Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Novo središte Ravnih kotara

Autor: Velimir Brkić

01.02.2009. 23:00
Novo središte Ravnih kotara

Foto: Velimir BRKIĆ



Galovac nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istodobno odgovoriti svim zahtjevima modernog života i uspješnog poslovanja. A kad ga mijenjamo, nastojimo ga mijenjati sa željom da njegov identitet, tradicija i šarm ostanu isti, zaključio je Slavko Šare


Galovac, općina-naselje u Ravnim kotarima, smješteno je oko 20 kilometara jugoistočno od Zadra. Ime je dobilo po plemićkoj obitelji Gallellis, koja je ovdje imala svoje posjede, a u 14. i 15. stoljeću ubrajala se u vodeće zadarske zemljoposjednike i poduzetnike. No ima i drugih objašnjenja podrijetla imena Galovac. Jedna varijanta bila bi da ime potječe od fratara tzv. galovaca ili, pak, od najstarijeg zdenca Galovca koji nikad ne presuši. Galovac se prvi put u pisanim dokumentima spominje 1518. godine. Do polovine 18. stoljeća, mjesto je sa Sukošanom sačinjavalo jednu župu. Porastom broja stanovnika osjetila se potreba i za vlastitom župom te je 1760. godine podignuta crkva Sv. Mihovila Arkanđela. Najstarije živuće pleme je Gambiraža, nekad poznati vojnici.
Proširenje groblja
– Na površini 9,44 četvorna kilometra živi oko 1.500 Galovčana, a otprilike isti broj Galovčana živi u Zadru, Zagrebu, Rijeci i drugim krajevima Hrvatske, ali i diljem svijeta. Svi oni konzumiraju zajedničke interese – rješavanje imovinskopravnih odnosa te gradnju stambenih objekata. Čak i treća generacija raseljenih Galovčana pokazuje interes za mjestom rođenja njihovih djedova. Pa bila to i samo kupnja grobnica na novouređenom mjesnom groblju, kaže Slavko Šare, načelnik Općine Galovac.
U skladu s Planom razvoja infrastrukture općinska vlast je poduzela važne korake kako i ovo područje ne bi zaostajalo za drugima u Hrvatskoj. Između ostalog prišlo se sveobuhvatnom proširenju i uređenju mjesnog groblja s monumentalnim spomenikom “Oltar Galovca”, smještenim u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Crkvine iz 6. stoljeća na izlazu iz naselja prema Škabrnji s kamenim ostacima ranokršćanske sakralne arhitekture kao i one iz starohrvatskog vremena. Izgrađena je i suvremena mrtvačnica radi podizanja kulture sprovoda i civiliziranijeg odavanja počasti počivalištima pokojnika, uz koju se pod stručnim nadzorom formiraju park i aleje, čime ovo postaje jedno od najljepših i najurednijih groblja u cijeloj županiji.
– Sveukupna vrijednost radova na groblju prelazi tri milijuna kuna, reći će Šare.
Intenzivno se, doznajemo, priprema dokumentacija za afirmaciju poslovne zone površine devet hektara.
Nogostupi uz gotovo svaku prometnicu
Unatoč ovogodišnjem predviđenom općinskom proračunu od 4,6 milijuna kuna ova općina-naselje zahvaljujući jedinstvenom, gotovo svakondnevnom lobiranju u Vladi RH i resornim ministarstvima te aktivnim radom u svrsishodnim pronalaženjem pristupnih međunarodnih fondova, krupnim koracima postaje svojevrsno novo središte ravnokotarskog kraja.
Na svakom koraku je vidljivo kako je pokrenut preporod naselja sa zaseocima Šarini stanovi, Tikvari i Jošane, kako bi postao mjesto ugodnijeg i sretnijeg življenja, poželjno mjesto za investiranje i poslovanje te sportsko, kulturno kao i odredište seoskog turizma. Jedan od najočitijih primjera je cesta za Jošane koja je od neuglednog, nakaradnog puteljka “preko noći” postala asfaltna cesta s dva kolnička traka. A uz nju još predstoji i izgradnja javne rasvjete i nogostupa.
– Općina se posljednjih godina između ostalog bavila geodetskim podlogama i projektiranjima lokalnih, nerazvrstanih cesta. Čiste se plotovi, ruše se zidovi, šire se ceste za izgradnju nogostupa, podižu se novi, primjereniji betonski zidovi. Stavljen je naglasak na sigurnost svih sudionika u prometu, naročito djece. Uređeno je preko 10 kilometara lokalnih cesta i nogostupa, pripremljeni novi kilometri za asfaltiranje, za što je uloženo oko 10 milijuna kuna pod najstrožom kontrolom javne nabave, rekao je Šare dodajući kako je u tijeku ishođenje potrebnih dozvola i projektiranje za izgradnju nogostupa gotovo uz svaku lokalnu i nerazvrstanu cestu u Galovcu.
“Brig” otet kršu i šikari
– Zajednički je to projekt Vlade RH i Općine Galovac koji će se u potpunosti isfinancirati sredstvima Europske investicijske banke (EIB), obznanio je galovački načelnik napominjući i kako je završen projekt sportske dvorane u sklopu osnovne škole. Štoviše, Općina je svrstana u red onih pred kojima je potpisivanje ugovora za izgradnju sportske dvorane, u kojoj će se moći igrati sve službene utakmice u dvoranskim sportovima. Također i za izgradnju nove općinske zgrade u kojoj će se smjestiti sportske i kulturne udruge, političke stranke, galovačka mladež i umirovljenici, najavljuje Šare dodajući kako će se u aneksu općinske zgrade smjestiti i dječji vrtić.
Pored suvremene opće i stomatološke ambulante, benzinske postaje te raznoraznih trgovina i ugostiteljskih objekata, u mjestu ima i mnoštvo obrta – poput prijevozničkih, soboslikarskih, elektroinstalacijskih, bravarskih i poljoprivrednih. U naselju je i vulkanizerska radnja, praonica automobila, pekarnica, suvenirnica… No Galovčani se bave i poljoprivredom te stočarstvom. “Za svoju dušu” i potrebe, povezani s tradicijom predaka vjernih obrađivanju svoje hrvatske grude. Nadasve uspješno djeluju KUD i NK Sv. Mihovil. Vrijedni i radišni Galovčani su itekako ponosni i na svoj Sportski centar Brig za koji kažu da su ga “oteli” kršu i šikari.
– Galovac nastoji graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istodobno odgovoriti svim zahtjevima modernog života i uspješnog poslovanja. A kad ga mijenjamo, nastojimo ga mijenjati sa željom da njegov identitet, tradicija i šarm ostanu isti, zaključio je Slavko Šare napominjujući kako općinsko čelništvo neprestano obogaćuje svoj rad novim projektima i sadržajima kako bi njihovim ostvarenjem stvorili preduvjete za što kvalitetniji i bolji život svih mještana.