Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pacijente u Psihijatrijskoj bolnici cigareta umiruje

01.02.2011. 23:00
Pacijente u Psihijatrijskoj bolnici cigareta umiruje


Iako za zdravlje potpuno štetan, nikotin sadrži određena neurotropna svojstva koja stišavaju anksioznost. Osim toga, naši pacijenti su osobe koje koriste vrlo malo društvenih sadržaja, a s obzirom na to da puše uglavnom uz kavu i u društvu, cigareta na neki način poboljšava njihov društveni život, ističe dr. Darko Labura


Poznato je da  Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda,  koji podrazumijeva potpunu  zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima,  ipak ne vrijedi za psihijatrijske  ustanove. Upravo je ova  odredba posebno zanimljiva  jer je zabrana pušenja u svim  drugim zdravstvenim ustanovama najstrože zabranjena i  to na način da zabranjuje  pušenje ne samo u unutarnjem dijelu, nego u cijelom  krugu te ustanove.
Relaksacija i društvo
No za psihijatrijske bolnice  i psihijatrijske odjele općih  bolnica Zakon ne vrijedi, a  osim toga, pojedine takve ustanove za svoje pacijente javnim natječajem nabavljaju cigarete. Nameće se stoga zaključak da se, iako za fizičko  zdravlje potpuno štetno, u liječenju psihički oboljelih osoba pušenje može nazvati i korisnom terapijom. Ovu je tezu  donekle potvrdio i Darko Labura, ravnatelj Psihijatrijske  bolnice Ugljan, naglasivši da  vjeruje da su zakonodavci, prilikom formiranja novog Zakona, bili vođeni psihijatrijskom strukom.
– Kao psihijatrijska ustanova mi se držimo svih propisanih zakonskih regulativa  prema kojima je za naše osoblje pušenje zabranjeno kao i  u svim drugim javnim ustanovama. No ono što je specifično je da naši pacijenti na  raspolaganju imaju jednu prostoriju, to je u našem slučaju  kantina, gdje im je pušenje  dopušteno. Upravo tako je i  zakonom propisano, a ja vjerujem da su zakonodavci bili  vođeni stručnim dijelom, kazao je Labura, pojasnivši da  za psihički oboljele pušače  koji često pate od anksioznosti i nemira, cigareta  predstavlja relaksaciju.
Kako je pojasnio, pušenje  ovim pacijentima koristi u  onom neurofarmakološkom  dijelu terapije, jednako kao i  u održavanju njihova  društvenog života.
Donacije cigareta
– Iako za zdravlje potpuno  štetan, nikotin sadrži  određena neurotropna svojstva koja stišavaju anksioznost. Osim toga, naši pacijenti su osobe koje koriste  vrlo malo društvenih sadržaja,  a s obzirom na to da puše  uglavnom uz kavu i u društvu,  cigareta na neki način poboljšava njihov društveni  život. Također, pušenje im  predstavlja zadovoljstvo, a za  razliku od ostalih pacijenata,  kod liječenja psihijatrijskih  slučajeva uvedene su brojne  restrikcije pa se, vjerujem, na  ovaj način htjela izbjeći još  jedna u nizu restrikcija, ističe  Labura, naglašavajući da PB  Ugljan ne vodi računa o nabavci cigareta za svoje pacijente pa ih pacijenti nabavljaju samostalno, bilo da ih  kupuju u kantini ili ih dobivaju prilikom posjeta.
Nisu rijetkost, kako navodi  Labura, ni pošiljke u vidu donacija koje često pristižu u  ovu bolnicu, a koje nerijetko  sadrže i cigarete. Tada pacijenti, među kojima je oko 70  posto pušača, cigarete  međusobno podijele, vodeći  računa o tome da oni koji su  slabijeg financijskog stanja  dobiju najveću količinu. Unatoč svemu, Labura navodi da  se s obzirom na vrstu bolesti  strogo pazi na rukovanje  njihovih pacijenata sa zapaljivim sredstvima, poput  upaljača ili šibica, pa je tako  pacijentima koji su psihotični  ili neubrojivi i zbog toga izolirani, pušenje strogo zabranjeno.