Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Manji PDV, ali ne i cijene hrane i pića

Autor: Alenka Juričić

01.01.2013. 23:00
Manji PDV, ali ne i cijene hrane i pića

Foto: Zvonko KUCELIN



Zanimljivo je da novi računi, osim što imaju JIR, dakle elektronsku potvrdu od Porezne uprave, imaju na sebi i jedinstvenu šifru konobara koji ga je izdao


S prvim danom 2013. počinje primjena snižene stope PDV-a od 10 posto za usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane te na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima, što bi, prema očekivanjima Ministarstva turizma i Vlade, trebalo pridonijeti smanjenju cijena, povećanju investicija i zapošljavanja u sektoru. Snižena stopa PDV-a u ugostiteljstvu, koja stupa na snagu 1. siječnja ove godine sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, jedna je od dugo očekivanih dugoročnih mjera u sektoru. Ta je mjera i jedan od pet strateških ciljeva Ministarstva turizma, a usuglašena već na početku mandata nove Vlade. Takva niža, odnosno diferencirana stopa PDV-a na usluge iz područja ugostiteljstva sukladna je i direktivi EU-a te uvjete poslovanja hrvatskog turizma i ugostiteljstva približava onim u konkurentskim, mediteranskim i drugim europskim zemljama, gdje se ta stopa u prosjeku kreće od 5 do 10 posto.
Koristi
Iako je jedna od koristi snižavanja stope PDV-a trebala biti niže cijene u ugostiteljskim objektima, ugostitelji su u pravilu najavljivali kako cijene neće snižavati, već bi se razliku trebalo preliti u investicije i u ljude. Smanjena stopa PDV-a ugostiteljima tako otvara lijep prostor za, ako ne veće plaće radnika, onda barem plaćanje prekovremenih i noćnih sati. Danas u ugostiteljskim objektima nije rijedak slučaj da konobari, kuhari, i drugo osoblje radi bez da je plaćeno prekovremeno, noćni rad im se ne prizna, ili se prekovremeni sati uopće ne evidentiraju.
Zanimljivo je da novi računi, osim što imaju JIR, dakle elektronsku potvrdu od Porezne uprave, imaju na sebi i jedinstvenu šifru konobara koji ga je izdao. Preko tog identifikatora tako će se točno moći utvrditi tko je kada i koliko dugo radio što će i inspekcijama rada znatno olakšati posao. A zaposlenicima značiti kakvu takvu zaštitu. Obzirom da cijene ne planiraju barem znatno snižavati, ugostitelji koji su do sada zakidali zaposlene tu razliku sniženog PDV-a mogu barem dijelom preliti u plaćanje radne snage.  
Konkurentnost
Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore na svom je nedavnom kongresu ugostiteljima-obrtnicima preporučio smanjenje cijena te vjeruje da će to ugostitelji i učiniti, ali za sada još nema takvih konkretnih najava. Ugostiteljima je ostavljeno da sami izračunaju ekonomsku cijenu i vide što i za koliko mogu smanjiti, pri čemu se ne očekuje da to smanjenje bude za smanjenje stope (koja sa 25 posto pada na 10 posto), ali će ga vjerojatno biti i na hrani i na piću, osim na alkoholu na koji se snižena stopa PDV-a ionako ne odnosi.
 Iz udruga hotelijera pak naglašavaju da se možda više u tom smislu treba govoriti ne o padu, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u hotelijerstvu.


Poskupit će kruh i mlijeko?




Izmjene Zakona o PDV-u, koje su usklađene s direktivama EU, znače i napuštanje nulte stope PDV-a, pa tako Hrvatska sada ima tri stope PDV-a – opću stopu od 25 posto, te dvije snižene stope, od 10 posto te od 5 posto, što je i najniža stopa PDV-a koju dopušta EU. Tom najnižom stopom bit će oporezovani proizvodi koji su do sada imali nultu stopu, odnosno kruh, mlijeko, knjige i znanstveni časopisi, lijekovi, ortopedska pomagala i kino ulaznice. Procjena je Ministarstva financija da će primjena stope PDV-a od 5 posto povećati prihode državnog proračuna za otprilike 1,3 milijarde kuna na godišnjoj razini.
Uvođenjem stope PDV-a od 5 posto najvjerojatnije će doći do rasta cijene kruha i osnovnih vrsta peciva za taj iznos, korekcije će vjerovatno biti i kod cijena mlijeka, no o tome će svaka pekarska i mljekarska tvrtka odlučiti samostalno, najavili su krajem prošlog tjedna u udrugama Žitozajednica i Croatiastočar, dok iz trgovačkih lanaca uglavnom poručuju kako još razgovaraju sa svojim dobavljačima i nadaju se da do rasta cijena najvažnijih proizvoda za sada neće doći.