Ovisnicima lani podijeljeno 10.666 šprica i 12.613 igala!

Slika korisnika admin
crveni_kriz
U prostorije Crvenoga križa u Ulici don Ive Prodana protekle godine došlo je 2.380 osoba po čisti narkomanski pribor

"Donesi prljavo, dobit ćeš čisto", geslo je zadarskoga Crvenog križa u provođenju njegova programa zamjene šprica i igala, što se vrlo uspješno provodi već niz godina, od 2000. godine. U zadarskome središtu u Ulici don Ive Prodana, Crveni križ svakodnevno prima upotrijebljen pribor koji koriste ovisnici, a u zamjenu im se daje novi, čisti i sterilan pribor. Cilj ovoga, tek jednoga od više humanitarnih programa koje redovito provodi ovo gradsko društvo, jest da se stavi pod nadzor barem dio pribora koji upotrebljavaju narkomani kojih je u Zadru, nažalost, svakoga dana sve više. Trenutačno je registrirano gotovo 350 intravenoznih ovisnika, ali je svima jasno da ih ima daleko više. Po broju ovisnika o raznoraznim opojnim drogama Zadar je, kako je poznato godinama, u samome vrhu ljestvice hrvatskih gradova i baš zbog toga je prije desetak godina krenuo ovaj zanimljiv program pomoći ovisnicima. Istodobno kada i u Puli i Zagrebu, također, vodećim hrvatskim gradovima po broju ovisnika. S tim da se jedino u Zadru ta aktivnost nije prekidala, stalno je trajala i postajala sve potrebnija. Željelo se, naime, barem donekle spriječiti da se intravenozni ovisnici koriste istim priborom te tako smanji mogućnost prenošenja zaraznih bolesti, kao što su hepatitis i AIDS, teških bolesti kojih je također sve više među osvisnicima. I ovaj posao se pokazao vrlo učinkovitim, što najbolje potvrđuju konkretne brojke, koje nam je ovih dana pokazao ravnatelj Gradskoga društva Crvenog križa Zadar Bore Galac.

U prostorije Crvenoga križa u Ulici don Ive Prodana, koje su otvorene svakoga dana do 16 sati, protekle godine je ukupno došlo 2.380 osoba! Toliko je zabilježeno dolazaka, a većina od njih je dolazila više puta. Njima je podijeljeno također impozantnih 10.666 šprica i 12.613 igala! Dobili su, također, i više od 15.000 alkoholnih maramica za dezinfekciju mjesta uboda, kao i 390 paketića kondoma, što im se dijeli radi sprječavanja širenja spolno prenosivih bolesti. Podijeljeno im je i puno edukativnog materijala, kako bi se ovisnici informirali o rizicima i zdravstvenim posljedicama svojih postupaka, ali i o načinima kako doći do pomoći, primjerice, do terapijskih tretmana. Smatra se i da se ovakvim načinom dolazi do ovisnika koji nisu registrirani, predma se ovi koji dolaze radi zamjene pribora ne moraju predstaviti. U Crvenom križu se vode pod šiframa, koje sami izabiru, jer se evidencija o njihovim dolascima mora voditi.

Zanimljivo je da oni koji dolaze po novi zamjenski pribor sve više vraćaju već upotrebljeni, što je glavni cilj programa. Tako su prošle godine zadarski ovisnici vratili ukupno 8.093 komada prljavih šprica i 8.115 upotrijebljenih igala! Dobar je podatak da taj stari opasan pribor iz Zadra odvozi i uništava u svojim pogonima zagrebačka tvrtka "Gajeta", čiji je vlasnik Damir Jović, čovjek podrijetlom iz zadarskoga kraja, i on taj posao za zadarski Crveni križ radi - besplatno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno