Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pravna bitka za zadarsku Zajednicu Talijana se nastavlja

03.01.2020. 08:00


Upravni sud u Splitu donio je još krajem listopada presudu kojom se poništava rješenje Ministarstva uprave od 28. svibnja 2019., a na temelju koje je Igor Karuc službeno potvrđen za predsjednika Talijanske zajednice Zadar. Odlukom Suda u Splitu predmet se vraća na ponovni postupak, tako da očito pravna bitka za vodstvo u lokalnoj Talijanskoj zajednici još nije završena.
Ako je rješenjem Ministarstva iz svibnja potvrđeno da je Igor Karuc osoba ovlaštena za zastupanje Talijanske zajednice, a sada je Sud poništio to rješenje, postavlja se pitanje kakav će biti epilog stanja u Zajednici koja je prethodnih mjeseci bila poprištem raskola, paralelnih izbornih skupština, međusobnih optužbi, kaznenih prijava i istražnih postupaka.
Upravni spor protiv Ministarstva uprave pokrenula je bivša predsjednica Talijanske zajednice Rina Villani i za sada, ovom sudskom odlukom, dobila satisfakciju jer se poništavanjem rješenja nadležnog ministarstva, poništava i njezino razrješenje s dužnosti predsjednice. Sud je riješio da tuženik Ministarstvo uprave isplati tužiteljici Rini Villani iznos od 6.250 kuna na ime troškova upravnog spora.
To je, dakako, tek epizoda u ovoj sudsko-pravnoj »trakavici« u kojoj se našla Talijanska zajednica, a vrijeme će pokazati kako će izgledati konačan rasplet, tj. hoće li doći do ponovne izborne procedure ili će se na koncu usvojiti žalba koju je na presudu Suda u Splitu uložio aktualni predsjednik Igor Karuc.


Dva pečata iste udruge
– Na presudu i rješenje Upravnog suda u Splitu u zakonskom sam roku uložio žalbu koja je usvojena, kazao nam je Karuc, dodajući kako je on izabrani predsjednik s potpunim legitimitetom potvrđenim od strane izborne Skupštine Talijanske zajednice, a mandat mu traje do svibnja 2021. godine.
Kako se u tužbi Rine Villani protiv Ministarstva uprave navodi, između ostalog, da je u zajednici došlo do krađe pečata, a što je prijavljeno nadležnom ministarstvu i Državnom odvjetništvu, upitali smo Igora Karuca za komentar na takve tvrdnje tužiteljice.


»Što smo drugo mogli nego napraviti novi pečat kad ga je bivša predsjednica Udruge zadržala kod sebe! Ništa nismo radili na svoju ruku. Kao stranka u postupku dobili smo odobrenje.
Igor Karuc




– Kada su Rini Villani pala sva tijela unutar udruge, i kada smo se mi članovi pobunili protiv njezinog rada te shvatili kako ona želi napraviti lažnu skupštinu, onda se bivša predsjednica zaključala u prostorije Udruge i nas članove optužila da smo uzeli pečat, kaže Karuc uz objašnjenje kako to nije istina jer je pečat bio kod Villani.
– Što nam je drugo preostalo nego da napravimo novi pečat? Budući da nismo mogli komunicirati s tadašnjom predsjednicom, bili smo primorani obratiti se Županiji, te smo od Ureda državne uprave kao stranka u postupku zatražili odobrenje da napravimo novi pečat, objasnio je nadalje Karuc, dodajući kako ništa nisu radili na svoju ruku, već da je službenica Petra Franin iz Županije njih u takvoj situaciji prihvatila kao stranku u postupku, da im je kao takvima bilo dozvoljeno da naprave novi pečat te da su ga i dali izraditi u »ABC grafici.
– Iz sadržaja presude i rješenja Upravnog suda u Splitu razvidno je da se od Ministarstva uprave Republike Hrvatske traži nalaz o tome kako su izbori novog predsjednika Zajednice Talijana provedeni, što znači da su sada u pravnom sporu Ministarstvo i Upravni sud, a nikako Rina Villani, jer ona nije stranka u postupku, kaže Karuc te dodaj ekako samo može reći da je izborna skupština legitimno provedena uz velike napore.


Po Registru jedno, po Sudu drugo
– Kada smo išli u saziv članstva, prvo smo morali članstvo ažurirati, jer Villani to nikada u svom mandatu nije napravila. Uz pomoć deponiranih članova čiji smo popis dobili u Županiji, prvo smo listu morali »očistiti« od neaktivnih članova, tako da smo došli do 1/3 stvarnog članstva te smo sazvali skupštinu i održali ju u hotelu Kolovare, jer nismo imali pristup prostorijama Udruge zbog toga što je Villani ključeve tada držala kod sebe, objasnio nam je Karuc te je ustvrdio kako je skupština prošla legitimno, a što potvrđuje i Registar udruga u kojem jasno piše kako je Igor Karuc izabran na mandat od 25. svibnja 2017. do 25.svibnja 2021. godine.
Prema riječima Karuca, sve ovo što se događa oko Zajednice Talijana je samo početak, te će vrijeme tek otkriti koje su se sve nepravilnosti radile iza zatvorenih vrata ove organizacije, koja nije zaslužila takvu sudbinu.
– Šteta je što se kroz ovo sve mora prolaziti, jer bi bilo puno ljepše da se Udruga bavi kulturnim sadržajima i svim onim koje propisuje jedan program ovakve organizacije. Ali što je tu je! Istina mora izaći na vidjelo i hoće, zaključuje Karuc.
U rješenju splitskoga Suda stoji kako je protiv ove presude dopuštena žalba Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske u roku od 15 dana od dana primitka pisanog otpravka presude. Karuc nam je potvrdio da je žalbu u zakonskom roku podnio, ali je i dodao kako je Pandorina kutija tek otvorena te da će afere koje još nisu izašle na površinu biti uskoro otkrivene.
Za komentar presude Suda u Splitu i procjenu daljnjeg tijeka događanja nakon te presude, zamolili smo i Rinu Villani, koja je u svojstvu tužiteljice pokrenula upravni spor protiv Ministarstva uprave, ali se ona za sada odlučila suzdržati od javnog komentiranja ove pravne zavrzlame.


Konfuzno stanje
Zbog sudsko-pravnih postupaka i različitih stavova Upravnog suda i Ministarstva uprave u Zajednici Talijana ne zna se tko je predsjednik. Hoće li doći do ponovne izborne procedure ili će se na koncu usvojiti žalba koju je na presudu Suda u Splitu uložio aktualni predsjednik ostaje za vidjeti.