MISNO SLAVLJE PRVOG DANA NOVE Puljić: "Ne plašimo se uhvatiti u koštac s naporom i žrtvom"

Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV

Na svetkovinu Svete Bogorodice Marije, Novu godinu - Svjetski dan mira, jučer je misno slavlje u katedrali sv. Stošije predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. On se u svojoj homiliji osvrnuo na poruku pape Franje za Svjetski dan mira 2015. Istaknuo kako uz uobičajeni dan Nove godine liturgija slavi i svetkovinu Marije Bogorodice, te je tako znakovito da se prvi dan u godini Mariji posvećuje.

Nadbiskup je podsjetio kako papa u povodu Međunarodnog dana mira upućuje svoje pismo svim narodima, čelnicima država i vlada te vjerskim vođama diljem svijeta. Ovoga puta papa Franjo razmišlja o suvremenom ropstvu koje je nazočno diljem svijeta.

 - On ističe da je za razvoj društva od temeljne važnosti priznati i poštivati dostojanstvo čovjeka i njegovu slobodu. Ali, nažalost, veli on, uvijek je prisutna pošast izrabljivanja čovjeka, a to nanosi tešku ranu zajedništvu ljudi. Kršćanska pak zajednica trebala bi biti pravo mjesto zajedništva među braćom i sestrama. Papa Franjo, vičan opisu suvremenog stanja u društvu, naglašava kako usprkos tome što je međunarodna zajednica usvojila brojne sporazume s ciljem iskorjenjivanja ropstva u svim njegovim oblicima i pokrenula razne strategije za borbu protiv te pojave, i danas su milijuni ljudi svih životnih dobi lišeni slobode i prisiljeni živjeti u uvjetima sličnim ropstvu, istaknuo je nadbiskup te podsjetio kako je papa Franjo kad je pretprošlog tjedna imao tradicionalni susret s djelatnicima Rimske kurije, u svom govoru nabrojao 15 duhovnih "boleština" koje, kako je rekao, muče zaposlenike Kurije i protiv kojih se valja boriti. Dodao je kako su te "boleštine" problem svakog kršćanina i svih zajednica, župa i biskupija koje postoje u Crkvi.

- Tim svojim govorom on je predložio svojevrstan "ispit savjesti". Tako i u ovoj novogodišnjoj poruci o zamkama suvremenog ropstva papa Franjo ne samo konstatira razmjere i opasnosti toga zla, nego poziva na zajedničku borbu protiv toga. Istina, promatrajući sve to može se steći krivi dojam kako se to događa u ozračju opće ravnodušnosti. Iako je to, nažalost, većim dijelom istinito, papa ipak spominje veliki i tihi trud koje brojne redovničke zajednice već godinama ulažu u pružanju pomoći žrtvama. I to na tri područja: pomoć žrtvama, njihova psihološko-odgojno-obrazovna rehabilitacija, te reintegracija u društvo u kojem žive. A sve to iziskuje hrabrost, strpljivost i ustrajnost, pa sa strane čitave Crkve i društva, veli papa, zaslužuje naše priznanje i poštovanje, kazao je nadbiskup, dodajući kako se papa tu ne zaustavlja, jer to nije dovoljno da se ukloni pošast izrabljivanja osoba.

Puljić je istaknuo kako se nasuprot globalizacije ravnodušnosti koja ima sve više pristaša i članova, traže oni koji će biti i postati tvorci globalizacije solidarnosti i bratstva.

- A takva solidarnost može dati novu nadu i pomoći da se hrabro kroči u tom pravcu. Papa također potiče da se ne dadnemo obeshrabriti teškoćama na koje nailazimo, i da se ne plašimo uhvatiti u koštac s naporom i žrtvom. Mir nije neko dobro koje je dostignuto, već cilj prema kojemu svi težimo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno