Zgrada u Murvičkoj bi se trebala opet početi graditi 1. veljače

Slika korisnika valentinam
U tijeku je rušenje
Autor: 
Rušenje će trajati do kraja ovog mjeseca, a onda s prvim danima veljače iz temelja bi opet trebala početi izgradnja poslovno-stambenog kompleksa zgrade sa 120 stambenih jedinica, tri podzemne etaže za parkirališna mjesta, prizemljem i sedam nadzemnih etaža
Arif SITNICA
Rušenje je počelo krajem studenog, a uzrok je poplava epskih razmjera

Rušenje će trajati sigurno još do kraja ovoga mjeseca i ako sve bude teklo po planu i ne bude nekih nepredviđenih situacija, graditi bi trebali početi, sve opet ispočetka, 1. veljače ove godine. Što se tiče odštetnog zahtjeva, pokrenuli smo pravne korake u tom smjeru, rekao je jučer, prvog radnog dana nove godine, jedan od najpoznatijih zadarskih arhitekata i vlasnik tvrtke "Block - projekt" - Željko Predovan.

Teško je reći kad će useljenje

Naime, radi se poslovno-stambenom kompleksu zgrade na lokaciji zadarske bivše tvornice kruha u Murvičkoj ulici čije je rušenje počelo krajem studenog, a uzrok je, kao što je javnosti poznato, poplava epskih razmjera.

Katastrofa je podsjećamo, počela nakon što je Zadar pogodila golema kiša 11. rujna prošle godine. Konstrukcija se već u 13 sati podigla, pa je zgrada počela "plivati" u roku od tri, četiri sata.

Kako je tada objasnio Željko Predovan, koji je u ovom slučaju glavni projektant i jedan od investitora zgrade okupljenih u grupaciju - Moj centar, na izljev kiše koji je prelazio 250 litara na kvadratni metar, na parcelu od 7.700 kvadrata, radilo se o stupcu vode od 10 metara visine, odnosno 10 tona po kvadratnom metru uzgona. Nesretan splet okolnosti i povijesni povodanj pričinili su tako katastrofu na već unaprijed prodanoj novogradnji poslovno-stambene zgrade.

- Iako čitav kompleks izgleda kao da se sastoji od više zgrada, radi se o jedinstvenoj građevini koja leži na jednoj temeljnoj ploči tako da se nastale deformacije na toj ploči apliciraju na površinske konstrukcije, negdje više, negdje manje, jer se i podizanje objekta nije dogodilo svugdje jednako - izjavio je tada glavni projektant Željko Predovan dodajući, kako je kad se počne graditi ispočetka, teško reći kad će zgrada u cijelosti biti završena te potom i useljiva.

Pamtit će se

Nikad se u stanogradnji ovako nešto nije dogodilo, pa će zadarski slučaj zasigurno ostati zauvijek upamćen no, ne samo zbog činjenice da će sve opet morati graditi iz temelja, već i zbog činjenice da je osiguravajuća kuća kod koje je gradilište osigurano, odbilo platiti štetu nastalu uslijed katastrofalne poplave koja će s rušenjem konstrukcije i ponovnom izgradnjom doseći iznos od oko 27 milijuna kuna. Prema stručnom očitovanju Građevinskog fakulteta u Zagrebu, preporuka je bila kako građevinu u cijelosti treba srušiti i to podzemne tri i gornje tri etaže, pa početi graditi cijeli objekt ispočetka.

Investitori okupljeni u grupaciju Moj centar samo u građevinski dio projekta uložili su 12 milijuna eura jer je riječ o 120 stambenih jedinica, tri podzemne etaže za parkirališna mjesta, prizemlje i sedam nadzemnih etaža.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)