Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najčešće stradaju mladi bez vozačke dozvole i zaštitne kacige

Autor: Suzana Bandić

01.02.2009. 23:00
Najčešće stradaju mladi bez vozačke dozvole i zaštitne kacige

Foto: Filip BRALA



Crne statistike pokazuju da su motociklisti u dobroj mjeri sami krivi za prometne nesreće u kojima stradaju i to zbog više razloga: prevelike brzine kao najčešćeg uzroka, nepravilnog kretanja cestom, neiskustva u vožnji i nepoznavanja prometnih pravila te vožnje bez položenog vozačkog ispita i kacige


U posljednjih pet godina na području PU zadarske dogodila se ukupno 641 prometna nesreća u kojoj su sudjelovali motociklisti.
Od tog ukupnog broja 19 prometnih nesreća završilo je tragično, odnosno sa smrtno stradalima, 152 osobe su teže ozlijeđene, dok ih je 275 lakše ozlijeđeno.
Crne su to statistike koje pokazuju da su motociklisti česti sudionici prometnih nesreća, a isto tako, gotovo da su i najugroženiji od svih sudionika u prometu.
Motociklisti najčešće sami krivi
Potvrđuje to i prometna nesreća koja se prije svega par dana dogodila na križanju ulica Hrvatskog sabora i Puta Plovanije kada je 18-godišnjak sa zadarskog područja teško ozlijeđen nakon što je u njegov motocikl udario 45-godišnji Vinkovčanin koji je vozio s dva promila alkohola u krvi.
Prometna nesreća dogodila se u 8.30 sati, ujutro i to u trenutku kada je pijani 45-godišnjak “renaultom lagunom” čakovačkih registracijskih oznaka udario u motocikl koji se nalazio na raskrižju, a s kojim je 18-godišnjak pokušao skrenuti ulijevo na putu prema školi.
Od jačine udarca 18-godišnjak je s motociklom pao na cestu, a njegove ozljede srećom, nisu bile opasne za život. U ovoj prometnoj nesreći razlozi koji su doveli do nesreće su više nego očiti – nesreći je kumovao alkohol i skrivio ju je vozač automobila.
Iako često u javnosti prevladava mišljenje kako su najčešći uzroci nesreća i stradanja u kojima su sudjelovali motociklisti, ostali sudionici u prometu ili, pak, prilike koje su vladale na cestama, to obično u praksi nije tako.
Crne statistike pokazuju da su motociklisti u dobroj mjeri sami krivi za prometne nesreće u kojima stradaaju i to zbog više razloga – od prevelike brzine kao najčešćeg uzroka, nepravilnog kretanja cestom, do neiskustva u vožnji, nepoznavanja prometnih pravila te vožnje prije stjecanja prava na upravljanje motociklom i nenošenje zaštitne kacige.
Vožnja bez vozačke i kacige
Konkretni slučajevi pokazali su, naime, da i onda kada su ostali sudionici u prometu skrivili prometnu nesreću, nerijetko su tome ipak pridonijeli i sami vozači motocikla.
Primjer za to je i prometna nesreća koja se dogodila 12. siječnja ove godine, a u kojoj je stradao 16-godišnji vozač mopeda.
Nesreća se dogodila na križanju ulica Andrije Hebranga i Josipa bana Jelačića u blizini “Kauflanda”, kada mu je 34-godišnji vozač koji je upravljao osobnim vozilom marke “passat” oduzeo prednost. Mladi motociklist je srećom, zadobio samo lakše ozljede. Nije nosio zaštitnu kacigu, a utvrđeno je kako čak nije niti imao položen vozački ispit.
Ovaj slučaj izazvao je posebno veliku medijsku pozornost i zanimanje javnosti jer je vozač automobila bio policajac.
Zanimljivo je spomenuti i činjenicu da su među samim motociklistima i mopedistima najugroženiji mladi vozači kojih je na gradskim ulicama sve više, a nerijetko prije stjecanja prava za upravljanje motociklom i bez zaštitne kacige. Upravo oni uzrokuju gotovo 50 posto ukupnih nesreća.