Umirovljenici očekuju više od parne godine

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA
Umirovljenici će se ponovno počastiti za blagdan sv. Stošije

Već tradicionalno, Udruga umirovljenika Poluotoka i jučer je u svojim prostorijama na Poluotoku upriličila domjenak za svoje članove kojim se uz druženje opraštaju od još jedne Stare i uz najbolje želje jedni drugima, uplovljavaju u Novu godinu.

Ovu godinu koja je na izmaku ocijenili su turbulentnom, a i neparnom te izrazili nadu da će im Nova - parna 2016. godina, donijeti i "neka nova raspoloženja i znakove, koji će na neki način razveseliti i brojnu populaciju treće životne dobi - stanovnika Zadra".

- Ovo je tek jedan, naš skroman domjenak da ne prekinemo lijepu tradiciju i da se malo vidimo i družimo te poželimo međusobno sve najbolje. Pravu, malo veću feštu u našoj Udruzi i za sve umirovljenike, planiramo napraviti za blagdan Svete Stošije, jedne od zadarskih zaštitnica koja je bila velika mučenica, a mislim da se u Zadru nedovoljno štuje i da je napravdeno zanemarena. Vjerujem da će tada i domjenak biti bogatiji i da će biti još veći broj naših članova. A i tada ćemo na neki način obilježiti i sedmu obljetnicu rada i postojanja naše Udruge u ovim prostorijama - rekao je jučer na svečanom blagdanskom domjenku dugogodišnji predsjednik Udruge umirovljenika Poluotoka - Josip Gatara.

Između 300 i 400 članova

Njihova Udruga broji između 300 i 400 članova i kako je otkrio predsjednik Gatara, imaju preko 70 žena - članica koje imaju i više od 80 godina života.

U Udruzi imaju i puno planova, a svakako jedna od najvažnijih novosti jest da će već s početkom Nove godine vrata Udruge biti otvorena i u poslijepodnevnim satima.

- Do sada smo radili samo ujutro, a sada ćemo već od siječnja biti otvoreni i poslijepodne što mislim da je vrlo dobro i značajano za sve naše umirovljnike. Moći će tako poslijepodne doći u topli prostor, popiti čaj ili kavicu, zaigrati šah ili "baciti" partiju karata. To će dobro doći i našim "bodulima" koji će na taj način moći prikratiti vrijeme dok čekaju brod. Osim toga, u planu nam je ovaj prostor koji je na sjajnoj lokaciji još više otvoriti za sve građane bez obzira na dob. Pokušat ćemo organizirati zanimljiva predavanja, izložbe slika, fotografija, razne radionice - priča Josip Gatara koji se nije umorio i koji je još uvijek prepun ideja, planova, želje i volje da od Udruge učini još jedno gradsko mjesto druženja, susreta i lijepih događanja i otvori vrata svima koji to žele.

Umirovljenicima otvoriti muzeje

Ispričao je još kako mu je u planu pokušati dogovoriti i suradnju sa zadarskom Hrvatskom kazališnom kućom kako bi umirovljenici s iskaznicom imali popust na kazališne predstave i pri posjeti muzejima Grada.

- Ima umirovljenika koji žive tu na Poluotoku, a primjerice, još nisu posjetili stalnu izložbu Crkvene umjetnosti Zlato i srebro Zadra, nisu bili u Muzeju antičkog stakla. Bilo bi lijepo kada bi uspjeli dogovoriti da možda jedan dan u tjednu umirovljenici s iskaznicom mogu i u muzeje - dodaje Gatara.

Osim što se druže u svojim prostorijama, umirovljenici Poluotoka rado idu na jednodnevne izlete s kojih su uvijek uspomene najdraže pa tako već početkom siječnja planiraju jednodnevni izlet na arheološki lokalitet Bribirsku glavicu, 15-tak kilometara od Skradina, potom u Trogir. Želja im je i dvodnevni izlet u Mostar u susjednoj BiH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno