Slavonci platili veliku cijenu naše slobode

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hvidra sb_vijenci_kasic_11
Tomislav JERAK
Vijenac prijateljima iz ravne Slavonije koji su na dalmatinskom kršu položili život za Hrvatsku

Pripadnici 3. Gardijske brigade "Kune" jučer su u Kašiću obilježili dan kad je u akciji Maslenica poginulo 12 njihovih suboraca. Prvog dana veljače 1993., neposredno nakon akcije Maslenica dogodio se veliki protuudar neprijateljskih snaga na položaje koje su držale postrojbe Hrvatske vojske.

- Namjenski organizirane snage 3. gardijske brigade dobile su zadaću da preuzmu tadašnji sektor 4. U zadarsko zaleđe došli smo 29. siječnja 1993. kad smo preuzeli područje od Novskog ždrila, preko Paljuva, Kašića do Islama Latinskog. Nositelj borbenih zadaća bila je 3. bojna 3 GBR. Već 1. veljače počeo je strahoviti protunapad neprijatelja na oslobođeno područje Maslenice. U dvije smjene na 12 km bilo je oko 250 pješaka. Samo područje Lakića, Kašića i Islama branilo je manje od 100 gardista. Samo iz smjera Smilčića i Drača napalo nas je 20 tenkova. Tada su nam kod groblja u Kašiću presjekli put pa je došlo do bliske borbe kad je poginulo 12 gardista, rekao je tadašnji zapovjednik 3. bojne Ivan Obrovac.

Riječi Ivana Obrovca potvrdio je i njegov tadašnji zamjenik Dragan Dikanović. Dikanović je dodao da su „Kune" došle iz Slavonije gdje su ratovale na ravničarskom terenu. Dolaskom u zadarsko zaleđe nisu se odmah mogli prilagoditi dalmatinskom kršu koji je bio za njih velika nepoznanica.

- Iznenadilo nas je i to da smo na crtu uvedeni 31. siječnja, a već sutradan smo bili u žestokoj borbi. Nismo se imali vremena upoznati ni s terenom niti sa situacijom i to je najveći razlog što smo imali ovoliko gubitaka, rekao je Dragan Dikanović.

Pripadnici 3. GBR, kaže zapovjednik satnije Josip Bodlović, proveli su nekoliko mjeseci braneći dostignute crte u akciji Maslenica. Nažalost, to nisu bile sve žrtve Slavonaca u akciji Maslenica. Ukupno je poginulo 17 pripadnika 3. bojne, a ukupno 32 pripadnika 3. GBR, većinom iz Slavonskog Broda. Njihova imena uklesana su u ploče podno velikog hrastovog križa na spomen obilježju 3. GBR u Kašiću na kojeg su jučer položili vijence i svijeće zapalili i članovi HVIDRA-e Zadar, Županijske HVIDRA-e i HVIDRA-e Benkovac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno