Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prva zadarska beba je Ana Škunca iz Novalje

Autor: Velimir Brkić

01.01.2013. 23:00
Prva zadarska beba je Ana Škunca iz Novalje

Foto: A. SITNICA



Dežurno medicinsko osoblje na Odjelu ginekologije i porodiljstva zadarske Opće bolnice nije trebalo dugo čekati da začuje prvi dječji plač u novoj 2013. godini. U “uru i po po ponoći”, odnosno u 1.34 sati iza ponoći na svijet je došlo prvo novorođeno dijete u zadarskom rodilištu u ovoj godini. Mala Ana, drugo dijete Marije i Ivice Škunce, poljoprivrednika iz Novalje.
Narukvica s brojem 1
Riječ je o zdravoj curici teškoj 3,18 kg i dugoj 50 cm, rođenoj prirodnim putem i to već pola sata nakon što je majka smještena u porodiljski boks. Prvi ovogodišnji porođaj u zadarskoj rađaonici koordinirali su dežurni liječnici, dr. Tomislav Lisica i dr. Dinko Kulišić, a da bi se majka što lakše porodila, brinule su se primalje Marica Jakovina i Nada Lenkić.
– Kako mi je termin bio 28. prosinca, već kada su me oko 23.30 sata na staru godinu uhvatili učestali trudovi, znala sam da je to to. Otišla sam na Hitnu u Novalji pa su me odmah odvezli u Zadar u rodilište. Zaista se nisam nadala porodu u novogodišnjoj noći, nadala sam se da u porodiljskom boksu već ima trudnica. Ispalo je da smo moja Ana i ja prve u novoj godini, govori 33-godišnja majka Marija dok nježno miluje svoju princezicu kojoj je na ruci narukvica s brojem 1.
Sve je prošlo u najboljem redu, obitelj Škunca je presretna i odsad će 1. siječnja slaviti i rođendan.
– Izuzetno sam ponosna, ovo je najljepši novogodišnji poklon koji sam mogla poželjeti, za sebe i svoju obitelj. Porod je protekao u najboljem redu. Termin je bio 28. prosinca, točno na dan kad je prije godinu i četiri dana rođeno i naše prvo dijete, kćer Kristina, rekla je presretna majka Marija ne zaboravivši pritom zahvaliti medicinskom osoblju za profesionalnu i ljudsku brigu nad novorođenčetom i njom osobno.
Zadnji u 2012. – muškić
I drugo novorođeno dijete u novoj godini je curica, ujutro u 8.35 sati u zadarskom rodilištu prvo dijete na svijet carskim rezom je donijela Irena Copić iz Zadra. Beba je teška 3,74 kg i dugačka 53 centimetara.
Nova godina počela je s curicama, dok je protekla godina završena muški, zadnje rođeno dijete u 2012. bio je dječak. Martina Lisica je u 16.20 sati porodila sina, dječaka teškog 3,63 kg i dugog 51 cm.


U 2012. u Zadru rođeno je 73 djece više nego u 2011.


Nema straha za natalitet u Zadru koji je iznad hrvatskog prosjeka – lijepu vijest prvog dana u 2013. godine za Zadarski list je rekla ljubazna dežurna liječnica Milka Hoti Matešić. Iako se u prošloj godini u zadarskom rodilištu nije ponovio svojevrsni “baby boom” koji je obilježio 2009. godine kad je rođeno čak 1.839 djece, činjenica da je u Općoj bolnici Zadar tijekom protekle godine na svijet došlo 1.752 djece, ostavlja pregršt razloga za zadovoljstvo. Naime, po riječima dr. Hoti Matešić, prošle godine u zadarskom rodilištu rođeno je 73 djece više nego tijekom 2010. kada ih je rođeno ukupno 1.679.