Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Novo ruho paškog baškotina

Autor:

01.02.2009. 23:00
Novo ruho paškog baškotina

Foto: Alenka FESTINI



Paški baškotin već više od godinu dana nosi oznake “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatski otočni proizvod”, a odnedavno baškotini se pakiraju u novu ambalažu – papirnatu vrećicu. Važno je naglasiti da je riječ o čisto ekološkoj ambalaži


Paški baškotin, slatka tvrda delicija koja se od 1700. godine proizvodi u ženskom benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, već više od godinu dana nosi oznake “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatski otočni proizvod”, a odnedavno baškotini se pakiraju u novu ambalažu – papirnatu vrećicu. Na vrećici je napisan naziv proizvoda te 1700. godina, od kada se ova delicija proizvodi u paškoj ženskoj samostanskoj zajednici.
Paške opatice posebne su upravo po tomu što su jedina samostanska zajednica u Hrvatskoj koja je za svoj jedinstveni proizvod dobila ovakva velika priznanja.
Dnevno 30 kilograma baškotina
Paški baškotin vrsta je dvopeka. To je tradicionalni proizvod, ručni rad, a radi se po izvornoj recepturi staroj preko 300 godina.
Prema arhivskim dokumentima samostana Sv. Margarite baškotin se počeo raditi u doba kad su opatice u samostanu u Pagu dobile peć u kojoj su ga mogle peći. Nakon baškotina započele su peći i kolače, koje su prodavale i tako financirale samostan, naročito nakon Drugog svjetskog rata kada je Crkvi bila oduzeta imovina.
Paške opatice kažu kako su odlučile zaštititi baškotin kako bi pomogle Hrvatskoj pri ulasku u EU, ali i zaštititi se od konkurencije koja bi pokušala raditi baškotin. Naročito od onih pekara koji su željeli komercijalizirati proizvodnju baškotina.
– Jednostavno smo htjele zaštititi naš proizvod. Ispalo je i da je naš baškotin prvi zaštićen proizvod proizveden u nekom samostanu u Lijepoj Našoj, kažu opatice, koje dnevno, radnim danom, peku oko 30 kilograma baškotina.
Delicija tražena u cijelom svijetu
Baškotin se prodaje na kilograme. U jedan kilogram stane 28 hrskavih i ukusnih baškotina. Cijena kilograma baškotina je 60 kuna, a sav novac ide za potrebe ženske samostanske zajednice u Pagu.
Još jedna zanimljivost koja prati nastajanje ovog jedinstvenog proizvoda jest ta što ga opatice peku u tišini i molitvi. Dok mijese tijesto one mole krunicu. Potom slijedi oblikovanje baškotina, pa pečenje. Nakon što se ispeku, baškotini se odvajaju te se u peći suše ili, kako kažu opatice, “baškotaju”. Ova jedinstvena delicija izuzetno je tražena, i to ne samo kod domaćih ljudi, već i daleko izvan granica Hrvatske.
Paške opatice ističu da su s novom ambalažom krenule prvenstveno zbog ljudi koji kupuju baškotine. Nije rijetkost da se baškotini kupuju kako bi se darovali prijateljima i dragim ljudima, stoga je novo pakovanje baškotina izuzetno primjereno i za takve situacije.
– U svakom slučaju naše vrećice nose deklaraciju baškotina, i što je najvažnije proizvedene su od tvrđeg papira. Riječ je o čisto ekološkoj amblaži, ističu opatice.