Nagrada za životno djelo posthumno Enesu Čohodareviću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Melanija Ražov Radas, Slavica Jeličić i Ivan Knez na sjednici Gradskog vijeća

Nagrada za životno djelo u povodu Dana grada Biograda na Moru i nebeske zaštitnice sv. Anastazije-Stošije posthumno će se dodijeli Enesu Ćohodareviću, profesoru tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Jednoglasna je to odluka vijećnika koji su nazočili sjednici biogradskog Vijeća u utorak navečer, pod predsjedanjem dr. med. Melanije Ražov Radas, a u nazočnosti gradonačelnika Ivana Kneza te obrazlagatelja Slavka Adžić-Kapitanovića, predsjednika Odbora Nevenke Lukin, voditeljice gradskog Odsjeka za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu.

Enes Čohodarević rođen je 11. svibnja 1923. godine u Stocu u Bosni i Hercegovini. Učiteljsku školu je 1958. završio u Zagrebu a Pedagošku akademiju 1961. u Splitu. U zadarskoj Ekonomskoj školi je predavao od 1961. do 1966. U Osnovnoj školi Biograd počeo je radom 1. rujna 1966. sve do invalidske mimovine u veljači 1975.

Rad s mladim sportašima

Osim što se zalagao da učitelj tjelesne i zdrastvene kulture bude uvijek "spiritum movens" rada s mladima, za svoj rad kao trener rukometa te s učenicima iz Biograda, Pakoštana i Sv. Filip i Jakova dobivao je sve pohvale, naročito za izvanškolske aktivnosti tijekom kojih im je usađivao ljubav prema gradu, sportu i poštivanju protivnika. Legendarni učitelj Enes umro je prije devet godina, 17. travnja 2006.

Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se 15. siječnja u sportskoj dvorani Srednje škole Biograd u 18 sati. Tim povodom na svečanosti će zaslužnim građanima biti dodijeljene tradicionalne nagrade Grada Biograda za 2015. godinu.

Godišnja nagrada dodijelit će se Vespa klubu Zadar predsjednice Angeline Vukić, za izniman doprinos europskoj i svjetskoj promociji grada Biograda na Moru prigodom održavanja kulturno-turističke manifestacije Vespa World Days 2015 od 11. do 14 lipnja, najvećeg okupljanja vozača Vespi na svjetskoj razini.

Godišnje nagrade i grbovi

Godišnja nagrada dodjelit će se i Prezidiju "Bezgrešnog začešća Blažene Djevice Marije" Marijine legije - Biograd na Moru, kao nagradu za neprekidni i predani legijski apostolat u Župi Sv. Stošije posljednjih 35 godina. Prezidij u Biogradu od 1980. do Domovinskog rata bio je jedini prezidij na području južne Hrvatske. Njihovim zalaganje prezidiji se šire na područje Zadra, Splita, Brača i Hvara.

Grb grada Biograd na Moru dodijelit će se znastveniku, prof. dr. sc. Slobodanu Uzelcu, hrvatskom političaru srpske nacionalnosti, potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak u Vladi Ive Sanadera; dr. sc. Milanu Bolfeku, uglednom liječniku, svjetski priznatom specijalistu ortopedije; Dragici i Ivanu Horvatu za humanost, plemenitost i požrtvovnost osobito u Domovinskom ratu; Karlu Brezniju, članu biogradskog Jet ski kluba Maestral, prošlogodišnjem prvaku Europe; Jeri Brziću, osvajaču ekipne zlatne medalje reprezentacije Hrvatske na 15. Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu u kategoriji U-21; Ivanu Pribiloviću, najmlađem članu reprezentacije Hrvatske U-16 u sportskom ribolovu; Anđeli Božo, prof. hrvatskog jezika u OŠ Biograd.

Grb grada Biograd na Moru dodijelit će i zaslužnim članovima Aktiva DDK Gradskog križa Hrvatskog Crvenog križa, darivateljima krvi velikog humanog srca: Marici Rašin, Smilji Šaponja, Josipu Tepši i Anti Božuliću.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno