Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ovo je pobjeda momčadi

Autor: Roman Morović

01.02.2009. 23:00
Ovo je pobjeda momčadi

Foto: Zvonko KUCELIN



Kontrolirali smo utakmicu od početka do kraja i naša pobjeda niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Bili smo fokusirani da zaustavimo prvenstveno Shieldsa, a koliko smo uspjeli mislim da najbolje govori konačni rezultat u našu korist. Zadar je pobijedio i to je najvažnije, kazao je Stipčević


Pobjeda u pravom trenutku. Zadrani su uoči gostovanja u Novom Mestu dobro znali što im nosi eventualna pobjeda, ali isto tako koliko bi bolan bio još jedan gostujući poraz. Pobjedom protiv Krke košarkaši Denisa Pleslića osvojili su iznimno važna dva boda, zadržali četvrto mjesto na tablici i unijeli toliko potreban mir u momčad uoči neizvjesnog raspleta regularnog dijela sezone. Konačno je Zadar na gostovanju odigrao jednu utakmicu koju je kontrolirao od početka do kraja, bez nekih velikih oscilacija. Krka je tek jednom, sredinom prve četvrtine, došla do vodstva, no sve ostalo bilo je pod kontrolom Pleslićeve momčadi. Tek su jednom serijom 9-0 sredinom treće četvrtine domaći pokušali ugroziti zadarsku pobjedu, no tada je Johnson uzeo stvari u svoje ruke i dvjema tricama definitivno riješio pitanje pobjednika. Zadrane je tijekom cijelog susreta nosio trojac Gečevski-Johnson-Stipčević, a upravo je ovaj posljednji odigrao jednu od najboljih utakmica ove sezone i došao na prag triple-double učinka s impresivnom statistikom od 21 poena, 9 asistencija i 7 skokova uz po tri osvojene i izgubljene lopte.
Kontrolirali utakmicu svih 40 minuta
– Kontrolirali smo utakmicu od početka do kraja i naša pobjeda niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Bilo me je malo strah kako ćemo reagirati početkom drugog poluvremena jer nam se već nekoliko puta ove sezone znalo događati da preolako ispustimo tu prednost koju steknemo u prvom dijelu. Protiv Bosne smo primjerice imali veliku prednost pa smo na kraju jedva iščupali pobjedu, protiv Heliosa smo isto imali dvocifrenu prednost pa samo na kraju izgubili, a bilo je još nekoliko takvih utakmica. Ipak, protiv Krke smo svi bili maksimalno koncentirani da momčad ostane u pozitivnom ritmu i da drugo poluvrijeme odigramo isto kao i prvo, bez opuštanja, i to smo i napravili – kaže Stipčević.
Krka je u ovoj utakmici imala velikih problema budući da je igrala bez Petrova, te s ozlijeđenima Marcelićem i Pavičem koji je odigrao svega šest minuta, što se uvelike osjetilo na igri domaćih. Ipak, to ne umanjuje vrijednost zadarske pobjede, a jedan od ključnih segmenata bilo je zaustavljanje najopasnijeg domaćeg igrača, razigravača Shieldsa.
– Znali smo da je dosta toga u njihovoj igri koncentrirano na Shieldsa i da on ima velike ovlasti i praktički razriješene ruke u napadu. Bili smo fokusirani da zaustavimo prvenstveno njega, a koliko smo uspjeli mislim da najbolje govori konačni rezultat u našu korist. Zadar je pobijedio i to je najvažnije, a individualni učinak igrača je uvijek u drugom planu.
Već spomenuta serija Krke 9-0, prekinuta dvjema Johnsonovim tricama, nije nimalo poremetila ritam Zadrana koji su do kraja bez problema zadržali visoko vodstvo stečeno krajem druge i početkom treće četvrtine.
Navijači velika podrška
– Mislim da smo i kod te njihove serije 9-0 mi imali utakmicu pod kontrolom. Odigrali smo vrlo kvalitetno i puno nam znači ova gostujuća pobjeda i u bodovnom i u psihološkom smislu. Ostajemo u punoj utrci za Final Four i sve je još uvijek otvoreno.
Ono što je nesumnjivo Zadru bilo od velike pomoći jesu pedesetak navijača, članova Tornada, koji su, što kombijima, što osobnim automobilima doputovali do Novog Mesta i bodrili svoju momčad na putu do važne gostujuće pobjede.
– Svaka čast navijačima na volji i uloženom trudu što su došli u Novo Mesto i što su nas podržali. Znamo da cesta nije bila baš najbolja budući da je bilo snijega i mi smo im zaista zahvalni što su nas došli podržati i pomogli nam da ostvarimo ovu važnu pobjedu. Njihova podrška nam je potrebna kako na domaćim utakmicma tako i na gostovanjima i mislim da smo im se pobjedom odužili na najbolji mogući način. U ime cijele momčadi jedno veliko hvala svima koji su bili u Novom Mestu.
Još tamo od ozljede Malika Dixona u Podgorici krajem studenoga prošle godine, Rok Stipčević gotovo svaku utakmicu na terenu provodi 35-40 minuta. Neke utakmice odigrao je fantastično, neke solidno, u ponekoj je bio ispod svoje razine, no ono na što bi se svi drugi sportaši mogli ugledati je Stipčevićeva fizička pripremljenost. Jer igrati toliko minuta u ritmu od dvije utakmice tjedno gotovo cijelu sezonu i pritom cijelo vrijeme nositi kompletnu odgovornost za organizaciju igre momčadi zaista zaslužuje svaku pohvalu.
– Po meni to i nije toliko iscrpljujuće. Jako dobro sam pripremljen i psihički i fizički i mislim da mogu izdržati tih 40 minuta što sam pokazao i na terenu. Mislim da nitko ne može reći da mi nedostaje snage ili da mi u jednom trenutku padne igra zbog umora. Siguran sam da ću tako nastaviti i dalje. Sigurno je da velike zasluge za to pripadaju i našem pomoćnom treneru Juri Šangi. Konkretno, ja sam s njim odradio trening dan nakon osvajanja prvenstva Hrvatske i od tog trenutka je počela moja priprema za ovu sezonu. Radio sam cijelo ljeto individualno i košarku i fizičku pripremu, ali to nije samo prošlo ljeto već nekoliko godina u kontinuitetu i rezultat toga sada dolazi do izražaja.
A sad Eurokup
Borba za završni turnir regionalne lige sada je otvorenija nego ikad. Porazom od Heliosa Budućnost je definitivno otpala iz te utrke, ali sada ni Zvezda više nije sigurna. Beograđani su porazom u Sarajevu uvelike ugrozili svoj, dosad gotovo siguran status na Final Fouru, a uz to imaju i daleko najteži raspored u posljednjih šest kola. Zvezda, Hemofarm, Zadar i Cibona sada su na samo dvije pobjede razlike, a za Zadrane je pritom od iznimne važnosti činjenica da su u međusobnim susretima bolji i od Hemofarma i od Cibone, a još ih očekuje domaći ogled sa Zvezdom.
– Budućnost pomalo otpada naročito nakon ovog poraza u Domžalama. Zvezda tu ima najteži raspored i mislim da će se između Zvezde, Hemofarma, Cibone i nas voditi velika borba do posljednjeg kola za plasman na završni turnir. Cibona ima malo lakši raspored, ali mi smo u međusobnom ogledu bolji od njih i još uvijek držimo sve u svojim rukama. Moramo ići iz utakmice u utakmicu i pobjeđivati. Kako je rekao trener Pleslić, za nas više nije bitno protiv koga igramo jer se za svakog protivnika, bez obzira na njegovo ime, moramo maksimalno pripremiti i dati sve od sebe da dobijemo utakmicu. Sigurno je da to neće biti nimalo lako, ali ja vjerujem u našu momčad i siguran sam da to možemo.
Ipak, prije razmišljanja o završnici regionalne lige Zadrani se moraju koncentrirati na sutrašnju utakmicu drugog kola drugog kruga Eurokupa u kojoj ugošćuju talijanski Benetton iz Trevisa.
– Dolazi nam iznimno jak Benetton i mi smo još od jučer fokusirani samo na tu utakmicu. Oni su u prvom kolu kod kuće dobili Unics Kazan i sigurno je da imaju veliku želju igrati taj Final Eight Eurokupa. No, i mi imamo isto tako veliku želju i nadam se da ćemo uz pomoć pune dvorane doći do pobjede. Siguran sam da ćemo na terenu dati sve od sebe i nadam se da ćemo se svim gledateljima koji dođu na utakmicu odužiti pobjedom – zaključio je Stipčević.


 NA PRAGU DRUGOG TRIPLE-DOUBLEA U KARIJERI




Tek jedna asistencija i tri skoka nedostajali su Stipčeviću da postane prvi igrač otkad je regionalne lige koji je ostvario triple-double učinak. Jednom mu je u karijeri to već pošlo za rukom kada je lani u Prvenstvu Hrvatske, u Slavonskom Brodu ubacio 14 poena uz 11 skokova i 10 asistencija.
– Prošle sezone sam u Prvenstvu Hrvatske ostvario triple-double protiv Svjetlosti u Brodu i čini mi se da je to jedini otkako je hrvatske lige. U regionalnoj ligi mislim da sam u ovoj utakmici bio najbliže tom učinku, ali opet ću ponoviti kako je individualan učinak igrača uvijek u drugom planu. Najvažnije je da smo ovu utakmicu dobili i odigrali dobro, kako u obrani tako i u napadu. Ovo je jedini put kako moramo igrati u budućnosti i kako možemo dobiti svaku iduću utakmicu.