Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

S “Napretkom” Sv. Filip i Jakov napreduje

Autor: Katina Vrsaljko

01.02.2010. 23:00
S “Napretkom” Sv. Filip i Jakov napreduje


Zarađenim novcem pomažemo sve pozitivne aktivnosti u mjestu – kulturne, sportske, ekološke i društvene te one vezane za turizam, razvoj i promociju našeg mjesta. Ovim putem izražavamo zadovoljstvo što smo mogli pomoći, naročito onim udrugama koji njeguju aktivnosti i razvoj djece i mlađih, rekao je Denis Brzić, dopredsjednik Udruge
Članovi udruge “Napredak” iz Sv. Filipa i Jakova su se u petak okupili u prostorijama Turističkog naselja “Margarita Maris” na redovnoj godišnjoj Skupštini udruge.
Na dnevnom redu su bila izvješća o radu i financijska izvješća, a dodijeljene si i zahvalnice najzaslužnijim članovima za osobit doprinos razvoju Udruge, a time i mjesta. Zahvalnice i novčane nagrade u iznosu od 5.000 kuna dobili su Ante Milat Pikolo, dugogodišnji predsjednik Udruge i Šime Pikunić, član Udruge i Upravnog odbora.
Inače Udruga Napredak je registrirana 1997. godine, a naslijedila je Turističko društvo Napredak koje je djelovalo godinama. Udruga je vlasnik autokampa “Đardin” koji iznajmljuje tvrtki Kamping d.o.o. Zagreb. Vlasnik je i bivšeg odmarališta Đurđenovac u kojem je sjedište Udruge, prostori iznajmljeni u svrhe medicinske ambulante i ljekarne i prostori koje je Udruga ustupila za potrebe Vaterpolo kluba „Gusar”, Jedriličarskog kluba “Sv. Filip i Jakov” te KUD-a „Sv. Roko”.
Kako kaže Denis Brzić, dopredsjednik Udruge, Udruga Napredak godišnje zaradi oko 100.000 eura bruto.
– Zarađenim novcem pomažemo sve pozitivne aktivnosti u mjestu – kulturne, sportske, ekološke i društvene te one vezane za turizam, razvoj i promociju našeg mjesta, rekao je Brzić koji zbog bolesti predsjednika Udruge, Ante Milata, sada ima sve ovlasti predsjednika.
Jedna od primarnih preokupacija Udruge Napredak je nastojanje na izgradnji mjesne lučice, u cilju privlačenja kvalitetnijeg gosta, ispunjavanja potreba i domicilnog stanovništva.
– Od sredine 2008. godine smo aktivno uključeni u aktivnosti vezane za izgradnju mjesne lučice u skladu s odobrenim UPU Obalnog pojasa. Potpisan je sporazum kojim je Općina nositelj poslova oko izgradnje lučice, a Udruga Napredak prati financiranje izrade idejnog projekta, izradu geodetskih snimki kopnenog dijela i hidrografskih snimki mora na području buduće lučice te izradu studije o zaštiti okoliša. To će sve zajedno koštati oko 600.000 kn. Cijeli projekt smatramo izuzetno značajnim za turističku promiđbu samog mjesta, ali on sam nije financijski isplativ. Zato bi se ulaganja Udruge vratila dodjelom koncesije ili dijela vezova za potrebe Udruge ili njenih djelatnosti, objasnio je Brzić.
Osim ustupanjem prostora, Napredak je sportskim sadržajima u Sv. Filipu i Jakovu uvelike pomogao uređenjem tribina i klupskih prostora NK Nova Zora.
– Uložena su značajna materijalna sredstva, čak oko 90.000 kn, ali zauzvrat je NK Nova Zora dobio jedan reprezentativan prostor koji mogu koristiti mještani svih uzrasta, ističe Brzić.
Kako ističe, Udruga je zadnje tri godine sponzorirala i podržavala ideju o Sajmu cvijeća u središtu mjesta Sv. Filip Jakov, kao i postavljanju štandova u autokampu “Đardin”, što je Sajam cvijeća predstavilo u jednoj novoj dimenziji.
Brzić se osvrnuo na financijske mogućnosti Udruge u prošloj godini.
– Kako se u 2009. u značajnoj mjeri osjetila recesija, tako smo jednim dijelom povećali donacije sportskim društvima i udrugama, jer su im se smanjili prilijevi sredstava iz drugih izvora. Mi ovim putem izražavamo zadovoljstvo što smo mogli pomoći, naročito onim udrugama koji njeguju aktivnosti i razvoj djece i mlađih, istaknuo je te zaključio da će i u ovoj godini Udruga ustrajati u svojim aktivnostima sa željom za što boljim napretkom cijelog mjesta.