrovoj gdje je obišao novorođene bebe i njihove majke, a nakon toga je posjetio i korisnike Doma za starije osobe Pešćenica.
Ostojić je rekao da se u Hrvatskoj godišnje rodi 41.000 djece, a od toga u Petrovoj njih 4.400.
– To je, kad gledamo proteklih nekoliko godina, brojka koja je konstantna. Nažalost, ta brojka iz godine u godinu pada, ali se tijekom protekle godine rodila 41.300 curica i dečki u našoj državi. Ono na što smo jako ponosni jest naš visoki standard kvalitete rada medicinskih sestara i naravno liječnika tako da je perinatalna smrtnost ispod 3,5 promila, što je u europskom prosjeku, a maternalna smrtnost je definitivno u svjetskom prosjeku, rekao je Ostojić.
Upozorio je da su demografski podatci alarmantni jer je “u Hrvatskoj manje djece do 15. godine života nego starijih od 65 godina, a moralo bi biti obrnuto da bi se država razvijala”. Ostojić je posjetio korisnike Doma za starije osobe Pešćenica koji su mu priredili prigodni program, a on njima Poželio im je puno zdravlja u novoj godini.
Agilna Milanka Opačić
Majke i bebe posjetila je i potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ona je jučer ujutro posjetila KB Sveti Duh gdje je obišla Odjel babinjača, te Odjelu ginekologije donirala monitor endoskop vrijedan pedesetak tisuća kuna.
Opačić je rekla da će u 2013. godini za rodilje biti osigurana jednaka sredstva kao i u 2012., te reformu sustava socijalen skrbi i novi Obiteljski zakon koji bi trebao biti gotov do kraja veljače.
– Radi se o novom obiteljskom zakonu jer je postojeći zastario i ne korespondira s potrebama građana, rekla je Opačić. On je posjetila djecu u u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj, te rekla kako je iz tog doma 2011. posvojeno 11 djece, a 2012. čak 30 što je, po njezinom mišljenju, rezultat dobrog rada doma.