Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ferenčak osuđen za lopovluk, a nadzirat će Janaf

01.02.2012. 23:00
Ferenčak osuđen za lopovluk, a nadzirat će Janaf


Postavljanje Srećka Ferenčaka u Nadzorni odbor jedne od najvažnijih domaćih tvrtki, u Vladi nisu komentirali. U HNS-u, pak, gdje je Ferenčak glavni tajnik, kažu da to imenovanje ni na koji način nije u suprotnosti sa zakonom


U Nadzornom odboru Janafa od jučer su dvojica HNS-ovaca, Srećko Ferenčak i Goran Kovačević, objavio je to sam Janaf preko Zagrebačke burze. U svom dopisu pojašnjavaju da će Ferenčak i Kovačević ubuduće predstavljati jednog od dioničara – Hrvatsku agenciju za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) umjesto dosadašnjih članova Barbare Šimić i Krešimira Baranovića. I Ferenčak i Kovačević članovi su središnjeg odbora HNS-a, Ferenčak je uz to i glavni tajnik, pa njihovo imenovanje ne bi bilo iznenađenje s obzirom da je resor energetike u nadležnosti prvog potpredsjednika HNS-ovca Radimira Čačića, da Ferenčak nije nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog zloporabe ovlasti radi stjecanja nezakonite imovinske koristi. Iako ne postoji zakonska prepreka za njegovo imenovanje u Nadzorni odbor Janafa, a uz to presuda protiv njega nije pravomoćna, u najamanju je ruku čudno da se državna Agencija odlučila imenovati ga u nadzorni odbor jednog od najvažnijih javnih poduzeća dok god sudski proces protiv njega traje. Ipak, da to Ferenčaka neće koštati položaja sugerirale su i njegove visoke funkcije u HNS-u, ali i to da je bio zamjenik direktora predizborne kampanje Kukuriku koalicije Igora Dragovana.
Kružile glasine
U Vladi je jučer bilo nemoguće doznati kako se u nadzornom odboru jednog od najvažnijih domaćih poduzeća i “žile kucavice domaćeg gospodarstva”, kako je Janaf u više navrata nazvao premijer Zoran Milanović, našao čovjek protiv kojeg se vodi proces za pribavljanje nezakonite imovinske koristi. Banski dvori upućivali su nas na Ministarstvo gospodarstva u čijoj su nadležnosti i HANDA i Janaf.
No, u neslužbenim razgovorima bliski premijerovi suradnici zgražali su se kad su čuli da će Ferenčak, kojem prijeti zatvor zbog zlouporabe ovlasti, u ime države nadzirati poslovanje s transportom nafte.
– Činjenica je da se zadnjih dana pronosile glasine da će Ferenčaka staviti u Nadzorni odbor Janafa, ali premijer nije sudjelovao u donošenju te odluke. Međutim, Ferenčak sasvim sigurno neće biti u nadzornom odboru Janafa. Neovisno o tome što vjerujemo li da je Ferenčak kriv ili ne, on je nepravomoćno osuđen i tu prestaje sva priča, rekao nam je izvor iz vrha Vlade.  
Nešto o Ferenčakovom imenovanju ipak otkrivaju u HANDA-i koja ga je i postavila u Nadzorni odbor. Iz njihovog kratkog odgovora jasno je da je odluku donijelo resorno Ministarstva gospodarstva.
– HANDA je javna ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska, a osnivačka prava polaže Vlada Republike Hrvatske. Opoziv i imenovanje članova Nadzornog odbora JANAF-a, HANDA je provela sukladno prijedlogu resornih ministarstava, a sve u skladu s odredbama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, piše u odgovoru iz te Agencije.
Šutnja u Ministarstvu
U samom Ministarstvu nismo dobili odgovor na pitanje koje su ih Ferenčakove kvalitete motivirale na imenovanje, ali ni na to je li sudski proces koji još traje trebao biti prepreka imenovanju. Zato su u HNS-u spremni govoriti zašto je Ferenčak dobar izbor i objasniti zašto nema prepreke njegovu ulasku u nadzorni odbor jedne od najvažnijih domaćih kompanija. Na pojašnjenja je bio spreman i sam Ferenčak.
– Ja sam nevin čovjek, tako se osjećam. Obrazovan sam i kvalificiran i imam veliko iskustvo za obavljanje tog posla. Nijedan zakon me ne sprečava da radim taj posao. Moje imenovanje je provedeno skladu sa svim zakonima i propisima. Jedva čekam da završi taj sudski proces i uvjeren sam da ću na kraju biti proglašen nevinim, rekao nam je Ferenčak.
Glasnogovornik HNS-a i saborski zastupnik Igor Kolman poručio je da se radi o imenovanju koje ni na koji način nije u suprotnosti sa zakonom, ili bilo kakvim pisanim ili nepisanim pravilima.
– Gospodin Ferenčak je obrazovan i kompetentan za obavljanje tog posla, kaže glasnogovornik HNS-a Igor Kolman.


Glavni tajnik HNS-a zaradio i titulu bespravnog graditelja




Osim nepravomoćne presude na jednogodišnju zatvorsku kaznu, Glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak u svojoj karijeri zaradio je i titulu bespravnog graditelja. U zaštićenom, zelenom pojasu Medvednice, naime, on je svojevremeno bez građevinske dozvole izgradio skladišni objekt površine oko 300 četvornih metara, koji je zahvaljujući pritisku pravne države na koncu morao srušiti. Ferenčakova besporavna gradnja bila je aktualna 2004. godine, kad se u Zagrebu odvijala velika akcija rušenja bespravne gradnje. Dok je akcija trajala u javnost je dospjela informacija da je bespravno gradio i Ferenčak, koji je tad obnašao dužnost člana Gradskog poglavarstva. Ferenčak se branio tvrdnjom da je objekt izgradio još 1995. godine, “s lokacijskom dozvolom, jer građevna nije trebala”.
– Zatražit ću građevnu dozvolu, a ne dobijem li je – sam će srušiti objekt, govorio je Ferenčak, tvrdeći da je žrtva “orkestriranog udara na HNS”.
Građevnu dozvolu za skladišni objekt, dakako, nije mogao dobiti, budući da se radilo o zoni zelenog pojasa zabranjenoj za gradnju. Na koncu je bespravno izgrađeni objekat bio prisiljen sam srušiti. (L. T.)


Kosor: Odgovoran je Milanović


Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor burno je reagirala na vijest o Ferenčakovom imenovanju.
– Sada je jasno zašto su ukinuli javne natječaje putem kojih se u našem mandatu biralo članove nadzornih odbora, cilj im je u u ta tijela postavljati ljude iz Kukuriku koalicije. I to ne bilo koje. Čovjek s Ferenčakovom biografijom nikako ne može nadzirati neku javnu tvrku. Pa on je osuđen na godinu dana za zloupotrebu položaja! Ovo je skandalozna odluka, ismijavanje pravne države i zastrašujuća poruka javnosti, ogorčena je bila šefica opzicije. Podsjetila je kako je Ferenčak bio zamjenik direktora kampanje Kukuriku koalicije “što je također bilo potpuno neprihvatljivo”.
– Premijer Milanović treba odgovoriti zašto se ovo dogodilo. On je odgovoran za sve što ima veze s Vladom, kao što su i meni dok sam bila premijerka pripisivali odgovornost za sve, zaključuje Jadranka Kosor.


Kristić: Kukuriku na stranputici


To je očigledno političko postavljanje i to nije dobra poruka, komentirao je imenovanje Srećka Ferenčaka u NO Janafa predsjednik Transparency Internationala Nikola Kristić. On smatra da je za takvo mjesto bitno da imenovani nije pod istragom, a u slučaju Ferenčaka postoji nepravomoćna presuda.
– Ferenčak je u javnosti označen kao čovjek koji se bavio nedopuštenim poslovima i njegovo imenovanje nije dobar put vladajuće koalicije ili bilo koga tko ga je imenovao, smatra Kristić koji bi, ne ulazeći u kompetentnost imenovanih, htio čuti obrazloženje za njihovo imenovanje kako od HNS-a tako i od HANDA-e. (T. P.)


Jelić: SDP talac HNS-ovih kriminalnih ambicija


Društveni aktivist Tomislav Jelić koji je koncem 2004. godine podnio protiv Ferenčaka kaznenu prijavu koja je rezultirala osuđujućom presudom, bio je jučer šokiran.
– To je svinjarija. SDP je očito već postao talac HNS-ovih kriminalnih ambicija. Nažalost, Zoran Milanović i Vesna Pusić, čelnici Kukuriku koalicije, nastavljaju s balkanskom politikom Ive Sanadera i Jadranke Kosor u kojoj nakon izborne pobjede slijedi podjela plijena. Pritom je zanimljivo da im ne valja uspješni poduzetnik Vladimir Ferdelji, a dobar im je osuđeni kriminalac Ferenčak, rekao nam je Jelić.