Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Bibinjama “baby boom”, a nema pedijatra

01.02.2011. 23:00
U Bibinjama “baby boom”, a nema pedijatra


Općina Bibinje nema određenog pedijatra jer tako nije određeno u Mreži javne zdravstvene službe. Mrežu određuje nadležno ministarstvo i ona se ne mijenja često. Odluke o koncesijama se donose na temelju nekoliko mjerila, a jedan od njih je i broj stanovnika, pa vjerujem da bi se nakon predstojećeg popisa stanovnika situacija možda mogla promijeniti, kaže Mara Batur, direktorica zadarskoga HZZO-a


Općina Bibinje posljednjih je nekoliko godina doživjela pravi “baby boom” i bilježi velik prirast stanovništva. U Bibinje je, pored velikog broja rođene djece, doselilo i mnogo mladih obitelji koje su odabrale ovo dalmatinsko mjesto u neposrednoj blizini Zadra za zasnivanje obiteljskog doma. Ipak, jedna stvar muči sve ove mlade obitelji i roditelje. Naime, u Bibinjama nema liječnika pedijatra, već po liječničku pomoć za svoju djecu roditelji moraju ići u Zadar.
Ovo nije slučaj specifičan samo za ovo mjesto već i druge manje općine nemaju pedijatra nego roditelji liječničku pomoć moraju potražiti u najbližem većem gradu. Ovo može stvoriti probleme ako je potrebna neka hitna intervencija. Roditelji i djeca moraju sjedati u automobil i voziti do najbližeg liječnika, a često se zna dogoditi da je liječnička pomoć potrebna i noću, što dodatno otežava situaciju.
Razlog ovakvom pomalo nelogičnom stanju u zdravstvenoj zaštiti djece možemo pronaći u Mreži javne zdravstvene službe u djelatnosti primarne zdravstvene zaštite, a koju donosi ministar zdravstva i socijalne skrbi uz prethodno mišljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i nadležne komore.
 – Općina Bibinje nema određenog pedijatra jer tako nije određeno u Mreži javne zdravstvene službe. Mrežu određuje nadležno ministarstvo i ona se ne mijenja često. Odluke o koncesijama se donose na temelju nekoliko mjerila, a jedan od njih je i broj stanovnika, pa vjerujem da bi se nakon predstojećeg popisa stanovnika situacija možda mogla promijeniti, rekla je Mara Batur, direktorica zadarskoga Područnog ureda Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.
Inače mjerila za određivanje Mreže su: ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske, ukupan broj osiguranih osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, demografske karakteristike stanovnika, zdravstveno stanje stanovništva, socijalna struktura stanovnika, gravitirajući broj stanovnika, karakteristike pojedinih područja, raspoloživost zdravstvenim resursima, utjecaj okoliša na zdravlje stanovništva i gospodarske mogućnosti. Mrežom se određuje za područje Republike Hrvatske, za područja jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno za područja jedinica lokalne samouprave potreban broj zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih radnika, odnosno potreban broj timova primarne zdravstvene djelatnosti, medicinskih sestara, broj timova specijalističko-konzilijarne zdravstvene djelatnosti i specijalističke dijagnostike po djelatnostima, potreban broj fizioterapeuta, potreban broj postelja po djelatnostima i po vrstama bolničkih zdravstvenih ustanova te potreban broj postelja po stacionarima domova zdravlja.
U Općini Bibinje potvrdili su nam da imaju problema s nedostatkom pedijatra jer u posljednje vrijeme bilježe porast djece.
 – Podržavamo inicijativu da se u našem mjestu zaposli pedijatar jer imamo velik prirast stanovnika. Trenutačno u Bibinjama živi oko 4.000 stanovnika, a točan broj znat ćemo nakon popisa stanovištva, rekla je Suzana Lisica, stručna suradnica za društvene djelatnosti Općine Bibinje.