Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Dobrović: Za ekološke probleme kriva je klijentelistička hobotnica

03.01.2020. 06:45


Nakon ekološke katastrofe i izlijevanja mazuta u Zrmanju, a koja se dogodilo prije desetak dana, jučer su se u Obrovcu okupili predstavnici MOST-a te brojni ekološki aktivisti kako bi skrenuli problem na ovo goruće pitanje i upozorili vlast na probleme s kojima se godinama bore – mazut u rijeci te nesanirani bazeni lužine u nekadašnjoj Tvornici glinice.
Drugoga dana nove godine u Obrovac su tako došli saborski zastupnici Miro Bulj, Nikola Grmoja, Ines Strenja, te bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik Slaven Dobrović, kao i nezavisna županijska vijećnica s liste AM-a, Marjana Botić.
– Došli smo danas u jakom sastavu jer mislimo da ovaj problem zaslužuje veliku pažnju. Naime, nakon više stotina milijuna kuna utrošenih u sanacije Tvornice glinice i dalje imamo ovako katastrofalnu ekološku situaciju. Jesmo li kao država sposobni upravljati vlastitim vrijednim resursima te jesmo li kao društvo svjesni klijentelizma, korupcije i kriminala na svim upravljačkim razinama koji su kao posljedicu doveli do obimnih ekoloških šteta?! Ovo je, u biti, zločin koji cijelom ovom prekrasnom kraju smanjuje perspektive i budućnost, istaknuo je Dobrović naglasivši kako je riječ o klijentelističkoj hobotnici u koju su uključene sve razine, gdje se za sve projekte vodi potpuna politička kontrola kroz pomno izabrane članove povjerenstava koji donose odluke, koje idu u prilog raznim interesnim skupinama. Upozorio je kako ćemo izgubiti sve ako se ne promijeni model upravljanja državom.


Interesne skupine
– Mi tražimo hitnu reviziju svih sanacija koje su do sada provedene i tražimo da se nađu odgovorni i da se privedu pred lice pravde. Također tražimo i sanaciju bazena lužine koja će spriječiti daljnju ugrozu ovoga kraja. Ne smijemo dopustiti da se dogodi nova situacija s mnogo kiša i nova pojava mazuta u rijeci, istaknuo je Dobrović koji je i sam bio ministar zaštite okoliša. Na novinarsko pitanje što je on, dok je bio ministar, napravio kako bi se ovi problemi sanirali, rekao je kako tijekom prvoga mandata, koji je trajao deset mjeseci, nije uspio donijeti plan za gospodarenje otpadom, a što je bio uvjet za povlačenje sredstava iz operativnog fonda konkurentnosti i kohezija.


»Mi tražimo hitnu reviziju svih sanacija koje su do sada provedene i tražimo da se nađu odgovorni i da se privedu pred lice pravde. Također tražimo i sanaciju bazena lužine
Slaven Dobrović, saborski zastupnik MOST-a




– U tom je fondu bilo predviđeno gotovo pola milijarde eura za gospodarenje otpadom. Područje nekadašnje Tvornice glinice je prvo od navedenih crnih točaka predviđenih za sanaciju te smo itekako toga bili svjesni. Tek u drugom mandatu 2017. je donesen plan kojim je omogućeno da se raspišu natječaji i prvi put, na temelju europskog novca, financiranje sanacije. Tada su planirali raspisati natječaj za sanaciju otpadnog mulja i lužine koji predstavljaju opasnost i stalnu ugrozu koja može poprimiti katastrofalne razmjere. Dakle, bio sam toga svjestan, ali nisam bio upoznat s nepravilnostima koje su se događale tijekom nekoliko sanacija, počevši do 2002. i 2003. godine, a to bi trebao biti interes drugih institucija, pojasnio je Dobrović. Na pitanje novinara kako to da su revizije pokazale da je sve napravljeno prema propisima, rekao je kako uvijek postoje režimski stručnjaci te kako je sve strogo politički kontrolirano. Istaknuo je kako tih pola milijarde eura trenutačno »stoji« neiskorišteno te se pita zašto se ništa ne poduzima.
Uz njega su bili i Ines Strenja koja je, kao liječnica, upozorila na brojne zdravstvene probleme i opasnosti koje bazeni lužine i mazut mogu donijeti ljudima koji žive u tom kraju. Marjana Botić podsjetila je kako je u Obrovcu radila prije 20-ak godina kao profesorica te je već tada upozoravala na opasnosti bazena lužine i potrebu njihove hitne sanacije kako bi se spriječila veća ekološka katastrofa.


Uspavani ministar
Miro Bulj je podsjetio kako je MOST uputio u proceduru prijedlog da se pitke vode uvrste u Ustav te se na taj način zaštite i vode i krš. Postavio je pitanje tko je odgovoran za ovo što se događa u Tvornici glinice. Za kraj je pozvao ministra, kako je rekao, da se probudi iz zimskoga sna i riješi ovaj problem.
​Inače, uz predstavnike MOST-a u Obrovcu smo sreli i brojne ekološke aktiviste koji su godinama bore i upozoravaju na ekološku bombu i katastrofu koja samo kuca iza ugla.
– Stanovnik sam Obrovca i odrastao sam na Zrmanji te ovom prilikom apeliram na lokalnu samoupravu, Županiju, državne institucije da napokon skrenu fokus na ovo mjesto, ovu rijeku i cijelo ovo područje te da nešto poduzmu. Naime, krajnje je vrijeme da se nešto učini. Nije samo problem u mazutu koji se nedavno izlio, veći su problem bazeni lužine koji predstavljaju pravu ekološku bombu i apeliram da krenu djelovati i da naprave sve što mogu da se ovo sanira, rekao nam je Igor Jurjević, inače jedan od rijetkih petstotinjak stanovnika ovog gradića u kanjonu Zrmanje koji se zadnjih nekoliko godina okrenuo i pokušava naći spas u turizmu. Jurjević ističe kako se gospodarska slika tog kraja temelji na turizmu te ukoliko bi došlo do razlijevanja lužine, to bi bila katastrofa za sve njih.
 
 
Turisti bi mogli prestati dolaziti u podvelebitski kraj


Uz Igora Jurjevića u Obrovcu je u četvrtak bio i Nikola Tesla, koji živi u susjednoj općini Starigrad te je planinar, a dugi niz godina radio je kao vodič na Paklenici te u Parku prirode Velebit.
– Živim u rezervatu biosfere planine Velebit od 1978. godine te sam jedno vrijeme vozio džip safari prema Tulovim gredama, odakle se vide i bazeni lužine te sam uvijek turistima objašnjavao što je to, a što moji kolege nisu odobravali. Međutim, ja smatram da mi smijemo govoriti o problemima svoje zemlje. Zato sam i danas ovdje kako bih kao turistički djelatnik upozorio na opasnosti jer je moja djelatnost direktno ugrožena, posebno u današnje vrijeme kad se društvenim mrežama vijesti šire još dalje, zaključio je Tesla dodajući kako će turisti doznati za ove ekološke probleme i više neće htjeti dolaziti.