Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Hoće li zadarski HNS koalirati s HDZ-om?

01.01.2017. 23:00
Hoće li zadarski HNS koalirati s HDZ-om?


Predsjednik županijske organizacije HNS-a Milan Stojanov rekao je kako je zasad prioritet SDP kao HNS-ov stalni koalicijski partner, ali sve su opcije još uvijek otvorene. S druge strane, HSU primjerice već zna s kim će u koaliciju
Prvi čovjek zadarskih HDZ-ovaca Joso Nekić nedavno je izjavio kako je njihova stranka već obavila preliminarne razgovore s gotovo svim zadarskim strankama s kojima je moguća lokalna koalicija. Nekić je najavio i mogućnost samostalnog izlaska na izbore, ali je zasad ipak najizglednije kako će i ovoga puta zaigrati na sigurnu kartu – koaliciju sa starim političkim saveznicima.
Osim već aktualnih koalicijskih partnera, HSU-a i MODES-a, HDZ je obavio neformalne razgovore i s mogućim novim saveznicima – Reformistima. Ma koliko nekome to izgledalo nemoguće, razumljiva je ova HDZ-ova namjera da u jednu široku političku frontu privuče što više partnera za izbore u svibnju, osobito stranaka koje samostalnim izlaskom, poput Čačićevih Reformista, nemaju osobitih izgleda za prolazak u lokalni parlament.
HNS želi svoga gradonačelnika
No, najintrigantnija je informacija koja se ovih dana može čuti u političkim kuloarima o tome kako bi i HNS mogao ući u koaliciju s HDZ-om. Vladajućoj stranci u Zadru oni su itekako poželjan partner jer bi njihovim dolaskom u koaliciju oslabili najveću oporbenu stranku, SDP. Naime, HNS se na svim izborima često doživljava kao “privjesak” SDP-a, a takav podređeni položaj HNS-u sve manje odgovara.
Da im je ovakva uloga dojadila, naznačio je još ovoga ljeta u razgovoru za naš list HNS-ov dopredsjednik Predrag Štromar najavljujući kako će HNS imati vlastitog kandidata za gradonačelnika Zadra. Isto to kasnije je potvrdio i predsjednik županijske organizacije, Milan Stojanov, rekavši kako će “ponuditi kvalitetnog čovjeka kojega će birači prepoznati kao onoga tko će razumjeti njihove probleme i pomoći im u njihovu rješavanju”. A na pitanje što će učiniti ako im SDP “nametne” svojega kandidata, Stojanov je jasno odgovorio: “Nikako ga nećemo prihvatiti, ne bude li kvalitetan”.
Galovačka koalicija HNS-HDZ
Već ovo je bila jasna poruka SDP-u da HNS neće napraviti istu “grešku” kao na zadnjim lokalnim izborima kada su prihvatili SDP-ovog kandidata za kojega su znali da ima jako slabe šanse pobijediti Božidara Kalmetu u Zadru – bankara Ivu Bilića. Nije stoga čudno da se u neformalnim razgovorima sa stranačkim čelnicima može čuti i za opciju po kojoj bi HNS išao u koaliciju sa HDZ-om. No, što o ovoj mogućnosti danas kaže predsjednik županijskih narodnjaka, Milan Stojanov?
– Što se tiče lokalnih izbora HNS je spreman razgovarati sa svima koji žele napredak i oporavak države. U svim političkim strankama došlo je do mnogih promjena i mi mlađi nismo opterećeni političkom prošlošću. Svi koji žele napredak u svim dijelovima društva i demokracije u nama mogu imati kvalitetnog partnera, naše lokalne organizacije same donose odluke o izlasku na lokalnim izborima. Što se tiče koalicije s HDZ-om, svaka podružnica ima odriješene ruke donijeti odluku o tome s kim će izići na izbore, naravno uz blagoslov Županijskog odbora. Tako smo na proteklim lokalnim izborima u Galovcu imali koaliciju s HDZ-om koja se pokazala dosta uspješnom, a na isti su nam način dobrodošle i sve političke opcije koje poštuju Ustav RH, ali je zasad prioritet SDP kao naš stalni koalicijski partner – kaže Stojanov koji je već obavio razgovore sa SDP- ovim načelnikom Kali o koaliciji u toj općini.
I Reformisti u koaliciji
Sljedećih bi mjeseci ipak moglo doći do velikog obrata u sklapanju lokalnih koalicija jer je sve izvjesnije kako će SDP-ova predsjednica u Zadru, Sabina Glasovac, biti stranačka kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra. Što će u tom smislu učiniti bivši HNS-ovci, danas Reformisti, razgovarali smo s njihovom županijskom predsjednicom, Vesnom Sabolić, koju smo pitali znaju li oni već u čiju će koaliciju?
– Nekog ozbiljnijeg razgovora nije bilo, rečeno nam je da ćemo razgovarati, ali smo im rekli da smo isto tako spremni razgovarati sa svima. Ti će se razgovori zasnivati na konkretnim programima i projektima, a mi smo spremni koalirati samo s onima koji su će se zalagati za iste programe kao i naša stranka. Naravno, spremni smo za suradnju, ali odluku o tome još nismo donijeli, no ono što već znamo je da ćemo radije ići samostalno na ove izbore nego koalirati s nekim tko ne prihvaća naše programe za razvoj Zadra i županije – kaže Sabolić, dodajući kako su svjesni svojega položaja na političkoj sceni, ali neće u koaliciju samo zato da prođu izborni prag, tim više što u stranačkim odborima imaju nezavisne stručnjake koji mogu pomoći u izradi programa.
HSU ide s HDZ-om
Umirovljenici su, pak, HDZ-u siguran koalicijski partner, što nam je potvrdio i Branislav Jelenić, predsjednik županijske organizacije HSU-a.
– Imamo izvanrednu suradnju s HDZ-om. Želja nam je i dalje surađivati na takvoj osnovi jer se pokazalo da HDZ ima izvanredan osjećaj za potrebe umirovljenika te nikad dosad nisu odbili naše programe. Smatramo da je Zadar pod vodstvom HDZ-a doživio procvat i da sve više postaje grad po mjeri čovjeka, upravo zato nam je i čast biti u toj koaliciji – kaže Jelenić.
Kao što vidimo, stranke već uvelike razgovaraju o mogućim partnerima za iduće izbore, te ćemo uskoro znati i odgovor na zasad najintrigantnije pitanje – tko će biti HDZ-ov i SDP-ov kandidat za gradonačelnika te kakve će sve koalicije zbog svojih kandidata biti spremni potpisati.


Dvorski: Spremni smo za samostalan izlazak


Za MODES se, kao najpouzdanijeg HDZ-ova partnera, očekuje kako će nastaviti koaliranje s HDZ-om, no njihov predsjednik Rudolf Dvorski daje naslutiti kako je još uvijek sve neizvjesno:
– Plan nam je do 1. veljače obznaniti odluku o tome na koji ćemo način izići na lokalne izbore. Mi smo u ovom trenutku spremni za samostalan izlazak i tu ne vidim nikakvog rizika za nas jer promjene koje smo uveli i koje ćemo uskoro predstaviti dokazuju da smo ozbiljni i dobro ekipirani. Imamo stručne ljude u svim segmentima i imat ćemo rezultate koji pokazuju da smo odradili zaista kvalitetan posao u protekle tri godine. Na kraju krajeva, i sadašnja koalicija s HDZ-om donijela je političku stabilnost gradu i županiji donoseći prije svega gospodarski rast, povećanje broja zaposlenih i rast BDP-a, po čemu smo među vodećim županijama u Hrvatskoj – kaže Dvorski.




HSS još ne razmišlja o koaliranju


I nedavno reformiran županijski HSS mnogima je još uvijek zagonetka po pitanju koalicija za lokalne izbore, a njegov predsjednik Zoran Morović na tu temu zasad ipak još nije rječit:
– HSS Zadarske županije radi na konsolidiranju i jačanju općinskih organizacija i županijske organizacije ne razmišljajući o eventualnim koalicijskim partnerima.