Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otplovila “Mara”

Autor: Katina Vrsaljko

01.02.2010. 23:00
Otplovila “Mara”

Foto: Tomislav JERAK



Poželjeli smo nešto darovati svome gradu, a i vlasniku brodice koji je, dok je bio u mogućnosti, ovaj brod brižno održavao. Osnivamo novi ronilački klub, udrugu građana koji će se zvati Sv. Roko i pod kapom tog kluba izvadili smo brodicu i prevezli je u uvalu Bregdetti, rekao je Đani Iglić
Nakon što je dva mjeseca svima bila trn u oku, potopljena drvena brodica “Mara” u subotu je napokon izvađena iz Foše.
Za to je bila nadležna Županijska lučka uprava, no kako je vlasnik brodice nedostupan zbog bolesti, proces izvlačenja se odužio. Nekolicina zadarskih entuzijasta nije imala strpljenja za zakonsku proceduru pa su preuzeli inicijativu. Uz odobrenje Županijske uprave ronioci Đani Iglić, Ivica Šoša i Ante Uglešić upregnuli su svoju skupocjenu opremu i krenuli u akciju.
– Kao stanar Poluotoka često sam primjećivao potopljenu brodicu i kao ronilac sam poželio nešto darovati svome gradu, a i vlasniku brodice koji je, dok je bio u mogućnosti, ovaj brod brižno održavao. Osnivamo novi ronilački klub, udrugu građana koji će se zvati Sv. Roko i pod kapom tog kluba, kao veliki zaljubljenici u Mediteran, izvadili smo brodicu i prevezli je u uvalu Bregdetti, rekao je Iglić, inače inicijator mnogih dobrotvornih akcija.
Kako doznajemo iz Županijske lučke uprave, brodica je sad u uvali Bregdetti na raspolaganju vlasniku.
– Mi smo postupili u skladu sa zakonskom procedurom. Prvo smo upozorili vlasnika da izvadi brodicu pa je Lučka kapetanija izdala rješenje na koje se vlasnik oglušio. Zatim je kapetanija naložila da se brodica izvadi i dok smo tražili tko će to napraviti, ovi ronioci to su poželjeli napraviti besplatno, rekao je Marinko Slavić, ravnatelj Županijske lučke uprave.
Zbog ove akcije posebno je sretan Venci Jurin, vlasnik susjedne brodice, kojem je drago da je ta prelijepa brodica, koja je potapanjem postala “ruglo Foše”, napokon na sigurnom.