Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

HSP Ante Starčevića napustio Hrvatske suvereniste

03.01.2020. 06:00


Čini se kako HDZ-ov »odmetnik« Stevo Culej nije jedini koji je doživio »prosvjetljenje« kada su u pitanju predsjednički izbori, ima takvih na svim stranama. Naime, ovaj je saborski zastupnik do poraza Miroslava Škore bio njegov veliki obožavatelj, no kada je pjevač izgubio izbore Culej je odjednom shvatio da zapravo voli Kolindu Grabar-Kitarović.
Ima takvih i u Zadru. Na prvom sastanku Škorina stožera u Zadru bio je i član Hrvatskih suverenista iz Obrovca, bivši predsjednik županijskog HSP-a Robert Gregorić. No danas se s Gregorićeva Facebook profila smiješi Kolinda Grabar-Kitarović, a iznad njene slike Gregorić poručuje: »Ovom prigodom pozivamo sveopći hrvatski puk kako diljem Hrvatske, tako i županije, da izađu u drugi krug predsjedničkih izbora i na taj način damo svoj doprinos da pobijedi kandidatkinja Hrvatica gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Sad il’ nikada za Hrvatsku bez Jugoslavena i komunista«, poziva ovaj pravaš, suverenist i novootkriveni HDZ-ovac.
I HSP Ante Starčevića uoči izbora je dao podršku Škorinoj kandidaturu, ali se brzo povukao. Dapače, platformu koju su hvalili i s njenom se počasnom predsjednicom Ružom Tomašić grlili u kampanji za EU izbore, sada nazivaju »takozvanim Hrvatskim suverenistima«, kako nam je ovih dana izjavio dopredsjednik strarčevićanaca, Ante Žoni Maksan, otvoreno priznajući da je došlo do raskola u Hrvatskim suverenistima.


Oslabio ih Škorin poraz
A oni nisu jedini. Škorini pristaše u Zadru polako se odmiču od ove desne platforme, neki javno, neki tajno, a ekipi Ruže Tomašić otvoreno »zbogom« rekli su ponajprije upravo HDZ-ovi koalicijski partneri, koji su očito shvatili da im je HDZ-ovo gnijezdo puno sigurnije.
Naime, na pitanje koga će podržati u drugom krugu predsjedničkih izbora, dopredsjednik HSP AS-a, Ante Žoni Maksan, kazao nam je kako oni više nisu u platformi Hrvatski suverenisti, te će i u drugom krugu izbora podržati Grabar-Kitarović. Istina, oni su je podržali i u prvom krugu, ali tek nakon dogovora u stranci, čiji je dio članova ipak htio svoj glas dati Škori.
No, napustili su Hrvatske suvereniste koji se, nakon Škorina poraza, već rastaču na više interesnih grupa. Mala bara, a puno krokodila, kako kaže ona narodna, pa je taj fenomen zahvatio i ovu, za EU izbore brzopotezno okupljenu ekipu. Naime, pokazalo se da ih je bilo lako okupiti za europarlamentarne izbore, ali sada, kada se bitka vodi unutar Hrvatske, teško je pomiriti apetite tolikih pojedinaca.
HSP Ante Starčevića već ih je napustio, a evo što Maksan kaže o razlozima toga poteza:


Starčevićanci u početku podržali Škoru
– HSP AS je u lipnju dao potporu gospodinu Miroslavu Škori, međutim nakon što su Hrvatski suverenisti sastavljeni od HKS-a, Hrasta, HDU-u, HSP AS-a i dvije civilne udruge odlučili osnovati stranku Hrvatski suverenisti, izašli smo iz njihove platfome dajući već u prvom krugu potporu Kolindi Grabar-Kitarović. Milanović za nas ne može biti predsjednik, a ako ga ljudi izaberu, neka izaberu, to je njihovo demokratsko pravo, ali mi nećemo i zato glasujemo za Grabar-Kitarović. HSP AS ima jasan stav, na plakatima Grabar-Kitarović smo još od prvog kruga izbora. Mnogi u medijima govoreći o Suverenistima, spominju i našu stranku, ali mi više nismo tamo, otišli smo i odnijeli dio glasova. Da smo ostali, Škoro bi sigurno pobijedio, kaže Maksan, pojašnjavajući da su u Suverenistima bili »samo zato da se desnica udruži«.




Most zalutao među Suvereniste
– Međutim, došlo je do raskola unutar platforme te Hrvatskih suverenista u osnovi nema. Tu su Hrast, HKS i još neki koji su stvorili novu stranku, ali platforme nema. Da je ostala, možda bi i mi još ostali u njoj. Još u studenom donijeli smo odluku na predsjedništvu stranku da ćemo potporu dati Kolindi Grabar Kitarović, nakon što smo vidjeli da Suverenisti osnivaju svoju stranku i da više nisu platforma ujedinjenja desnice. I sada se je pokazalo da su naši glasovi bili presudni za Škorin ukazak u drugi krug. Ne dičimo se da smo nešto namjerno napravili, nego smo nakon razgovorom sa Škorom i nakon odluka stranaka s platforme, donijeli ovakvu odluku, pojašnjava Maksan, a na pitanje što se zapravo dogodilo sa Suverenistima, otkriva:
– Proradio je ego. Na europarlamentarnim izborima dobili smo neke rezultate, pa su u platformi smatrali da sada mogu i stranku stvoriti jer su jaki. Ego je proradio i Hrastu i HKS-u i civilnim udrugama Istanbulska konvencija i Bedem ljubavi oko toga tko će što biti. Jedan misli da bi mogao biti ovo, drugi da bi mogao ići na parlamentarne izbore, a ne razumiju da imaju svoje stranke koje su jako male i uopće ne predstavljaju hrvatsku desnicu, zaključuje Maksan.
Teško je bilo i povjerovati da bi na dulje staze mogla opstati platforma koja okuplja konzervativce Ruže Tomašić ili Hrvoja Zekanovića, te Most Bože Petrova koji djeluje na sasvim drugoj programskoj osnovi. Bilo je zapravo samo pitanje vremena kada će se ekipa s europarlamentarnih izbora posvađati oko prve fotelje, što će vjerojatno eskalirati uoči parlamentarnih izbora kada se budu krojile stranačke liste.


ODMICANJE ZADARSKIH PRISTAŠA MIROSLAVA ŠKORE
Škorini pristaše u Zadru polako se odmiču od ove desne platforme, neki javno, neki tajno, a ekipi Ruže Tomašić otvoreno »zbogom« rekli su ponajprije upravo HDZ-ovi koalicijski partneri, HSP AS