Zbog zahtjeva Europske komisije cijena vode morat će rasti

Slika korisnika valentinam
Ministarstvo odgodilo poskupljenje
Primjena odredbe naplate naknade za korištenje voda prema iscrpljenoj vodi ponovno je odgođena obzirom da tijekom prethodnog razdoblja odgode nisu osigurana dovoljna sredstva za ulaganje u vodoopskrbne sustave kako bi se smanjili gubitci, navode u Vodovodu Zadar odgovarajući na naš upit
I u sustavu Vodovoda Zadar na puno se mjesta stvaraju gubici

Vijećnik Akcije mladih u Gradskom vijeću Zadra Antonio Baus medijima je poslao pitanje koje zbog vremenskog ograničenja nije stigao postaviti na jednom od aktualnih satova, a odnosi se na poskupljenje vode iduće godine. Naime, u njegovu pitanju stoji:

- Koliko poskupljenje računa za vodu nas očekuje od 1. siječnja 2018. godine? Prilikom plaćanja računa za vodu, potrošači koje vodom opskrbljuje Vodovod Zadar d.o.o. plaćaju devet različitih stavki: utrošak vode, naknadu za korištenje voda, naknadu za zaštitu voda, naknadu za razvoj- vodoopskrbu, odvodnju, naknadu za razvoj- odvodnja, pročišćavanje otpadnih voda, fiksnu naknadu- voda i fiksnu naknadu- odvodnja. Postavljeno pitanje je vezano uz naknadu za korištenje voda koja prema važećim zakonima iznosi 2,85 kn/m3, neoporezuje se i što je najbitnije obračunava se prema stvarnoj potrošnji. Direktivom o zaštiti voda, Europska komisija zahtijeva, a naši polltičari bespogovorno izvršavaju, da se od 1. siječnja 2018. godine predmetna naknada obračunava prema količini vode koja se ubaci u sustav. U slučaju zadarskog Vodovoda, koji na vodocrpilištu upumpava u sustav 27 milijuna kubičnih metara vode, ali naplaćuje približno samo devet milijuna kubičnih metara (gubitak od 67 posto), stvarat će se manjak od približno 50 milijuna kuna godišnje (18 milijuna kubičnih metara vode po cijeni od 2,85 kn/m3). Ako se sav taj manjak prevali na leda potrošača, prosječno kućanstvo će plaćati 70- 100 kuna veće račune svaki mjesec - kaže vijećnik Baus, tražeći objašnjenje "na koji način i za koji iznos se planira ublažiti rast cijena računa za vodu zadarskih potrošača".

Iz zadarskog Vodovoda poslali su nam odgovor u kojemu kažu kako od 1. siječnja 2018. godine neće biti povećanja cijene m3 vode za vodu koji isporučuje Vodovod d.o.o. Zadar.

- Kako je i navedeno u samom pitanju vijećnika, cijena m3 vode se sastoji od niz stavki od kojih su prihod Vodovoda d.o.o. Zadar samo osnovna cijena vode, fiksni dio cijene vode i naknada za razvoj vodoopskrbe, koje stavke se neće povećavati. Primjena odredbe naplate naknade za korištenje voda prema iscrpljenoj vodi ponovno je odgođena obzirom da tijekom prethodnog razdoblja odgode nisu osigurana dovoljna sredstva za ulaganje u vodoopskrbne sustave kako bi se smanjili gubitci. Ovakvu odluku donijelo je nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u dogovoru s Hrvatskim vodama, o čemu nas je obavijestio resorni ministar na sastanku održanom dana 19. prosinca 2017. godine u Šibeniku. Dakle, od 1. siječnja 2018. godine neće biti povećanja cijene m3 vode - navodi se u odgovoru iz Ureda direktora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)