Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uskoro gradnja etaža

Autor:

01.02.2009. 23:00
Uskoro gradnja etaža


Na poliklinici je srušen i zapadni dio koji je prema prethodnom planu bio predviđen za atomsko sklonište. No, on nije odgovarao novim standardima, a na njegovom bi se mjestu trebalo sazidati novo sklonište koje će odgovarati novim standardima


Radovi na novoj poliklinici na Relji u punom su jeku. Upravo je podignuta prva od tri dizalice pomoću kojih će uskoro krenuti s izgradnjom etaža na poliklinici.
Radnici već danima čiste prostor koji je zbog gotovo dvadesetogodišnje napuštenosti bio potpuno devastiran i prepun raznoraznog smeća.
Na poliklinici je srušen i zapadni dio koji je prema prethodnom planu bio predviđen za atomsko sklonište. No, on nije odgovarao novim standardima pa je srušen, a na tom bi se mjestu trebalo sazidati novo sklonište koje će odgovarati novim standardima.
Kraj radova do 2011. godine
 – Svi radovi teku prema planu i projektu, radnici rade bez obzira na vremenske uvjete tako da nema kašnjenja, rekao je dr. Zvonimir Vrančić, ravnatelj Opće bolnice Zadar i dodao kako se popravci na temeljima poliklinike polako primiču kraju. Osim njih završava se i saniranje ostalih oštećenja nastalih na zgradi zbog dugotrajnog stajanja.
Podsjetimo, radovi na poliklinici počeli su početkom studenoga prošle godine, a njihov završetak predviđen je za kraj 2010. ili početak 2011. godine. Ovaj projekt, čiju je realizaciju Zadar čekao više od 20 godina, vrijedan je 150 milijuna kuna, a financira se kreditom Europske razvojne banke. Radove izvodi splitska tvrtka “Alkom”.
Vrančić je najavio skori početak gradnje zgrade “u zrak”. Ona bi na kraju trebala imati šest etaža – podrum, prizemlje i četiri kata koji će pokrivati oko 25.000 četvornih metara bruto prostora. U poliklinici će biti smještena i dva svjetlarnika koji će omogućiti dnevnu svjetlost u cijelom prostoru poliklinike.
U podrumu bi trebala biti smještena fizikalna medicina, koja bi se tu trebala preseliti iz Doma za umirovljenike. Osim nje tamo će biti mjesta i za nuklearnu medicinu i rendgen, u prizemlju će biti smještena hemodijaliza i laboratorij.
Svi pregledi na jednom mjestu
Na prvom katu će biti ambulante kirurgije, psihijatrije, dermatologije, dok će na drugom katu biti više sadržaja: neurološke, pedijatrijske, zatim ORL ambulante te okulističke i urološke. Na trećem katu bit će sadržaji interne i onkologije te zajednički kreveti dnevne bolnice za kemoterapiju, a četvrti će kat zauzeti Zavod za javno zdravstvo. Dakle, pacijentima će na raspolaganju biti suvremena specijalističko-konzilijarna zaštita i to u velebnom i komfornom zdanju. Tako će naši sugrađani sve preglede moći obaviti na jednom mjestu, te neće više morati, kako je do sad bila praksa, ići po cijelom gradu. Uz to, ispred zgrade poliklinike izgradit će se i dvoetažno parkiralište s 200 parkirališnih mjesta.
 – U poliklinici će biti smještene gotovo sve medicinske usluge osim ležećih bolesnika koji će naravno biti na liječenju u bolnici, rekao je Vrančić.
Radovi na poliklinici započeli su neposredno prije Domovinskog rata, i od tada pa do studenoga prošle godine na Relji je stršao napušteni betonski kostur. Zbog toga je moralo biti provedeno i istraživanje o kvaliteti betona koje su proveli stručnjaci Instituta građevinarstva Hrvatske iz Zagreba. Nakon što je utvrđeno da beton može podnijeti teret izgradnje krenulo se s izradom projektne dokumentacije, a nakon toga i s izgradnjom.


 GRIJANJE NA PLIN




Ravnatelja Opće bolnice u Zadru dr. Zvonimira Vrančića pitali smo i kako će biti riješeno energetsko opskrbljivanje poliklinike te smo doznali da je već u projektu predviđena plinska opskrba. Naime, prema projektu kroz cijelu polikliniku bit će provučene cijevi za plin, a dok se ne plinoficira zadarsko područje poliklinika će se plinom opskrbljivati iz dva rezervoara. Poslije, naravno, iz plinske mreže.
Isto će biti i s Općom bolnicom koja će se, čim plinska mreža dođe u Zadar, priključiti na nju. Potom će se i srušiti toplana.