Vransko jezero ulazi u Ramsarski popis?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
vransko_jezero
Ivan JAMIČIĆ
Novija istraživanja upućuju na međunarodnu vrijednost Vranskog jezera

Svake godine 2. veljače obilježava se Svjetski dan močvarnih staništa, a tema ovogodišnjeg je "Uzvodno-nizvodno - močvare nas povezuju". Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se od 1997. u spomen na prihvaćanje Konvencije o vlažnim staništima (Ramsarska konvencija) u iranskom gradiću Ramsaru 1971. godine. Konvenciju je do sada potpisalo 158 zemalja, a Hrvatska je punopravna ugovorna strana od 25. lipnja 1991. Njezin je cilj očuvati vlažna staništa - vlažne šume i livade, slatke vode i jezera, vodotoke i močvare - ali i obalno more do dubine od šest metara.

Područja koja udovolje konvenciji uvrštavaju se na popis svjetskih vlažnih područja, kojih je danas u svijetu 1828. U Hrvatskoj su: Park prirode "Lonjsko polje", Park prirode "Kopački rit", posebni ornitološki rezervat "Crna Mlaka" te područje delte rijeke Neretve s pet zaštićenih lokaliteta.

Močvarna su staništa među najvećim vrijednostima bioraznolikosti i raznolikosti krajolika, uz koja je vezano više od 40 posto vrsta biljaka i životinja. Također su bitna i za nadzor poplava, obnovu podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublaživanje klimatskih promjena i pročišćavanje vode. Ona su genske banke biološke raznolikosti staništa brojnih gospodarski važnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije. Zbog stalne nazočnosti čovjeka danas su i velika kulturna vrijednost. Ta su staništa istodobno najugroženiji ekološki sustavi - zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjerna iskorištavanja njihovih bogatstava. Naime, u zadnjih 50 godina izgubljeno je 50 posto močvarnih područja u svijetu. Stoga je svrha Konvencije osigurati njihovo očuvanje i razumno iskorištavanje.

U Hrvatskoj su za sada samo četiri ramsarska područja, a u Državnom zavodu za zaštitu prirode ističu kako postoje još mnoga močvarna područja koja je tek potrebno vrjednovati. Novija ornitološka istraživanja upućuju na međunarodnu vrijednost i nekih drugih staništa za upis u Ramsarski popis, kao primjerice Park prirode "Vransko jezero", Ličko polje i ogulinsko-plaščansko područje, pa će se broj ramsarskih područja u Hrvatskoj sigurno povećati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno