Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sarajevo bilo hit destinacija za Silvestrovo

Autor: Vanja Mirčeta

01.01.2013. 23:00
Sarajevo bilo hit destinacija za Silvestrovo

Foto: FAH



Ove godine najtraženije lokacije za doček Nove godine bile su Prag, Budimpešta te Sarajevo koje je zadranima bilo hit destinacija, što cjenovno, što zbog blizine. Četverodnevni novogodišnji aranžman za put u Prag koštao je po osobi 1.590 kuna, a trodnevni u Budimpešti i Sarajevu niti tisuću kuna


Blagdani imaju svoje čari. Privlačni štandovi, adventski sajmovi, miris kolača i kuhanih vina, svečano ukrašene ulice i trgovine, bogata ponuda poklona i sl., samo su neki od aduta koji naše sugrađane tjeraju da te posebne dane u godine provedu na nekoj novoj lokaciji u društvu obitelji i prijatelja. Upravo stoga u tom razdoblju godine više ljudi putuje.
Iako mnogi novogodišnju zabavu počnu planirati već u listopadu i studenom, ima i onih koji čekaju i posljednji trenutak u nadi da će cijene pojedinačnih, posebice inozemnih aranžmana, možda biti nešto jeftiniji. Rezultati istraživanja MasterIndex provedeni u rujnu i listopadu 2012. godine pokazali su kako Hrvati unatoč krizi, planiraju ovogodišnja zimska putovanja te kako su adventski i novogodišnji aranžmani popularniji od skijanja. Istražili smo stoga kakve su angažmane nudile pojedine turističke agencije.
Manje upita i manje odlazaka
U agenciji Aquarius doznali smo kako je interes za novogodišnje dočeke u inozemnim destinacijama bio podjednak onom prošlogodišnjem u smislu destinacija, no upita i odlazaka bilo je puno manje, odnosno daleko od očekivanog. U Aquariusu su se najviše tražili novogodišnji aranžmani u Pragu, ali i Istambulu. Kako se radi o ponudama aranžmana turističkih tvrtki Kompas i Atlas tako je ponuda svih agencija bila slična pa čak i ista. Ovisno o klijenteli, samo je interes za destinacije različit.
Prag četiri dana, od 29. prosinca 2012. do 1. siječnja 2013., cijena putovanja po osobi 1.590 kuna, a doplata za jednokrevetnu sobu je 590 kuna. Cijena uključuje prijevoz autobusom, tri noćenja s doručkom u hotelu s tri zvjezdice u dvokrevetnim sobama s tušem, toaletom i televizorom, razglede prema programu, pratitelja putovanja, lokalnog vodiča u Pragu, organizaciju i jamčevinu putovanja.
Istanbul – četiri dana, putovanje avionom, polazak je bio 29. prosinca 2012., cijena aranžmana po osobi 3.990 kuna za paket aranžman dvokrevetna soba, 4.795 kuna za paket aranžman jednokrevetna soba, a 790 kuna obavezna doplata za pristojbe zračnih luka.
U putničkoj agenciji Terra klazali su kako su zadovoljni odazivom Zadrana. Ove godine najtraženije lokacije za doček Nove godine bile su Prag, Budimpešta te Sarajevo koje je ove godine postalo hit destinacija, što zbog cjene, što zbog blizine.
Barcelona, Rim, Pariz, Amsterdam, New York
Prag – četiri dana bio je aranžman koji je po osobi stajao 1.590 kuna, a doplata za jednokrevetnu sobu je 590 kuna.
Tri dana u Budimpešti stajala su po osobi 870 kuna.
Trodnevni posjet Sarajevu od 30. prosinca 2012. do 1. siječnja 2013. stajao je po osobi 980 kuna, što je uključivalo prijevoz turističkim autobusom prema programu. U toj je cijeni smještaj u hotelu s tri zvjezdice u dvokrevetnoj sobi te turistička turu po Sarajevu i Mostaru.
Osim Zadranima najinteresantnijih destinacija u ponudi su bile još mnoge zanimljive lokacije no bile su rjeđe odredište prvenstveno zbog cijene. To su Barcelona – četiri dana, putovanje avionom, polazak je bio 29. prosinca 2012., cijena aranžmana po osobi 3.690 kuna. Četverodnevni posjet Rimu, bio je 3.695 kuna. Sicilija – pet dana, putovanje avionom, cijena aranžmana po osobi iznosila je 3.995 kuna.
Pariz i Disneyland – sedam dana, polazak je bio 29. prosinca iz Zagreba, cijena aranžmana po osobi je 2.990 kuna, a doplata za jednokrevetnu sobu je 1.370 kuna.
Amsterdam – četiri dana, polazak avionom iz Zagreba bio je 30. prosinca 2012., cijena aranžmana po osobi iznosila je 3.895 kuna. Nudio se i četverodnevni posjet Berlinu po cijeni 3.590 kuna, zatim Londonu također četiri dana po cieni od 3.790 kuna.
Za one dubljeg džepa i željne dalekog putovanja nudio se šestodnevni posjet New Yorku po cijeni od 8.890 kuna.
Iako su u najluđoj noći mnogi htjeli zaboraviti na krizu i besparicu, glavni kriterij pri odabiru novogodišnje destinacije bio je novac.