Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sutra ćemo biti ponosni na srebro

Autor:

01.02.2009. 23:00
Sutra ćemo biti ponosni na srebro

Foto: Filip BRALA



Više od 50.000 ljudi okupilo se na središnjem zagrebačkom trgu, bana Josipa Jelačića na dočeku hrvatske rukometne reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu završenom u nedjelju u zagrebačkoj Areni. Veliki broj navijača gledao je i samu utakmicu na video zidu, a tijekom večeri broj posjetitelja se, unatoč slabom snijegu koji je padao u Zagrebu, povećavao u očekivanju srebrnih “kauboja” koji su se na pozornici pojavili oko 21.30 sati.
Okupljenim navijačima obratio se kapetan Petar Metličić koji im je poručio da ne budu žalosni, jer su rukometaši osvojili srebro, a ne izgubili zlato. Potom je na pozornicu izašao Marijan Ban koji je zajedno s igračima, stručnim vodstvom i navijačima otpjevao himnu naših rukometaša – “Morsku vilu”.
“Naravno da smo tužni kada se izgubi finale, ali ćemo već sutra biti vrlo ponosni na ovo srebro”, kazao je nakon finalne utakmice izbornik Lino Červar. “Dali smo sve od sebe i bili ravnopravni sve do 50. minute kada smo fizički pali, a Francuzi to iskoristili. Uzeli smo srebro s devet pobjeda i jednim porazom, a s tim omjerom smo na prošlom prvenstvu u Njemačkoj bili tek peti. Dakle, na dva Svjetska prvenstva imamo čak 18 pobjeda i samo dva poraza, te nam nitko ne može reći da nismo dali sve što je bilo u našim mogućnostima. Francuzi su večeras bili bolji i ja im čestitam”, izjavio je Červar.
Kružni napadač hrvatske rukometne reprezentacije Igor Vori proglašen je za najkorisnijeg (MVP) igrača 21. Svjetskog prvenstva održanog u Hrvatskoj. Vori je, jasno, izabran i u najbolju momčad SP-a, a uz njega u prvoj sedmorci su još dvojica hrvatskih igrača, Ivan Čupić i Blaženko Lacković. Čupić je najbolje desno krilo, a Lacković lijevi vanjski.  Premda je proglašen najkorisnijim, MVP igračem svjetskog prvenstva, Igor Vori nije bio previše raspoložen nakon finalne utakmice svjetskog prvenstva u kojoj je Francuska pobijedila Hrvatsku.
“Mislio sam da to neću nikada raći, no suđenje je bilo sramotno. Cijelo vrijeme su favorizirali Francuze. Suci mi na kraju utakmice nisu imali snage pružiti ruku, što dovoljno govori. Sada sam prazan i žalostan, premda je i srebro veliki rezultat,” kazao je pivot hrvatske reprezentacije.
Velikih prigovora na suđenje imao je i Goran Šprem.
“Ne kažem da su namjerno sudili za Francuze, no jednostavno nisu dorasli finalu. U trenucima kada se lomila utakmica dali su Francuzima nekoliko lopti i to se na koncu pokazalo ključnim,” kazao je Šprem koji se nije previše naigrao na ovom prvenstvu, no dobio je priliku u finalu ispred Matea Hrvatina. “Uopće ne želim komentirati to što nisam igrao,” kazao je kratko, te dodao: “Nitko ne bi više od mene želio ovaj naslov. Nažalost, danas nije išlo,” zaključio je Šprem.
Kapetan Petar Metličić bio je jedan od rijetkih igrača koji je nakon utakmice imao snage izaći pred novinare. Metličić nije želio previše riječi trošiti na suce istaknuvši kako još nije donio konačnu odluku hoće li se oprostiti od reprezentacije ili nastaviti. “Još nisam definitivnjo odlučio, dečki i trener me nagovaraju,” kazao je Pero, te dodao: “Žao mi je svega. Željeli smo zlato, no nismo uspjeli”.
Jedan od najmlađih igrača u hrvatskim redovima Jakov Gojun nije želio komentirati suđenje. “Mislim da ne bi bilo korektno da ja kao jedan od mlađih igrača komentiram suđenje. Svima nam je teško, no i srebro je veliki rezultat. Presudila je odlična francuska obrana,” kazao je na kraju.


 LAŽNA DOJAVA O BOMBI


Potkraj finalne utakmice 21. svjetskoga prvenstva u rukometu između Hrvatske i Francuske, sinoć su policijski psi tragači, zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, pretražili prostoriju press centra u zagrebačkoj Areni. Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke (PUZ) Aleksandra Ljuba potvrdila je kako je policija napravila pregled u press centru zagrebačke Arene te ustanovila kako nije bilo eksplozivne naprave. “Očito je bila riječ o lažnoj dojavi”, rekla je Ljuba.