2017. U ZADRU Godina koja je počela i završila eksplozivno

Slika korisnika valentinam
PREGLED NASLOVNICA
U 2017. doživjeli smo puno toga - poplavu biblijskih razmjera, stihijske požare, odlazak nekih poznatih političara i dolazak nekih novih, ali i bačenu bombu na zadarsku policijsku upravu
Zvonko KUCELIN
U rujnu je zadarsko područje pogodila poplava kakva se ne pamti u posljednjih 30 godina

Godinu na vratima, a možda i cijelo ovo desetljeće, Zadar će pamtiti po potopu biblijskih razmjera. U ponedjeljak, 11. rujna 2017., u Zadru je od 6.30 do 8.00 sati na jedan metar četvorni palo 71,9 litara kiše, a do 14.00 sati ukupno 260 litara po metru četvornom. Evidentiran je 141 grom, a zbog udara gromova dijelovi grada ostali su bez struje. Istog dana u Zadar su stigli premijer Andrej Plenković s ministrima te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Šteta od poplave zbrajala se u milijunima, dok će se sanacija nastaviti i u godini pred nama. Poplavljene su i razrušene ceste, obiteljski podrumi i kuće, zadarska Bolnica, Poliklinika, škole, hoteli, poplava je izvan funkcije izbacila pročišćivač Odvodnje, a najveći zadarski trgovački centar, Supernova, zbog pretrpljene štete bio je zatvoren dva mjeseca. Stradala su i druga mjesta i gradovi u Zadarskoj županiji, najgore je prošao Nin koji je ostao bez oba svoja mosta, a pola županijskih mjesta bez cesta.

U neviđenoj katastrofi još se jednom pokazala i ona ljepša strana ljudskosti, pa su tako medijskim prostorom tih dana dominirale priče o pojedincima koji su riskirali živote kako bi spasili tuđe, u pomoć onima koji su izgubili sve uključili su se samoinicijativno brojni građani, a lavovski dio posla odradili su i vatrogasci, policija, vojska i ostale službe.

Osim poplave, godina iza nas ostat će upamćena po još nekoliko elementarnih nepogoda. Srpanj i kolovoz bili su vatreni. Stihija je prvo u srpnju gutala Park prirode Vransko jezero, a vatrogascima su posao u gašenju otežavale i detonacije mina na području parka. Gorjelo je i područje kod Miranja te Lišana Ostrovičkih, dok je u kolovozu vatra gutala sela oko Benkovca i obrovačko područje. Jedan požar u Kožinu nakratko je zaprijetio i Zadru. Zbog nadljudskih napora u gašenju vatrogasce i pilote protupožarne eskadrile posjećivali su predsjednica, premijer i ministri, no nakon fotografiranja s herojima ostala je gorka činjenica, još jednom apostrofirana, o zastarjeloj opremi vatrogasaca, prekovremenim satima koji nisu plaćeni i brojnim drugim problemima koji su nakratko ugašeni novčanim nagradama koje je Vlada dala pilotima i za vatrogastvo.

Dukić i Longin preuzeli grad i županiju

Ova godina bila je i godina lokalnih izbora, a tu se dogodila možda i jedna od najneočekivanijih promjena. SDP i dalje nije srušio HDZ u Zadru i županiji, srušio je dodatno možda jedino svoj rejting, ali Božidar Kalmeta povukao se iz politike. U ožujku je objavljeno, a u svibnju na lokalnim izborima potvrđeno, gradonačelnik grada Zadra postao je omiljeni zadarski ginekolog Branko Dukić koji svojim radom tek treba obilježiti godinu pred nama. Ni u fotelji župana više ne sjedi Stipe Zrilić, koji je tu fotelju zamijenio utješnom u Uredu državne uprave, a žitelji Zadarske županije već u prvom krugu izbora jasno su rekli kako žele da novi župan bude Božidar Longin.

Otvorena je ove godine i Kneževa palača na svečanosti u veljači, obnovljena europskim novcem. Nakon otvorenja u lipnju je Kneževa palača ugostila velikog Marca Chagalla, a već u listopadu stigla je i prva nagrada na Danima hrvatskog turizma u Malom Lošinju za kulturnu atrakciju godine.

Ovo su bili događaji po kojima će godina sigurno ostati upamćena, no vrijedi se podsjetiti još nekih, krenuvši s eksplozivnim početkom siječnja. S prvim danom 2017. odjeknula je vijest o eksploziji nepoznate eksplozivne naprave koja je uništila vrata bibinjske općine. Istog mjeseca bomba je eksplodirala i između dva automobila u Bibinjskoj ulici u Zadru, a Zadrani će upamtiti i dan kad je Davor Dujić došao automobilom i s kanticom benzina na Narodni trg te prijetio da će zapaliti automobil i sebe apelirajući na tadašnjeg gradonačelnika Kalmetu i zadarsku policiju da mu pomognu s dugovima u koje je upao zbog, kako je tvrdio, toga što njegovi dužnici nisu njemu vraćali dug.

Početak godine i siječnja svakako je obilježila i ciklona Luce. Bura je čupala stabla, krovove, letjeli su automobili, a otoci ostali danima odsječeni od kopna.

Otvorena Kneževa palača

Bilo je u siječnju i pozitivnih vijesti, kaljski škver Nauta lamjana, nakon pet godina, izišao je iz stečaja i na uspješnom je putu oporavka. Pojavila se i informacija da će moćna Alibaba grupa preko Zadra doći u Hrvatsku, koja se doduše još nije ostvarila, ali smijemo se nadati.

Veljača je bila u znaku EU novca, pa je osim otvorenja Kneževe palače, objavljeno da je Opća bolnica Zadar dobila 50 milijuna bespovratnih kuna za izgradnju i opremanje dnevnih bolnica čija je gradnja trebala početi na jesen ove, pa je prolongirana za početak nove godine.

U ožujku je ponovno na zadarskom području odjeknula bomba, ovoga puta u bunkeru bibinjskih lovaca, a kao bomba odjeknula je i vijest da se Kalmeta ipak neće kandidirati za gradonačelnika. Nakon 20 godina, s mjesta gradonačelnika Benkovca povukao se i Branko Kutija. Kad smo kod povlačenja, nakon pritisaka navijača, ali i oporbe, s mjesta direktora KK Zadra otišao je i Branko Skroće.

U ožujku je u Zadru održan i prvi Marš za prava žena, Nogometni klub Zadar prvi je put uveo članstvo u klubu, na Forumu je snimljena scena susreta generala Gotovine i Bobetka za film "General", a sve je završeno masovnom potragom za žutim kajacima koji su ukradeni Zadraninu Filipu Vuliću. Na koncu se javio sam lopov i vratio kajake.

U travnju je Stipe Žunić bacio kuglu i s njom i stari hrvatski rekord, Zadar je za obnovu Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna dobio još europskog novca, točnije 56 milijuna kuna, a mjesec su obilježila obećanja političara u kampanji za lokalne izbore čije ispunjenje tek očekujemo.

Osim nove lokalne vlasti na svim razinama, u svibnju je zapaljeno službeno vozilo načelnika Polače Viktora Prtenjače, koji je, uz vozilo taj mjesec izgubio i izbore. Zadarska Liburnija predstavila je pet novih autobusa, održan je još jedan rekordni Wings for Life, a otkriven je i spomenik braniteljima, Ostojina Kocka.

Svibanj mjesec izbora i obljetnica

Bio je to i mjesec obljetnica pa je tako Đorđe Balašević nakon 30 godina održao koncert u Zadru, hidroavion na relaciji Trst – Zadar sletio je između Đige i Uskoka nakon 90 godina, a prvi put nakon braće Brkan i nakon 50 godina u Zadar je našem fotografu Zvonku Kucelinu stigla titula Ekscelencije fotografije koju dodjeljuje krovna svjetska udruga fotografa.

Lipanj ćemo pamtiti po tragediji. Vijest da je zadarsku učenicu u posjetu rođacima u Lici, ubila bolesna rođakinja, zavila je grad u crno. Taj mjesec Zadrani su prosvjedovali čak dva puta, za nastavak obrazovne reforme i protiv novog Zakona o koncesijama.

U srpnju je zadarsko područje dobilo čak dva upisa pod UNESCO, bukove šume Sjevernog Velebita i Paklenice upisane su na listu svjetske baštine, dok su Bedemi zadarskih pobuna dospjeli na listu svjetske kulturne baštine. U srpnju je u Zadru otvoren i novi Turističko-informativni centar u palači Cedulin, ali i Fun park Mirnovec, hrvatski Gardaland, kod Biograda na Moru. Otvorena je konačno i Galerija umjetnina nakon jedanaest godina obnove. Sport je obilježila vijest da zlatni olimpijci Igor Marenić i Šime Fantela više neće ploviti zajedno. Iz Dikla je odjeknula vijest da je u kući Slovenca Roberta Rotara pronađena ilegalna tvornica novca i putovnica.

U kolovozu ove godine Hrvatsku je pogodio jedan od najgorih toplinskih valova u posljednjih nekoliko godina koji je trajao danima. Vrućina nije smetala Stipi Žuniću da na Svjetskom prvenstvu u atletici baci kuglu za broncu. Zadar je dospio i u hrvatske i slovenske medije i to nakon što je od posljedica pada u zatvorskoj ćeliji preminuo Slovenac Robert Rotar uhićen u srpnju.

Rujanske događaje u drugi plan bacila je poplava, ali vrijedno je spomenuti kako je u tom mjesecu u školske klupe u Zadru prvi put sjelo 896 prvašića. Uz temu obrazovanja spomenimo da je premijer Andrej Plenković smijenio s čela Povjerenstva za obrazovnu reformu zadarsku rektoricu Dijanu Vican da bi zasjeo na njeno mjesto. Vjernici su u povorkama pohodili tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića koje je stiglo u Zadar, a objavljeno je da u naš grad, točnije u Kneževu palaču, iduće godine stiže i Andy Warhol pa bi titula – Zadar šampion hrvatskog turizma – možda mogla svratiti i dogodine.

Ovog listopada umjesto lišća padala su stabla i to u Vruljici, zbog čega su im građani čak organizirali i sprovod, a bura je srušila nekoliko tona tešku platanu kod Osnovne škole Petra Preradovića na Poluotoku. Počelo je suđenje bivšem zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti za aferu Remorker i film Prometna renesansa Hrvatske. I u listopadu se prosvjedovalo, na ulice su izišli prosvjednici protiv obaveznog cijepljenja djece. Zadar je šokirala vijest da je na Masleničkom mostu pištoljem samoubojstvo počinio pilot kanadera, nakon čega se survao u more, a njegovo tijelo, unatoč opsežnoj potrazi još uvijek nije pronađeno.

Bomba u dvorištu policije

U studenom su do Višnjika doplivale hrvatske barakude, a imali smo priliku gledati utakmicu između Hrvatske i Rusije. Ubojica iz italije, Paolo Junior Messina uhićen je u Zadru, Antun Novoselović preuzeo je gradski SDP. Ponovno smo se podsjetili na poplavu, naime počelo je rušenje zgrade u Murvičkoj kojoj nije bilo spasa, a otvorena je sanirana i Supernova, taman za blagdansku potrošačku groznicu.

Kako je 2017. počela, tako je i završila – eskplozijom. U dvorište zadarske policijske uprave bačena je nepoznata eksplozivna naprava. Cijeli događaj obavijen je šutnjom, pa nije potvrđeno ni o kakvoj se eksplozivnoj napravi radi, ali niti je li policija blizu otkrivanja počinitelja.

Bilo je ipak i dobrih vijesti, Liga protiv raka Zadar proslavila je 50 godina postojanja, ministar Goran Marić došao je u Zadar potpisati ugovore o predaji državne imovine Gradu i Županiji, među ostalim i objekta u sklopu bivše vojarne Stjepana Radića pa budući Centar za mlade konačno i ima neke šanse za realizaciju, a stigla je u Zadar i UNESCO-ova povelja. Na kraju mjeseca šok za otočane –objavljeno je da će cijene karata za trajekte i brodske linije s prvim danom nove godine rasti i do 20 posto, no već sutra dan iz Ministarstva su tu odluku Agencije za obalni linijski pomorski promet stopirali. Pitanje je samo, do kad.

Tko nas je napustio?

U ovoj godini oprostili smo se i od nekoliko zadarskih oriđinala, ali i ličnosti. Po gradu više nećemo viđati Beru Gušu ljeti u zimskim i zimi u ljetnim izdanjima. U Domu za odrasle osobe svetog Frane umrla je i jedna od posljednjih ikona ovoga grada Milka Muta Pavlović.

U Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti preminuo Zadranin Ante Perković, jedan od naših najboljih rock kritičara, a Hrvatska se oprostila i od kvizomana Mirka Miočića koji je godinama znao odgovor na baš sva naša pitanja. Škabrnja je pustila suzu za Evom Šegarić, škabrnjskom Majkom hrabrost, koja je u ratu u samo jednom danu ostala bez muža i trojice sinova. Zadar se oprostio i od Josipa Magaša, dugogodišnjeg kadrovskog direktora Tankerske plovidbe, ali i od prvog gradonačelnika Zadra u samostalnoj Hrvatskoj Duška Kučine.

Presude za ubojstva, incest, ratne zločine...

Što se tiče pravosuđa ovu je godinu obilježilo nekoliko presuda, od kojih većina čeka pravomoćnost.

Zlatko Svirčić nepravomoćno je osuđen na 18 godina zatvora za ubojstvo Marina Orlovića i ranjavanje bebe. Hrvoje Domobran Knežević nepravomoćno je osuđen na 30 godina zatvora za ubojstvo svoje djevojke Josipe Božić u kući u Modriču. Zadarski Fritzl koji je šesnaest godina zlostavljao kćer i s njom dobio dijete osuđen je nepravomoćno na 40 godina zatvora. Odjeknula je i presuda radnici iz Interšpara, također nepravomoćna - otkaz i 13.000 kuna sudskih troškova jer je na poslu pojela fetu kruha i pršuta koje nije platila.

Dvije presude izvan Zadra ova županija dočekala je s gorčinom, iako su bile osuđujuće. Prva je zloglasnom kapetanu Draganu koji je oslobođen za zločin kod Benkovca, a druga Ratku Mladiću U Haagu koji nije odgovarao za zločine u Škabrnji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)