Koliko smeća proizvedeš, toliko ćeš i platiti!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NEMA ALTERNATIVE
Činjenica je kako je sustav odvojenog prikupljanja otpada skup jer traži i veći broj zaposlenika i drukčiju organizaciju posla, dodatna ulaganja u tehnologije i procese, ali to je sustav koji prema zakonskom okviru nema alternativu, naglasio je Bukvić
PIXSELL

Odvajanje otpada po kategorijama od iskoristivih do onih koje zbog svog sadržaja ne spadaju u vrste za ponovno iskorištavanje posljednjih se nekoliko godina nameće kao potreba svake jedinice lokalne samouprave, pa tako i grada Zadra. Za razliku od manjih gradova i općina, Zadar ima svoje komunalno poduzeće Ćistoću koje razvija sustav odvojenog prikupljanja otpada, a ne samo njegovog deponiranja na odlagalište.

Važna je stalna edukacija

Kako se bliži datum kada će građani po sistemu koliko proizvedeš smeća toliko ćeš i platiti, stalnu edukaciju građana u Čistoći smatraju jako važnom.

Ivan Bukvić, direktor Sektora za unaprjeđenje sustava i upravljanja odlagalištem kaže kako je cilj ove tvrtke da se građane motivira na odvajanje otpada i to u što većim količinama, a sve kako bi oni plaćali manje račune, ali isto tako i da Grad Zadar ne bi plaćao dodatne iznose jer poticajna naknada za odlaganje otpada na odlagalištima od sljedeće će se godine plaćati Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša i to prema količinama koje su bile deponirane 2015. godine ukoliko ne bude smanjenja količina deponiranog otpada u odnosu na količine iz 2015. godine.

- Činjenica je kako je sustav odvojenog prikupljanja otpada skup jer traži i veći broj zaposlenika i drukčiju organizaciju posla, dodatna ulaganja u tehnologije i procese, ali to je sustav koji prema zakonskom okviru nema alternativu, naglasio je Bukvić.

Što veći postotak odvajanja otpada

O tome hoće li se i koliko zbog odvojenog sustava prikupljanja otpada i novog načina obračuna, cijene za građanstvo povećati pokazat će vrijeme, ali kako tvrdi Bukvić cilj je da se plaća minimalna cijena usluga, kao i da postotak otpada koji se odvaja bude što veći.

Prema projekcijama Čistoće do kraja 2017. godine u njihovom sustavu je prikupljeno 1.250 tona papira, na koji otpada najveća količina iskoristive sirovine koju građani odvajaju, a uz ovu komunalnu tvrtku papir otkupljuje još nekoliko manjih otkupljivača. U prošloj godini od ukupne količine prikupljenog otpada samo 16 posto se odnosi na odvojeno prikupljeni otpad koji se različitim tehnološkim postupcima može ponovno iskoristiti. Novi sustav organizacije u prikupljanju otpada koji će se već sada postupno uvoditi trebao bi Zadar približiti onim gradovima u Hrvatskoj koji su kod svojih građana uspjeli potaknuti svijest o tome kako je svaki otpad iskoristiv, a uz to i njegovim odvajanjem računi za odvoz smeća mogu se smanjivati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)