Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NESTAJU STABLA Dok Šumarija samo uklanja stare kožinske bore, mještani sumnjaju u prekomjernu sječu

02.01.2019. 13:46
NESTAJU STABLA Dok Šumarija  samo uklanja  stare kožinske  bore, mještani  sumnjaju u  prekomjernu  sječu


Kožinska šuma koja je nekada slovila za mjesto na kojem su  mladi parovi izmjenjivali nježnosti, kojom se šetalo, bralo gljive, u posljednje dvije godine sve više sliči na ledinu.
Mještanin Kožina, Ante Belić, ogorčen zbog situacije koja iz godine u  godinu biva sve gora, obratio se redakciji Zadarskog lista te nas pozvao  da zajedno izađemo na teren i posvjedočimo sječi borove šume, koja, po  njegovim riječima, ne izgleda planirana i propisana.


Nekad bila predivna šuma
– Ovo zastrašujuće nestajanje starih borova iz kožinske šume traje već  dvije godine. Nekad lijepa gusta šuma, danas više liči na pustinju. Stabla  su toliko prorijeđena da je između svakog stabla danas 20 metara razmaka. Šume više nema, a ova stabla što su ostavljena da sama rastu, nakon  što padne jaka kiša i natopi tlo, padaju pod naletima jakog vjetra (bure ili  juga), kazao nam je ogorčeno Ante Belić koji je, kao i svi ostali mještani,  zgrožen trenutnom situacijom te nemogućnošću dolaska do prave istine.
– Tko god u mjestu zna za ovo, buni se jer svi znaju da je ovo nekad bila  predivna šuma za druženje, šetnju, prepuna životinja i poznata po branju gljiva. Najgore od svega je što se ova sječa borova istovremeno odvija  na više mjesta. Ako se ovako nastavi, uništit će se cijela šuma, kazao je  Belić dodavši kako su među mještanima počele kružiti i glasine.
– Priča se da ovo radi neki tajkun koji je zakupio pravo na šumu, sječe  stabla i prodaje ih u Sloveniji. S obzirom na to kako šuma trenutno izgleda, bojim se tih glasina, kazao je Belić naglasivši kako su svaki put od  Grada i drugih institucija dobivali odgovor kako je to područje u nadležnosti Hrvatskih šuma te da je sve što rade legalno.
– Nitko nam ne može reći da je uništavanje šuma legalno. Ovo nije briga za šumu, a Hrvatske šume bi ih trebale održavati i štiti, a ne ih pretvarati u pustinju, kazao je dodavši kako je sve ovo dosta teško gledati jer su  to sve sadili i održavali njihovi djedovi. No, osim ljepote, Belić kaže kako  ova šuma ima i funkciju, a to je zaštita mjesta od bure i juga te da bi u  Kožinu bila potpuno druga klima da ove šume nema, a prije nego šume  ne nestane, želi odgovore.


"Želimo znati tko je odgovoran i što se ovdje događa?"
– Želimo znati tko je odgovoran i što se ovdje događa? Zašto se stabla  sijeku na ovaj način? Gdje odlaze? Nitko od nas mještana na ovo ne bi  pristao, ljudi plaču kad vide kako se šuma pretvara u plodno tlo za nečiji  brzi profit, naglasio je dodavši kako je nedavno, zbog posla, devet mjeseci proveo u Poljskoj i ostao zapanjen načinom na koji njihova šumarija  održava šume.
– To je spektakularno. Čisti se niže raslinje, šuma izgleda zdravo,  prohodna je, ma, to su predivne šume. A kada bi se ovako nešto napravilo u Poljskoj, ta bi osoba završila u zatvoru, zaključio je Belić.
U nadi da ćemo dobiti konkretnije odgovore, obratili smo se Romanu  Paviću, odnedavno bivšem predsjedniku Mjesnog odbora Kožino, koji  nam je kazao kako nisu upoznati sa situacijom u kožinskim borima.
– Službeno o tome nismo ništa čuli niti znamo što se događa pa stoga  nismo niti reagirali, kazao je dodavši kako je područje u nadležnosti Hrvatskih šuma i već ga godinama održavaju i, kad god bi se odvijala neka  sječa, navodili bi da se radi o sanitarnoj sječi.
– Mi tu nismo nadležni niti kao MO možemo išta učiniti, a što će dalje  biti i o čemu se radi, vidjet ćemo, kazao je Pavić dodavši kako danas tamo ima i dosta privatnih parcela pa je pitanje pod čijim su vlasništvom  one na kojima se odvija sječa.
– Nekad je cijelim tim područjem gospodarila Šumarija, a na koga je  sve to danas rascijepljeno, ne znam, kazao je Pavić potuživši se kako se  MO i inače nikada ne obavještava o tome što se na području Kožina planira raditi.
– Već smo nebrojeno puta doživjeli da se postavljaju trafostanice ili antene bez da nas se išta pita, stoga nas ne čudi što niti o toj sječi nismo  obaviješteni, kazao je Pavić.




Sve je po propisima
Upit smo poslali i Hrvatskim šumama iz kojih su nam odgovorili kako  Šumarija Zadar, temeljem godišnjeg plana gospodarenja za 2018. godinu  na području gospodarske jedinice Nin Kožino, izvodi radove putem  vanjskog izvođača (Zajednica ponuditelja Forest-Obrt za šumarske usluge, trgovinu i prijevoz i Lesnika d.o.o.).
– Radovi obuhvaćaju uklanjanje oštećenog drveća (vjetrolomi) na poziciji dva odsjeka (60d i 61a) ukupne količine 589,37 m3 i sanaciju  požarišta na poziciji četiri odsjeka (35a, 35b, 36a i 67b) ukupne količine  10,19 ha. Svi radovi izvode se temeljem Ugovora o izvođenju šumarskih  radova, Ur. broj: DIR-18—BP2-18-920/ (grupa 003 i 004) od dana  9.3.2018 god. Na području gj Nin Kožino, Šumarija Zadar izvodi samo radove planirane propisom Programa gospodarenja za gj Nin Kožino i godišnjim planovima gospodarenja. Nema nikakvih sječa izvan planiranog  opsega radova, stoji u priopćenju Hrvatskih šuma.
Iz Odnosa s javnošću Hrvatskih šuma kazali su nam da se, ukoliko se  radi o zemljištu u njihovom vlasništvu, sve odrađuje prema gospodarskim osnovama.
– Riječ je o planu gospodarenja koji se donosi na rok od 10 godina i kojim je propisano koliko se čega smije sjeći, stoga je nemoguće pričati o  prekomjernoj sječi. Radi se o održavanju šuma. Kada stablo dođe do zrele dobi za sječu, u ovom slučaju bor kojem je zrela dob 60-tak godina  (ovisi o vrsti), slijedi obnova te šume odnosno sječa starih stabala. No, to  se područje uvijek prije sječe pošumi, sade se mlada stabla koja će kroz  15-tak godina izrasti u novu šumu, odgovorili su iz Odnosa s javnošću  naglasivši kako je nemoguće da dođe do nekontrolirane sječe jer su na  terenima konstantno kontrole i inspekcije.
– Inspektori često izlaze na teren zbog poziva mještana o prekomjernoj sječi. Na kraju uvijek ispadne da je sve po propisima. Svjesni smo da  to ne izgleda “lijepo” i da građani to doživljavaju kao uništavanje, ali drugih načina, nažalost, nema, kazali su dodavši kako na spomenutoj lokaciji ima i privatnih parcela u čijem slučaju Hrvatske šume nemaju ingerenciju.