Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

RTL Televizija pred oduzimanjem koncesije

01.02.2012. 23:00
RTL Televizija pred oduzimanjem koncesije


Na RTL-u su ostali dosljedni sebi, nisu mijenjali ništa uvjereni kako im je programska osnova ista svo vrijeme, ali je Vijeće to koje je počelo drugačije tumačiti Zakon


RTL Televizija će, izvjesno je, biti prva televizija s nacionalnom koncesijom u nas, kojoj je Vijeće za elektroničke medije oduzelo koncesiju. Doduše, odluka Vijeća se tek piše, ne zna se da li će RTL ostati bez koncesije na sat vremena, na dan ili trajno, no neslužbeno se saznaje da će sigurno biti kažnjen, jer se, smatraju u Vijeću, ignoriranje zakona od strane RTL-a više ne može tolerirati.
Ispunjeni uvjeti za kaznu
Uvjeti za kažnjavanje RTL-a ispunili su se sinoć točno u ponoć kada je RTL-u isteko rok od 30 dana koliko mu je VEM, uz izrečenu opomenu, dao da emitirani program uskladi sa koncesijskim ugovorom. Na RTL su, međutim, ostali dosljedni sebi, nisu mijenjali ništa uvjereni kako im je programska osnova ista svo vrijeme, ali je Vijeće to koje je počelo drugačije tumačiti Zakon, na štetu RTL-a. No, rok je istekao, RTL nije ispunio nalog, a kako je u pitanju treća opomena Vijeću ostaje da nakladnika kazni sukladno Zakonu o elektroničkim medijima koji omogućuje da se nakladniku privremeno ili trajno oduzme koncesija ako se ni nakon primitka opomene Vijeća ne pridržava najmanje 90 posto programske osnove. Pri tom protiv odluke Vijeća nije dopuštena žalba, već RTL može pokrenuti upravni postupak u roku od 30 dana.
Službena odluka Vijeća mogla bi se, kako saznajemo, čekati i više desetaka dana. Navodno će biti sročena tako da će RTL biti bez koncesije onoliko dugo koliko će mu trebati da u konačnici ipak uskladi svoju programsku osnovu.
Exluziv i Exploziv nisu informativni program
Problematika je ovo oko koje se Vijeće i RTL spore dvije godine. Prvi put je programsko odstupanje Vijeće uočilo u studenom 2009. godine. Glavana zamjerka vezana je uz udio informativnog programa u ukupnom programu. Analiza Vijeća u listopadu 2011. godine je pokazala da je udio informativnog programa 8,61 posto, a ne onaj koncesijski od 18 posto. No, na RTL-u ustrajno tvrde kako je Vijeće prestalo ubrajati u informativni program i emisije poput “Exluziva” i “Exploziva” kazivajući da sponzorirane emisije ne mogu biti uvrštene u informativni program. Izračun RTL-a u kojem su i spomenute emisije kaže da je udio informativnog programa u ukupnom programu 17,1 posto, malo ispod koncesijskog minimuma.
S RTL-a su, prije isteka roka, poslali pismo Vijeću u kojem traže nove razgovore i odgodu bilo kakvog odlučivanja dok Upravni sud ne riješi njihove žalbe na prve dvije opomene što su ih od Vijeća dobili zbog regionalnog Big Brothera. Jučer, pak, koji sat prije ponoći, poručili su kako su u konstruktivnim razgovorima s Vijećem i ne znaju zašto bi im se oduzela koncesija.


 HRT ĆE PONUDITI OPCIJSKE TITLOVE ZA SRPSKE FILMOVE




RTL-u nije pomoglo ni to što se javnost uvelike stavila na njihovu stranu nakon što su odbili emitirati srpske filmove uz prijevod makar ih je Vijeće upozorilo na zakonsku obvezu emitiranja na hrvatskom jeziku. Ne bi li riješili i problematiku titlovanja filmova iz susjedstva, u utorak će za isti stol sjesti Vijeće i nakladnici pa sva sporna pitanja pokušati urediti koregulacijom. HRT je, međutim, već našao rješenje i to tehničko. Gledatelji HTV-a će tako, već pri prvome prikazivanju filmova sa srpskog ili BiH govornog područja, imati mogućnost da, ukoliko to žele, uključe titlove za film te ga prate sa hrvatskim podnaslovima, dok će oni kojima to nije potrebno film moći pratiti bez njih. Titlovi za svaki film nalazit će se na stranicama HRT-ova teleteksta a prije emitiranja svakog pojedinog filma gledatelji će biti obaviješteni na kojoj se stranici teleteksta nalazi prijevod za film koji će gledati.