Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U planu su i novi prostori Zavičajnog muzeja

Autor: Jelica Farkaš

01.02.2010. 23:00
U planu su i novi prostori Zavičajnog muzeja


Veliki odaziv i rijetko uspjelo događanje zbilo se proteklog petka u prostorijama Zavičajnog muzeja u Biogradu na moru. Naime obilježavajući Noć muzeja ravnateljica biogradskog Zavičajnog muzeja profesorica Gorka Božulić pozvala je žitelje grada da se odazovu i uveličaju ovu svehrvatsku manifestaciju, u kojoj biogradski muzej sudjeluje drugu godinu za redom. Da bi manifestaciju bila što uspjelija organiziran je čitav niz događanja koja su upotpunila ovu nadasve uspjelu večer. Već početak ove manifestacije nagovijestio je veliko zanimanje, jer su već u 18 sati prostorije muzeja, pogotovo one u prizemlju, bile izuzetno dobro popunjene. Sve nazočne pozdravila je ravnateljica prof. Gorka Božulić, te ih ukratko upoznala s mogućnostima koje im tijekom večeri stoje na raspolaganju. A to je razgledanje svih zbirki u muzeju uz pomoć kustosa i ostalih stručnih osoba, te kulturni i zabavni program, kao i prigodna zakuska koju su za ovu prigodu pripremili učenici kuharskog usmjerenja biogradske srednja škole Biograd.
Prigodnim riječima posjetiteljima se obratio i biogradski gradonačelnik Ivan Knez, te kazao kako je kulturno blago koje posjeduje ovaj muzej poznato i diljem Europe, što je od velikog značenja za jedan grad, ali i obveza da se ubuduće još više ulaže u ovu djelatnost. A u planu su i novi prostori koji bi u dogledno vrijeme trebali omogućiti da se stvore uvjeti za postavljanje novih zbirki i proširenje već postojećih s novim eksponatima, s kojima muzej raspolaže, i koji su pohranjeni u depoima, a i oni čekaju da budu obrađeni i adekvatno prezentirani javnosti.
U zabavnom djelu programa mijenjali su se glazba, pjesme i recitali, a najviše simpatija pobrali su mladi glazbenici, učenici Glazbene škole Biograda, koji su sa svojim nastavnikom Adnanom Huseinbegovićem i voditeljem škole Jordankom Miloš doista izveli iznimno kvalitetan i raznovrstan program klasične i moderne glazbe, šansona i evergeena, te oduševili posjetitelje od kojih su mnogi s njima i zapjevali. No uz razgledanje stalnih muzejskih zbirki kao što su Arheološka i etnografska zbirka, bogati povijesni odjel, te slika iz vlastitog fundusa, posjetitelji su po prvi puta imali prilike vidjeti i samostalnu tematsku izložbu – Kovani novac – koji se također nalazi u fundusu muzeja, a koji je za ovu prigodu pripremio arheolog profesor Marko Meštrov. Riječ je o starim kovanicama, uglavnom iz antičkog doba, koje su izazvale također veliko zanimanje posjetitelja. Isto tako još se uvijek mogla razgledati i prelijepa zbirka “Anima et Corpus” iz ciklusa fotoskitnje Miljenka Domijana, a posebnu pozornost svakako je pobudio i zadnji iški lopižar prof. Predrag Petrović-Pepi. Naime, on je ovom prigodom demonstrirao izradu tradicionalnog lončarstva otoka Iža, koja je nekada slovila za rijetko kvalitetnu i cijenjenu keramiku, no danas gotovo posve zaboravljenu. A tijekom izrade u jednoj od prostorija muzeja oko majstora lopižara okupio se veliki broj znatiželjnika, dok je on na sva pitanja o kvaliteti načinu izrade te uporabe strpljivo odgovarao znatiželjnicima. Tako smo mogli doznati da u njemu jako dobro mogao skuhati brodet od ribe, ali i brojna druga jela, pogotovo kod većih članova obitelji kako je to nekada najčešće i bilo. Uz takav program ne čudi što je posjeta u muzeju odužila, jer bilo je tu i pjesme članica KUD-a ‘Kralj Tomislav’ te recitacije posvećene sidru, koju je za tu prigodu napisala biogradska pjesnikinja Rajka Anđelić Maslovarić. A ona između ostalog kaže: “Voljom crnih šetača neba, il’ plutonom okršaja, uz svijetlost munja, nestao u trenu, moru u tamnoj grobnici, stoljećima……”.