Uvodi se nova mjera zapošljavanja starijih osoba "Garancija 50+"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Što bliže mirovini, to teže do posla

S početkom 2016. godine trebala bi se uvesti nova mjera zapošljavanja starijih osoba, "Garancija 50+". Inicijativa je to koju je početkom prosinca najavio ministar Mirando Mrsić, a koja za cilj ima smanjiti broj starijih i dugotrajno nezaposlenih osoba. I Europska komisija nedavno je dala primjedbu Hrvatskoj kako treba raditi na zapošljavanju osoba starijih od 50 godina, budući da je njihov broj i najveći među evidentiranim nezaposlenim osobama u državi. Zapošljavanje osoba iznad 50 godina financiralo bi se iz europskog socijalnog fonda.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar tijekom 2015. godine nezaposlenih u dobi 50+ tijekom 11 mjeseci iznosio je 1012 osoba. Na dan 30. 11.2015. g. nezaposlenih osoba u dobi od 50 i više godina na zadarskom ih je Zavodu bio bilo 2427. Od tog broja 1366 nezaposlenih osoba u dobi 50+ je dugotrajno nezaposleno.

Mjera slična programu za mlade

- Koliko je poznato mjera "Garancija 50+" je još uvijek u fazi inicijative koja bi trebala zaživjeti sljedeće godine. HZZ PU Zadar će postupati sukladno eventualnim budućim propozicijama za realizaciju najavljene mjere, poručili su iz zadarskog Zavoda za zapošljavanje.

Hrvatski zavod za zapošljavanje na razini države trenutno provodi niz mjera namijenjenih poticanju zapošljavanja osoba starijih od 50 godina. Tijekom 2015. g. u Zadarskoj županiji mjere aktivne politike zapošljavanja koristilo je 97 osoba starijih od 50 godina.

Nova mjera "Garancija 50+" bit će slična mjerama koje se trenutno provode u Hrvatskoj, a tiču se poticanja zapošljavanja mladih osoba, budući da je i to jedan od problema velikog broja nezaposlenih.

Poslodavci, ukoliko putem ove mjere zaposle osobu stariju od 50 godinu ne bi trebali plaćati doprinose kao što su zdravstveno i mirovinsko osiguranje, već bi to financirala država sredstvima iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg Hrvatska za poticanje zapošljavanja na raspolaganju ima 500 milijuna eura do 2020. godine.

Poticaji ovisno o dobi

Na ovaj način poslodavce bi se oslobodilo plaćanja nešto više od 17 posto davanja na bruto plaće radnika ukoliko na neodređeno vrijeme zaposle osobe starije od 50 godina koje se na evidenciji Zavoda vode kao dugotrajno nezaposlene. Poslodavci bi ove olakšice mogli koristiti određeno vrijeme, ovisno koliko je radniku koji je zaposlen putem mjere "50+" ostalo vremena do odlaska u mirovinu.

Osobe starije od 50 godina često se suočavaju sa problemom dugotrajne nezaposlenosti, zatim sa problemom kompetencija, vještina i znanja koje posjeduju, te je zbog toga njihovo zapošljavanje dosada bilo u manjem postotku.

Sudeći po pozitivnim iskustvima zapošljavanja većeg broja mladih nezaposlenih osoba putem mjere "Garancija za mlade", i nova najavljena mjera zapošljavanja starijih osoba ima mogućnost postići dobre rezultate.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno