Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

DONIRANJE KRVI IZ PUPKOVINE U posljednje tri godine 30-tak prikupljenih doza, a zainteresiranih dvostruko više

02.01.2019. 13:38
DONIRANJE KRVI IZ PUPKOVINE U posljednje tri  godine 30-tak  prikupljenih doza,  a zainteresiranih  dvostruko više


Zaklada Ana Rukavina osnovana je 14. veljače 2007., a prva  javna banka krvi iz pupkovine osnovana je 28. ožujka 2007. godine u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju  KBC-a Zagreb uz organizacijsku i financijsku potporu Zaklade Ana Rukavina. Nedugo nakon, toj se mreži među prvima u Hrvatskoj priključilo  i zadarsko rodilište te su od tada svi djelatnici osposobljeni za uzimanje  matičnih stanica iz krvi pupkovine nakon poroda djeteta u svrhu doniranja za Zakladu.


Prosljeđivanje pozitivne poruke
Uzimanje i pohranjivanje krvi iz pupkovine rodilju ništa ne košta, ne  ugrožava se njezino zdravlje niti zdravlje njezinog djeteta, a tom krvlju se  nekome može spasiti život. Pohranjena krv iz pupkovine se u javnoj banci čuva neograničeno dugo i besplatno, a dio je nacionalnog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Sve navedeno razlozi su zašto se rodilje, koje se odlučuju roditi u OB Zadar, iz godine u godine sve vise interesiraju za doniranje krvi iz pupkovine. Međutim, često dobre želje i namjere ne budu dovoljne.
Od dr. Edija Karuca, rukovoditelja Odjela za anesteziju, reanimaciju i  intenzivno liječenje Opće bolnice Zadar te zamjenika ravnatelja OB Zadar, saznajemo kako u posljednje tri godine OB Zadar ima 30-tak prikupljenih doza krvi iz pupkovine (2-4 mjesečno), ali isto tako naglašava kako zainteresiranih ima barem dvostruko vise.
– Nažalost, ne mogu sve žene donirati krv iz pupkovine. Postoje ograničavajuće okolnosti kada se, unatoč želji donatorice, krv ne može uzeti.  Najčešće je to zbog bolesti u trudnoći, a dosta često je i nemogućnost  transporta tijekom vikenda i praznika odlučujući faktor. Prvih godina  prikupljanja (2011.-2015.) imali smo do 60 prikupljenih doza godišnje,  ali u 2016. godini nije bio osiguran transport donirane krvi što je značajno utjecalo na brojnost zainteresiranih kao i prikupljenih doza, objasnio  je dr. Karuc dodavši kako, unatoč još uvijek aktualnim ograničenjima po  pitanju transporta, smatra da je doprinos OB Zadar u prosljeđivanju pozitivne poruke o doniranju izniman te da samim učešćem itekako pomaže.


Kurirska služba ne radi vikendom i blagdanom
Pitanje transporta donirane krvi vikendom i blagdanom još uvijek ostaje neriješeno za zadarsko rodilište. Naime, dostava krvi iz pupkovine u  javnu banku u KBC Rebro vrši se jednom kurirskom službom koja radi  samo od ponedjeljka do petka, tako da se vikendima i blagdanima rodilja i njezina obitelj o dostavi krvi u Zagreb moraju snaći sami. Kada će se  i hoće li se uskoro pronaći rješenje za transport navedenim danima, nismo uspjeli dobiti odgovor.
No, dr. Karuc je uputio sve zainteresirane rodilje kako su na internetskim stranicama OB Zada nabrojene sve intervencije koje se obavljaju u  Službi za ginekologiju i opstetriciju, pa tako i uzimanje krvi od donatorica za Zakladu Ana Rukavina. Također, naglasio je kako se i tijekom trudničkih tečajeva, koji se svaki mjesec održavaju za trudnice koje su pred  porodom, također daju informacije o tome.
– Zainteresirane žene imaju sve detaljne informacije na stranici same  Zaklade te je naša namjera da u rađaonicu dolaze sa svim pripremljenim  i potpisanim obrascima. Za sve nejasnoće trudnice se mogu javiti svojim  izabranim ginekolozima koji ih kontroliraju tijekom trudnoće, a mogu se  javiti i u bolnici, kazao je dr. Karuc.