Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kapetan broda za 65 tisuća kuna

01.02.2011. 23:00
Kapetan broda za  65 tisuća kuna


Tražilo se da fakulteti dogovore cijenu, što su oni i učinili na temelju redovne satnice predavača i ostalih troškova, kaže Dragan Martinović


Alternativni i  ubrzani sustav školovanja pomoraca u Hrvatskoj će biti  izuzetno skup. Pomorski fakulteti i učilišta u Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku usuglasili su cijenu od 65.000 kuna za šestomjesečni tečaj nakon kojeg pomorci mogu pristupiti ispitu za kapetana i  upravitelja stroja bez ograničenja.
– Slažem se da to nije malo,  govori državni tajnik za more,  Mario Babić, te ponovo naglašava kako u Nizozemskoj i  Southamptonu isti tromjesečni tečaj sa prehranom i  smještajem košta oko 6.000  eura. Dodaje kako fakulteti  ne moraju uvesti novi sustav  ako to ne žele, te najavljuje  kako će uskoro o ovoj temi  ponovo razgovarati s predstavnicima sindikata i fakulteta. Od sindikalista neće čuti  puno pohvala barem ako je  suditi po reakciji tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske,  Predraga Brazzodura, koji  smatra da je predložena cijena  užasno visoka i neopravdana.
– Varaju se na fakultetima  ako misle da mogu pljačkati  pomorce. Priznavanje svjedodžbi iz Europske unije moglo bi se dogoditi već sutra ako  tako odluči resorno Ministarstvo i tu ne treba čekati ulazak  Hrvatske u EU. Novci ne rastu  na grani, već ih pomorci krvavo zarađuju riskirajući pritom vlastito zdravlje i živote i  to bi gospoda s fakulteta morala znati, ističe Brazzoduro. 
Upisi za alternativno školovanje su već počeli i traju do  28. veljače, a   obuhvaćat će  predavanja, numeričke vježbe  i obavezan rad na simulatorima. Dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, Serđo Kos  otkriva kako su predviđena  dva termina od tri mjeseca za  predavanja u ovoj godini, ali  će ih ovisno o interesu polaznika, biti i više. Svotu od  65.000 kuna po polazniku vrlo  konkretno komentira prodekan za stručno usavršavanje  pomoraca na Pomorskom fakultetu, Dragan Martinović,  ističući da je državni tajnik za  more Mario Babić tražio da  fakulteti dogovore cijenu, što  su oni i učinili na temelju  redovne satnice predavača i  ostalih materijalnih troškova  fakulteta.
– Cijena je realna. Sad će se  opet pojedinci nabacivati cijenama u Southamptonu i Nizozemskoj, ali ako je tamo sve  tako bajno i jeftino, što nisu  svoje ljude već poslali tamo,  pita se Martinović, čiji će stavovi sigurno izazvati mnoštvo  reakcija, tim više što su i sami  pomorci podijeljeni oko  uvođenja alternativnog školovanja. Oko cijene će se vjerojatno složiti. Definitivno je  previsoka.
 


Martinović: Degradiranje zvanja




Zar je omogućavanje nekome da postane kapetan ili upravitelj socijalna  kategorija? Mi smo od početka kao fakultet bili protiv stjecanja najviših  zvanja bez diplome, ali su nas kompanije svojim lobiranjem natjerale na  ovakvo degradiranje zvanja. Kad je već tako moramo se boriti da alternativni  model ipak ostane u institucionalnom okviru fakulteta, da polaznici dobivaju  i ECTS bodove što im omogućava da se jednog dana uključe u redovni  studij, kaže Dragan Martinović.