Žele isključiti nelojalnu konkurenciju među umjetnicima u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Ekipa na otvorenju u garaži

GaražArt naziv je najnovijeg kulturnog projekta pokrenutog ovih blagdanskih dana u Zadru. Idejni začetnici tog hvalevrijednog projekta su zadarska pjesnikinja Nikolina Mojić i likovni umjetnik Milan Ciglar u čijoj su garaži na Voštarnici javnosti predstavljene njegove namjene i ciljevi. Taj neveliki suterenski prostor kojeg odavno koristi za upražnjavanje popodnevnih dokolica partijama šaha i druženja s prijateljima, Ciglar je dodatno pretvorio u slikarski atelje preplavivši ga svojim impozantnim platnima.

Mjesto za druženje

Po zamisli autorskog dvojca spomenutog inicijalnog projekta odsad će - kako smo čuli te večeri - Ciglarova garaža postati jezgrom kreativnog okupljanja bazičnih zajednica koje će nastojati kvalitetno pridonijeti obogaćenju urbanog profila na kulturnoj sceni grada i općenito ove sredine. Zahvaljujući ovoj inicijativi Zadar dobija još jedno osebujno mjesto druženja ljudi sklonih umjetnosti, a kojeg resi epitet sigurne oaze i mirnog gnijezda i u kojem će jamstvo ugodnog boravka naći istinski zaljubljenici umjetnosti te plodonosni kreativci svekolikog umjetničkog čina. Ulog pri tako stvorenom zajedništvu je dobra volja, zrnce umjetničkog dara i plemenita namjena estetske cjelovitosti sjedinjenjem literarnih, likovnih, glazbenih i inih talenata, kako saznajemo od autora upravo predstavljenog projekta zadarske kulture.

Uvodna večer kulturnih priredaba u Ciglara je bila koncipirana redom glazbe, poezije i likovnosti, pri čemu je obol dala pjesnikinja Mojić sa svojim recitativnim izričajima klasika hrvatske lirike gdje naročito odskače njen sugestivni doživljaj scenske izvedbe Matoševe "More" s kojom se s pravom može podičiti aureolom jedinog ženskog interpreteta te zahtjevne poeme. Mojićkine recitacije klasične lirike i one iz njenih vlastitih zbirki pratila je glazbena podloga upečatljivih akorda Ciglareve sonorne gitare. Zauzvrat je ona predstavila nazočnoj publici Ciglarev slikarski opus istaknuvši da se nalazimo u njegovom malom hramu kulture u kojem se likovnost rađa, raste i donosi plodove. Sa svojim stihotvorinama se je spontano priključila nekolicina nazočnih u auditoriju od kojih je upečatljiv bio samouki čakavski pjesnik, Lukoranac Ante Martinov sa svojim stihovnim humoreskama iz otočnog života. Riječju, u ovom blagdanskom ozračju darivanja svi su htjeli pridonijeti prinosom iz nutrine umjetničke duše, darovnim izričajem plemenitosti duha.

Plan i program

Nezanemarivi ciljevi novopokrenute asocijacije mogu se isčitati u njezinoj ordinarnoj nakani isključenja nelojalne konkurencije među svekolikim umjetnicima i umjetničkim udrugama u Zadru, a čime se jedino, smatraju, mogu stvoriti preduvjeti za kvantitativnim sjedinjenjem snaga i potencijala s krajnjim rezultatom postizanja kvalitete produkcije kojom će zadovoljiti apetite i najzahtjevnije publike. Planom predviđenog djelovanja zacrtali su program kojim će se u turnusu razmaka od 15 dana pojavljivati sa nastupima pjesnika, recitatora i glazbenih reproduktivaca, dok će jednom mjesečno izmjenjivati izložbeni postav slikarskim opusom novog autora. U svom planiranju su predvidjeli i školu crtanja za najmlađe s primarnom namjenom daljnjeg razvoja kreativnosti otkrivanjem dotad neprepoznatljivih i skrivenih talenata.

Svi zainteresirani za suradnju u novopokrenutom projektu mogu se involvirati preko mrežne Facebook stranice garažArt.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno