Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

GRIPA PRED VRATIMA Najbolji pokazatelj epidemije gripe su škole

02.01.2019. 11:20
GRIPA PRED VRATIMA Najbolji  pokazatelj  epidemije  gripe su  škole


Ove godine gripa je stigla nešto ranije nego što je uobičajeno, te je prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj registrirano oko 260 oboljelih, dok na zadarskom području do protekloga tjedna nije bio zabilježen niti jedan slučaj. S obzirom da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom očekuje se kako će broj oboljelih od ove sezonske zarazne virusne bolesti rasti uobičajenim intenzitetom, a vrhunac  epidemije očekuje se krajem siječnja, doznajemo na Zavodu za javno  zdravstvo Zadar.
Kako ističe dr. sc. Alan Medić, dr. med. spec. epidemiolog i voditelj  Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, u 90  posto slučajeva oboljelih od gripe prevladava A tip virusa influence odnosno H1N1, dok je prošle sezone prevladavao B virus. Ove sezone za  područje Zadarske županije naručeno je 12.000 doza cjepiva protiv gripe, a odaziv je, ističe dr. Medić, jako dobar.


Vrhunac gripe početkom nove školske godine
– Sve naručeno cjepivo uglavnom je iskorišteno, ostalo je još malo doza, te je cijepljenje još uvijek moguće. Cijepiti se, naime, može bez obzira  što se gripa već pojavila, kaže dalje dr. Medić i ističe da uz sve ostale mjere zaštite i podizanje imuniteta, koje su dobrodošle, najučinkovitija mjera zaštite od virusa gripe je upravo cijepljenje, što građani sve više shvaćaju.
– Najbolji pokazatelj epidemije gripe su škole, jer se radi o gustom kolektivu u kojem se zbog velikog broja osoba koje su u bliskom kontaktu,  virus gripe brzo širi. Stoga se vrhunac epidemije kao i uvijek očekuje s  početkom nove školske godine, kaže zadarski epidemiolog i podsjeća da  je gripa lani u Hrvatskoj odnijela 30 života, od kojih nitko nije sa zadarskog područja, a radi se o slučajevima u kojima je nedvojbeno utvrđeno  da su osobe preminule od posljedica influence, dok se godišnje u Hrvatskoj čak između 200 i 300 smrtnih slučajeva povezuje s gripom.
– Najčešća posljedica gripe koja dovodi do smrtnog ishoda je teška  upala pluća koja može biti virusna i bakterijska, a najčešće pogađa starije osobe i bolesnike s kroničnim bolestima, upozorava dr. Medić i dodaje  da takve osobe moraju posebno biti svjesne da je gripa višestruko opasna i visoko zarazna bolest, kao i činjenice da je teško izbjeći zarazu ukoliko se krećemo među oboljelim osobama. Tim više, što je riječ o bolesti  koja se brzo prenosi kapljičnim putem na maloj udaljenosti.
Iako građani sve više uviđaju važnost cijepljenja još uvijek su u javnosti prisutne određene predrasude i neutemeljena shvaćanja, a jedno od  takvih je da se upravo cijepljenjem može oboljeti od gripe.


Širi se kapljičnim putem
– Gripa se ne može dobiti cijepljenjem jer u današnjem cjepivu nema  živih virusa gripe, nego dijelova njegovih površinskih antigena, hemaglutinina i neuraminidaze, na koji organizam cijepljene osobe stvara antitijela koja ga štite u kontaktu s virusom gripe. Nakon cijepljenja bilo kojim cjepivom potrebno je određeno vrijeme da se antitijela stvore. Nema  cjepiva kojim ćete se danas cijepiti i na tu bolest odmah sutra biti imuni,  kaže dr. Medić i dodaje da je moguće da je osoba kod koje su se pojavili  simptomi gripe, u trenutku kad se cijepila bila u inkubaciji bolesti, a za  gripu su to obično dva-tri dana.
Kada je riječ o vremenu u kojem oboljela osoba može zaraziti drugoga, dr. Medić ističe da je druge osobe moguće zaraziti dan prije pojave  simptoma gripe, a zaraznost traje pet do sedam dana nakon pojave simptoma. Najveća je ipak zaraznost u prva tri do četiri dana bolesti, kad su  simptomi najizraženiji. Neke osobe, a posebno one oslabljenog imuniteta, te mala djeca, mogu i dulje od tog vremena širiti virus gripe.
– Virus gripe širi se kapljičnim putem dok osoba kašlje ili kiše, ali i govori. Te kapljice mogu pasti na sluznice osoba u blizini (unutar jedan do  dva metra udaljenosti), odnosno mogu se udahnuti. Gripa se također  može dobiti dodirivanjem površina ili predmeta kao što su rukohvati,  slavine, tipkovnice, telefonske slušalice, kvake i dr., na kojima se nalazi virus gripe, te dodirivanjem usta, nosa ili eventualno očiju, kaže dr. Medić i  kao jednu od bitnih preventivnih mjera u izbjegavanju zaraze navodi  često i temeljito pranje ruku. Gripa je, dakle, upozoravaju još sa Zavoda  za javno zdravstvo, vrlo ozbiljna bolest koju se ne bi smjelo olako shvatiti  jer može biti kobna, a posebno za kronične bolesnike kojima može ugroziti život, što se i pokazalo protekle sezone kada je od njenih posljedica  umro rekordan broj oboljelih.




Antibiotici ne liječe gripu
Unatoč brojnim i učestalim upozorenjima stručnjaka kako se gripa ne liječi antibioticima jer je uzrokovana virusom, a na viruse antibiotici ne djeluju, dio građana  za gripu, kao i ostala sezonska virusna oboljenja poput prehlade, infekcije dišnog  sustava i sl., uzimaju antibiotike.
– Trenutak kada se antibiotici mogu ordinirati je onda kada dođe do pojave sekundarne bakterijske infekcije kao komplikacije gripe, pojašnjava dr. Alan Medić i naglašava da nepotrebno uzimanje antibiotika, odnosno njihova primjena bez prave  medicinske indikacije, može dovesti do stvaranja rezistencije na antibiotike i pojave  tzv. superbakterija, kod kojih su mogućnosti liječenja bitno ograničene.


Može li češnjak prevenirati gripu?
U narodnoj predaji konzumacija češnjaka smatra se zaštitom od gripe, no  stručnjaci uglavnom navode da za takvu tvrdnju nema znanstvenih dokaza.
– Češnjak, slanina ili đumbir ni u kom slučaju nisu dovoljni za prevenciju niti liječenje gripe jer za potvrdu takvih tvrdnji nisu dovoljna povremena istraživanja. Narodna medicina na temelju tradicionalnih iskustava preporučuje neku hranu, ili neke  druge mjere kao sredstva borbe protiv gripe, dijelom i zbog toga što u davnim vremenima ništa drugo nije bilo na raspolaganju. Navedene namirnice neće škoditi ako  se umjereno koriste, ali ni sa čime ne treba pretjerivati, kaže dr. Medić i dodaje u  šali da će osoba koja se najela češnjaka, ili kako se u Dalmaciji kaže luka, možda neko vrijeme biti zaštićena od prijenosa zaraze s druge oboljele osobe, ali samo iz razloga jer će mnogi, zbog neugodnog mirisa, izbjegavati njenu blizinu.