Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ponor poraza sve dublji

Autor: Andrija Dešpoja

01.02.2010. 23:00
Ponor poraza sve dublji

Foto: Filip BRALA



Dva gostovanja koja nadolaze, prvo u Kaštelima, a onda kod Dubrave, ne djeluju kao mjesta izbavljenja poznavajući seriju gostujućih neuspjeha zelenih što u prijevodu znači nastavak nevjerojatne crne serije na možebitnih sedam poraza u nizu
Dugo su Jazine Puntamičanima značila sigurno utočište u kojem su uvijek imali veću šansu za upisivanje dva boda bez obzira koja momčad stajala s druge strane, ali izgleda da je drugi poraz u nizu u zadarskom hramu košarke (peti ukupno) naznačio iznimno težak nastavak sezone. Nastavak sezone nakon skoro tri mjeseca bez pobjede počinje nalikovati na horor film u kojem će Puntamičani pokušati pronaći sretan završetak, ali kako to konstatirati kad uz sve nedaće koje su ih snašle u posljednje vrijeme su ostali i bez ono malo sreće koliko je potrebno da bi se izvukao pozitivan ishod nakon tako šokantne završnice. Činilo se da ih je upravo sreća pomazila kad su se uspjeli izvući iz ponora poraza Petanijevom tricom za produžetak s osam metara, jer samo tri minute prije gosti iz Zaboka su ostvarili velikih osam prednosti (56:64) i dojam je bio da je priča završena. No, kao protiv Trogira, Plantakovi igrači se nisu predavali već su uspjeli ekspresno uzvratiti brzim poenima Ivanova i Pavića, a Petani je preuzeo odgovornost i vratio rezultat na početak. Ipak u produžetku Zabočani su imali to bitno iskustvo u liku Tomeljaka i Leža koji su hladni kao špriceri zabili ključne poene koji su značili odlazak Zabočana na vrh, a Puntamičanima pokazali put prema dnu prvenstvene ljestvice.
Danak neiskustvu
Ako ćemo postavljati stvari na realnu osnovu, onda je dojam da je Zabok puno kvalitetnija momčad koja na svim pozicijama ima najmanje dvojicu odličnih igrača, dok s druge strane Puntamičani imaju mladu i nadasve neiskusnu momčad za ovakve utakmice u kojima odlučuje jedna lopta. To se odlično primijetilo i u onoj utakmici s Trogirom prije dva tjedna koja po mnogo čemu podsjeća na ovu sa Zabokom. I tada su Puntamičani nakon katastrofalnog prvog poluvremena uhvatili priključak u drugom poluvremenu, pa ponovno propali u prvom dijelu posljednje četvrtine da bi pred kraj utakmice pokazali veliki karakter vrativši se u utakmicu. No, završnica u kojoj treba izraditi akciju za domoći se pobjede nije ni ovaj put uspjela. Štoviše ovaj put za razliku od Trogira kad su Dević i Jurjević barem pokušali ubaciti loptu kroz obruč, protiv Zaboka je vrijeme isteklo, a Petani i Jurjević su valjda mislili da imaju 17, a ne 7 sekundi da upute šut koji je mogao značiti pobjedu.
Kako pronaći pobjedu?
Ovako je opet nakon utakmice ostala jedna gorčina poraza koja je djelovala kao peti čavao zabijen u lijes pokojnika koji ide duboko ispod zemlje. Kako izaći iz tog lijesa poraza je pitanje koje se vrti Plantaku po glavi već neko vrijeme, a zadatak postaje sve teži. Dva gostovanja koja nadolaze, prvo u Kaštelima, a onda kod Dubrave, ne djeluju kao mjesta izbavljenja poznavajući seriju gostujućih neuspjeha zelenih što u prijevodu znači nastavak nevjerojatne crne serije na možebitnih sedam poraza u nizu. Takav scenarij vodi u ono što se najmanje htjelo, a to je neizvjesnost u iznimno teškoj i mučnoj Ligi za ostanak. Stoga će sljedeći ispit u Kaštelima biti vrlo bitan za Puntamičane koji, iako psihološki na dnu, moraju pronaći novu unutarnju snagu za kreaciju podviga i tako si olakšati nastavak sezone u Ligi za ostanak. S tom pobjedom pobjegli bismo za tri pobjede Kaštelanima i tako kupili malo mira pred odlučujući dio sezone, u suprotnom će biti pravi stiskavac na dnu što će garantirati nemilu borbu do samog kraja sezone za ostanak u prvoligaškom društvu.


Trogirani u naletu


Ni ovo 13. kolo nije prošlo bez velike neizvjesnosti u kojoj se izgleda odlično snalaze Trogirani. Nakon što su uzeli skalp Puntamičanima prije dva kola, uspjeli su ponoviti to isto i u Baranji (82:83) gdje su ostvarili vrijednu pobjedu za napad na Ligu za prvaka. Za prva četiri mjesta ostalo je u konkurenciji još šest momčadi. A svoje šanse su najviše kompromitirali u ovom kolu Splićani porazom u Dubravi (86:79) i tako pomogli Dubravašima da ostanu u igri za sveti cilj A-1 ligaša. Svjetlost djeluje uz Zabok najsigurnijim kandidatima za Ligu za prvaka što su potrdili ne toliko jednostavnom pobjedom nad Kaštelanima (79:73), dok u derbiju začelja Dubrovčani su uspjeli Šibenčane zakopati još dublje na dno prvenstvene ljestvice (101:74)