Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dočekali su me kao zvijezdu

01.02.2012. 23:00
Dočekali su me kao zvijezdu


Na Goodison parku dočekali su me kao zvijezdu i naravno da mi to laska. Everton je uvijek nešto značio u Engleskoj – kaže Jelavić


Treba i to doživjeti. Nikica Jelavić zakoračio je na travnjak uoči prvenstvene utakmice njegova novoga kluba protiv Manchester Cityja, glavni spiker predstavio najzvučnije pojačanje Evertona u zimskom prijelaznom roku, a tribine ispunjenog Goodison parka proključale od oduševljenja. Hrvatski reprezentativac posljednjeg je dana prijelaznoga roka napustio Glasgow i Rangerse i postao prvotimac uglednoga premierligaškoga kluba koji je iste večeri zagorčao život Robertu Manciniju i društvu. Velika pobjeda nad vodećom momčadi engleske nogometne karavane i uspješan “pick” na izmaku siječanjske “otočne” burze. O tome s kolikom je pažnjom Jelavić dočekan na Goodison parku dovoljno govori činjenica da je režiser izravnoga prijenosa svako toliko u svečanoj loži kamerom lovio hrvatskoga napadača.
Veliki napredak
– Zar je tako loša utakmica bila, ha, ha… Šalim se malo, činjenica je da su me na Goodison parku dočekali kao zvijezdu i naravno da mi to laska. Kome ne bi, Everton je uvijek nešto značio u Engleskoj. Prvi dojmovi su u svakom slučaju pozitivni. Doveden sam kao pojačanje, uložili su u mene dosta novaca, ja ću dati sve od sebe da to bude isplativo – kaže dobro raspoloženi Jelavić, koji je iskoristio dan odmora u novoj sredini i otputovao u Hrvatsku po neophodne stvari. Od četvrtka za njega počinje novo razdoblje u karijeri.
– Došao sam iz Rangersa koji ima neku težinu u ovom otočkim nogometnim okvirima, ali Premierliga je veliki napredak u mojoj karijeri. Odličan potez. Pričao sam kratko s trenerom Davidom Moyesom, upoznali smo se – ističe Jelavić, koji, kao i svaki napadač koji dolazi u novu sredinu, može obećati jedino pogotke.
Bolji od Cityja
– Moram igrati što bolje i zabiti što je moguće više pogodaka. Uostalom, zato sam i doveden u Everton. Želim biti koristan klubu i navijačima, koji su nosili moje nove suigrače do pobjede protiv Manchester Cityja. Utakmica je bila teška, ušla je jedna lopta u gol, kasnije je City dominirao, mi smo se stisli i izdržali do kraja. Nisam se još stigao upoznati sa svojim suigračima, nijednoga ne znam osobno, ali naravno da ima dosta njih čije prezime nešto znači u Premierligi. Žao mi je što je otišao Luis Saha, volio bih da je ostao, jer je pravi igrač. S njim bi mi bilo lakše igrati. Momčad je OK, za sredinu ljestvice s pretenzijom prema gornjem domu. Polusezona je bila lošija nego inače, ali ova momčad zaslužuje biti među prvih osam.
Po povratku u Liverpool čeka ga rješavanje trajnoga smještaja.
– U hotelu ću biti otprilike deset dana, dok ne nađem stan ili neku kuću. Grad je OK, lako ću se priviknuti. Potpisao sam dobar ugovor na četiri i pol godine, sada se moram u potpunosti posvetiti svom poslu. Sljedeći korak? Pa tek sam stigao, ha, ha… Želim zabiti što više pogodaka, opravdati povjerenje… To je najbitnije, naravno, i puno zdravlja. Ostalo će doći samo od sebe.


Sedmica na leđima




Nikica Jelavić nije prvi Hrvat koji je igrao u Evertonu, prije njega na Goodison parku bio je izbornik “kockastih” Slaven Bilić, i to od 1997. do 2000. godine.
– Još nisam pričao s izbornikom, ali bit će vremena. Vjerojatno ćemo se složiti s činjenicom da je riječ o velikom klubu – kaže Jelavić koji će u Evertonu na leđima nositi broj 7. Devetku koju je imao u Rangersima “oteo” mu je Amerikanac Landon Donovan, koji je na Goodison park stigao 2. siječnja temeljem posudbenoga ugovora između Evertona i LA Galaxyja.


Modrićev gol i asistencija


U susretu 23. kola engleskog nogometnog prvenstva Tottenham je pobijedio Wigan 3:1, a jedan od najboljih igrača utakmice bio je Luka Modrić koji je postigao gol (34′) i ubilježio asistenciju Baleu (29′). Modrić je na terenu proveo svih 90 minuta, a nakon dužeg vremena u sastavu je od prve minute bio i Niko Kranjčar koji je također odradio cijeli susret.
Rezultati: Manchester United – Stoke City 2:0, Everton – Manchester City 1:0, Swansea City – Chelsea 1:1, Tottenham – Wigan Athletic 3:1, Wolverhampton – Liverpool 0:3. Poredak: 1 Manchester City 54, Man. United 54, Tottenham 49, Chelsea 42, Liverpool 38, Arsenal 36, Newcastle United 36, Stoke City 30, Everton 29 bodova…