Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prva faza obnove monumentalne bazilike

Autor: Marija Ćurko

01.02.2009. 23:00
Prva faza obnove monumentalne bazilike

Foto: Irena JURJEVIĆ



Izvođač radova je građevinsko poduzeće Duca d.o.o. iz Zadra koje je sklopilo ugovor s Nadbiskupijom zadarskom za izvođenje radova obnove krovišta. To je prva faza radova za koju će se utrošiti cca 3,000.000 kuna. Investitor je Nadbiskupija zadarska i Ministarstvo kulture RH, a pomoć je obećao i Grad Zadar


Početkom prosinca 2008. godine započeli su radovi obnove crkve Sv. Krševana, jednog od simbola grada Zadra. Ta monumentalna trobrodna bazilika izrazito skladnih proporcija vrhunsko je ostvarenje romaničke arhitekture u Dalmaciji. Najatraktivniji dio crkve je vanjsko lice začelja s tri polukružne apside gdje se posebno ističe otvorena galerija s mramornim stupovima pod vijencem glavne apside. Unutrašnjost crkve bogato je opremljena arhitektonsko-kiparskim dekoracijama od čega se posebno ističe glavni oltar iz početka 18. stoljeća, vrijedan rad mletačkog kipara Alvise Tagliapietra.
Objekt u lošem stanju
 Crkva je bila dio, za našu povijest značajnog muškog benediktinskog samostana zasnovanog u 10. stoljeću. Samostanska zajednica je dokinuta početkom 19. stoljeća, samostanske zgrade gotovo su u cijelosti srušene tijekom Drugog svjetskog rata.
Crkva Sv. Krševana je u lošem stanju, krovište prokišnjava, a podzemne vode većim dijelom su uništile kameno popločenje crkve. Naime, zadnji veliki radovi obnove izvedeni su još početkom 20. stoljeća, od 1912. – 1914. godine. Tada je obnovljena cijela građevina, a svi radovi izvedeni su pod nadzorom arhitekta i konzervatora za Kraljevinu Dalmaciju, prof. Ćirila Ivekovića. Sedamdesetih godina 20. stoljeća obnovljeno je krovište crkve, a krajem 2004. završena je i obnova vanjskog lica začelja. Naime, tada je zbog lošeg stanja pokrova tri istaknute polukružne apside na začelju, izveden cjelovit konzervatorsko-restauratorski zahvat prilikom kojeg je zamijenjen pokrov i vraćen izvorni od kamenih ploča te restaurirana galerija središnje apside.
U proljeće 2008. godine, tijekom jedne olujne noći, srušio se dio krovišta sjeverne bočne lađe. Nadbiskupija zadarska, vlasnik crkve Sv. Krševana, u dogovoru s Ministarstvom kulture i Gradom Zadrom odlučila je započeti s radovima potpune obnove građevine.
Istražni radovi
Nekoliko mjeseci skupljala se potrebna dokumentacija i proveo natječaj za izbor izvođača. Početkom prosinca 2008. godine započeli su radovi. Izvođač radova je građevinsko poduzeće “Duca” d.o.o. iz Zadra koje je sklopilo ugovor s Nadbiskupijom zadarskom za izvođenje radova obnove krovišta.
To je prva faza radova za koju će se utrošiti cca 3,000.000 kuna. Investitor je Nadbiskupija zadarska i Ministarstvo kulture RH, a pomoć je obećao i Grad Zadar. Tijekom radova izmjene krovišta izvodit će se i različiti istražni radovi poput konzervatorskih, geomehaničkih, statičkih i sličnih čiji rezultat je potreban za izradu projekta daljnje obnove Sv. Krševana. Svi radovi izvode se pod stalnim nadzorom stručnjaka Konzervatorskog odjela u Zadru.
– Radovi na obnovi crkve Sv. Krševana zasigurno će donijeti nove spoznaje o tom značajnom spomeniku, a time i o povijesti samostana pa i grada, rekla nam je Anastazija Magaš, konzervatorica i viša savjetnica u Konzervatorskom odjelu u Zadru.