Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sultanov orden Junaku iz Like trajno u Gospiću

01.02.2012. 23:00
Sultanov orden Junaku iz Like trajno u Gospiću


Tursku zvijezdu kojom je sultan Abdul Hamid II odlikovao Marijana Matijevića darovao je Gospiću imam iz Gunje Idriz efendija Bešić i bit će dio stalnog postava Muzeja Like


Najjači čovjek na svijetu, Lički Samson, Herkul zlatnoga srca, a brojni će reći i uz Nikolu Teslu jedan od dva najpoznatija Ličanina Marijan Matijević postaje široj javnosti sve zanimljiviji. U prosincu prošle godine obilježeno je 60 godina od njegove smrti. Iako je u prvoj polovici prošlog stoljeća obišao cijeli svijet i pobijeđivao najpoznatije borce, Matijević je s vremenom malo po malo gotovo potpuno potonuo u zaborav. Junak iz Like rođen je u Dubokom dolu nedaleko Gračaca 1878. godine, a umro je i pokopan u Županji gdje je godinama živio i jedino tamo je Matijević konkretnije spominjan. No u zadnje vrijeme i u Lici se Matijevića ipak počelo sve više spominjati, a pokrenute su i stanovite inicijative za gradnju spomenika. Hoće li i gdje Matijević dobiti spomenik, za sada se još ne zna.
U Gračacu je prije dva mjeseca povodom 60. obljetnice Matijevićeve smrti postavljena prigodna izložba, a evo sada i u središtu Like, u Gospiću postavljanjem izložbe konačno se odaje počast Junaku iz Like.
 Matijevića su teške životne prilike odvele iz Like u ranim godinama života, trbuhom za kruhom kao brojni Ličani došao je u Slavoniju. Kao profesionalni hrvač i atlet putovao je svijetom i nastupao na priredbama koje su bile demonstracija njegove snage.
 Iako je nastupao u brojnim zemljama Europe, Americi, Turskoj i Kini, svugdje je isticao da je rođen pod silnim Velebitom. Tako je Matijević promovirao Liku i snažni hrvatski i lički identitet. Imao je u životu oko 2.000 borbi, nikada nije izgubio, dobio je brojna odličja. Jedno od najpoznatijih je Turska zvijezda, najveće odlikovanje Otomanskog carstva koje je Matijević dobio za pobijedu u hrvanju 1904. godine u Carigradu iz ruku turskog sultana Abdula Hamida drugog.
 Muzeju Like Gospić ovo odličje je prije nekoliko dana darovao Idriz efendija Bešić, imam Medžlisa islamske zajednice u Gunji, koji je prepoznao da to odličje treba vratiti onome kome pripada – Ličanima. Izložba o Matijeviću u Gospiću bila je otvorena jedan dan, ali sultanova zvijezda ostat će u Muzeju Like kao dio stalnog postava, rekla nam je ravnateljica gospićkog Muzeja Like Vesna Bunčić.