Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U tijeku tri nova natječaja Programa EU-a

01.02.2011. 23:00
U tijeku tri nova natječaja Programa EU-a


Prvi se odnosi na upravljanje vodenim otpadom, drugim se nude mogućnosti potpore projektima književnog prevođenja, a treći spomenuti natječaj je iz programa Intelligent Energy Europe


Objavljena su tri  nova natječaja iz Programa  Europske unije na koje prijavitelji i partneri mogu biti iz  Hrvatske.
Prvi se odnosi na upravljanje vodenim otpadom, a  glavni cilj ovog poziva je podrška razvoju komunalnih  pročišćavanja otpadnih voda  u budućnosti – do 2020. godine. Radi razvoja niskoenergetskog pročišćavanja otpadnih voda, poziv se fokusira na inovativna rješenja  za povećanje energetske efikasnosti kod procesa  pročišćavanja otpadnih voda,  kao i mjere za unutarnje obnavljanje energije ili proizvodnja energije. Rok za prijavu je do 21. veljače. Natječaj  je dio programa Eureka, Acqueau iz područja upravljanje  vodenim otpadom (waste water). Prijavitelj i partneri mogu također biti iz Hrvatske.  Tip organizacije prijavitelja  su velika poduzeća, mala i  srednja poduzeća, sveučilišta i  instituti za istraživanje (privatni i javni). Posebno se  potiče sudjelovanje malih i  srednjih poduzeća i  sveučilišta.
Drugim objavljenim natječajem nude se mogućnosti  potpore projektima književnog prevođenja.
Rok za prijavu je 3. veljače.  Maksimalan iznos sufinanciranja EU po projektu je između 2.000 i 60.000 eura.  Natječaj je dio programa Culture 2007. – 2013. iz područja  književnosti – prevođenje. Prijavitelj i partneri mogu biti  zemlje članice programa  “Kultura 2007. – 2013.”,  uključujući Hrvatsku. Tip organizacije prijavitelja su nakladnici i skupina nakladnika.
Treći spomenuti natječaj je  iz programa Intelligent Energy Europe.
Naime, ove godine financiraju se projekti “promocije i  diseminacije” koji pomažu ostvariti ključne ciljeve EU u  području energije i promjene  klime, odgovaraju prioritetima definiranim u godišnjem  programu (IEE Work Programme 2011.), uključuju najmanje tri partnera iz različitih  zemalja, traju dvije do maksimalno tri godine, nisu “hardware” vrsta ulaganja ili projekt istraživanja i razvoja.
Rok za prijavu je 12. svibnja, a maksimalan iznos sufinanciranja EU po projektu  iznosi između 0,5 do 2,5 milijuna eura i to u iznosu do 75  posto ukupnih troškova projekta. Natječaj je dio programa CIP 3 Inteligent Energy Europe iz područja Energija. Prijavitelj i partneri mogu  biti članice EU te Hrvatska, Norveška, Island i Liechtenstein. Tip organizacije  prijavitelja su privatne i javne  pravne osobe.
Detalji o navedenim natječajima kao i popis ostalih  otvorenih natječaja iz Programa Europske unije mogu  se pronaći na web stranici  Zadarske županije – www.zadarska-zupanija.hr.