Kneževa prošla tehnički, uporabna dozvola pitanje je dana

Slika korisnika admin

Za svega nešto više od mjesec dana otvorit će se vrata EU sredstvima obnovljene Kneževe palače i nakon dva i pol desetljeća Zadranima vratiti oko 2.000 metara četvornih atraktivnog kulturnog prostora i sadržaja s muzejskim, koncertnim, multimedijalnim i ambijentalnim dvoranama.

Projekt 38 milijuna kuna

- Obavljen je tehički pregled Kneževe palače, sastavljen je zapisnik i sada čekamo uporabnu dozvolu. Nije bilo nikakvih primjedbi ni na izvedene radove, a niti na instaliranu opremu, kaže Šime Erlić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove i koordinator ovog kapitalnog projekta za grad Zadar.

- Uporabnu dozvolu bi u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i građenja zasigurno već ispisali da nisu bili blagdani, tako da je to samo pitanje dana, kaže Erlić ne krijući zadobvoljstvo što je projekt vrijedan 38 milijuna kuna priveden kraju.

- Svečano otvorenje uz prigodni zabavno-kulturni program planirali smo 10. veljače, nakon čega će upravljanje građevinom preuzeti Narodni muzej Zadar i Koncertni ured koji su već pripremili sedmodnevni program povodom otvorenja, odnosno od 10. do 17. veljače, najavljuje Erlić.

Za podsjetiti je kako su mnogi bili skeptični u pogledu ispunjenja strogih rokova za dovršetak radova, a posebice nakon problema s prvim izvođačem radova, tvrtkom Ploter, nakon čega je uslijedio novi natječaj i odabir novog izvođača. No Zajednica ponuditelja Krekić Avangard Zadar, Inero Split i VGP Ljubljana kao najbolji ponuđači uspjeli su na vrijeme nadoknaditi zaostatke te projekt dovoršiti u zadanom roku čime je izbjegnuto plaćanje penala u pozamašnom iznosu.

Kulturno-povijesna vrijednost

Projekt pod nazivom "Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače" započet je 2. listopada 2014. godine s ciljem stvaranja novog, prepoznatljivog, integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju. Sredstva za rekonstrukciju kulturnog-turističkog centra osigurana su na natječaju za razvoj poslovne infrastrukture iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. - 2013. uz 95% sufinanciranja. Kneževu palaču povijesni izvori bilježe još u 13. stoljeću, a taj je prostor dugi niz godina oplemenjivao kulturni život grada Zadra. Zbog iznimne kulturno- povijesne vrijednosti 1978. godine građevina je uvrštena u registar nepokretnih spomenika RH. Sve do početka Domovinskog rata, kada je u bombardiranju oštećena statika građevine, u palači su se nalazile Gradska knjižnica, glazbeno-baletna škola i koncertna dvorana, a u njoj je bio smješten i mješoviti Zbor Petar Zoranić te djevojački Zbor Juraj Baraković.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika šjora mare
Jupiiii! Napokon, tamo sam ka učenica išla u knjižnicu, posli na zbor pa na balet! Jedva čekam!!!