Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od igre s konopima do nagrađivanih suvenira

02.01.2021. 09:15


Akcija "Nasmiješeno sunce" kojom se nagrađuju najuspješniji u ostvarenju turističke sezone odvija se već osamnaestu godinu za redom. Akciju provodi Gradonačelnik u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ-ima Županije i Grada, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.


Brojna priznanja
Cilj je motiviranje za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga, te naposljetku, kao rezultat svega, prezentiranje grada Zadra na način dostojan njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaja te zahtjeva sadašnjeg vremena.
Ove je godine kao novi suvenir prepoznat rad Maje Sučić, a riječ je o ručno rađenim suvenirima od konopa.
Maja nam je "otplela" konope i otkrila kako je sve počelo, što je najtraženije i formulu uspjeha u dobu hiperprodukcije raznih suvenira.
– Kad sam se počela 'igrati' s konopima, nije mi bilo ni na kraj pameti da ću jednoga dana imati proizvode koji će dobivati priznanja. Budući da sam iz otoka Iža, 2018. godine dobila sam oznaku "Hrvatski otočni proizvod" koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a nakon toga u sklopu Suncokreta ruralnog turizma "Posebno priznanje za inovativnost Hrvatskog otočnog proizvoda" i sada "Nasmiješeno sunce". Sve te oznake i priznanja potvrda su kvalitete i pomažu u promociji naših proizvoda, kazuje Maja kojoj ovo nije prvo priznanje te ističe njihovu važnost za promociju.
Potom otkriva kako je došlo do ideje, odnosno kako je nastao čvor koji je bio okosnica za ovu lijepu priču.


Košare najtraženije
– A sve je počelo slučajno prije pet, šest godina kada mi je dida koji je bio pomorac pokazivao kako se pletu damižane, velike boce u kojima se drži vino. Nakon toga sam na Internetu počela proučavati knjige i videozapise o pletenju dekorativnih čvorova i to je bio početak. Najprije sam sve didove konope iz konobe, a neki su bili stari koliko i ja, oprala u mašini za rublje da bih imala čime vježbati plesti, otkriva simpatično Maja.
Najtraženije su košare pa to najviše izrađuje, a otkrila je i "male tajne velikih majstora".
– Trebalo mi je dosta dugo da shvatim kako uplesti košaru jer to nigdje nije opisano, već sam to u hodu shvatila sama. Srećom, u Zadru imamo tvornicu konopa pa mi nije problem doći do njih. Izrada samih košara traje po nekoliko sati, ovisno o vrsti konopa, njegovom promjeru i veličini košare. Sve su upletene iz jednog komada, a u veće košare ide 10 do 12 metara konopa. Nakon što upletem košaru svaku prošivam iglom i koncem da bi bila čvrsta i zadržala formu, opisuje Maja proces nastanka košara.
Reakcije ljudi su od samoga početka odlične, kako domaćih, tako i stranaca.
– Ovo je nešto što je originalno i ručno rađeno, a takvi proizvodi su traženi i prepoznati. Sada su zbog situacije s koronom otkazani sajmovi koje organizira Klaster Hrvatski otočni proizvod, ali sve više raste prodaja putem Interneta. Inače, ove proizvode izrađujem u sklopu svog OPG-a na kojem sa suprugom imam plantažu artičoka na Ižu, kazuje svestrana i kreativna Maja.




"Budući da sam iz otoka Iža, 2018. godine dobila sam oznaku Hrvatski otočni proizvod koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a nakon toga u sklopu Suncokreta ruralnog turizma Posebno priznanje za inovativnost Hrvatskog otočnog proizvoda i sada Nasmiješeno sunce"


"Trebalo mi je dosta dugo da shvatim kako uplesti košaru jer to nigdje nije opisano, već sam to u hodu shvatila sama. Srećom, u Zadru imamo tvornicu konopa pa mi nije problem doći do njih. Izrada samih košara traje po nekoliko sati, ovisno o vrsti konopa, njegovom promjeru i veličini košare. Sve su upletene iz jednog komada, a u veće košare ide 10 do 12 metara konopa"
Maja SUČIĆ