Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

U Zadru sam se naučio boriti za ostanak

01.02.2012. 23:00
U Zadru sam se naučio boriti za ostanak


San mi je bio igrati u Bundesligi i zato me raduje dolazak u Freiburg – rekao je Santini


Posljednji dan prijelaznog roka Ivanu Santiniju donio je olakšanje, Zadar i Freiburg dogovorili su polugodišnju posudbu i zadarski je napadač došao tamo gdje je uvijek želio – u Bundesligu.
– San mi je bio igrati u Bundesligi i zato me raduje dolazak u Freiburg. Ne mogu opisati koliko sam sretan zbog ovakvog raspleta – izjavio je Santini u dvominutnom razgovoru za službenu internet stranicu svog novog kluba. Veći dio razgovora bio je na engleskom, no Santini je pokazao da se zna služiti i njemačkim jezikom.
– S obzirom da sam pola godine igrao u Ingolstadtu naučio sam nešto njemačkog, kojeg govorim s dosta pogrešaka – objasnio je Santini i dodao da je u Ingolstadt, koji je nakon tih pola godine ispao u treću ligu, došao ozlijeđen. Novinar nije zaboravio Zadraninu napomenuti aktualnu situaciju “crveno-crnih”, koja nije sjajna s obzirom da je momčad na posljednjem mjestu Bundeslige.
– I moj bivši klub se borio za ostanak, tako da za mene to neće biti novost – nije se Santini dao zbuniti. Premda nije mogao izjaviti da je “od malih nogu razmišljao kako će igrati za Freiburg”, kako to obično igrači kažu kada dođu u novi klub, prvi strijelac Prve HNL pokazao je da zna gdje dolazi.
– Osnovne stvari o Freiburgu doznao sam preko interneta i poznata mi je situacija u kojoj se klub nalazi. Znam da na stadionu može stati 24 tisuće gledatelja i jedva čekam zaigrati na tom travnjaku – zaključio je Santini svoje prvo službeno obraćanje medijima nakon što je dogovoren njegov prelazak u Freiburg.


Posudba vrijedna oko 300.000 eura?




Koliko vrijedi posudba Ivana Santinija u Freiburg jedno je od pitanja koja su se jučer postavljala u Donatovom gradu. U prvoligašu sa Stanova se nisu htjeli očitovati po tom pitanju pozivajući se na poslovnu tajnu. Međutim, nekako se u kuloarima počela spominjati svota od 300.000 eura. Koliko ima istine u toj priči teško je procijeniti, ali nekako nam se čini da bi se vrijednost ovog posla mogla kretati upravo u tim razmjerima. Naravno, valjalo bi raščlaniti u kolikom se omjeru između Santinija i NK Zadra dijeli ta svota (koja je opet ponavljamo pretpostavka). Po nekoj logici ako je igrač na posudbi onda novi poslodavac preuzima obaveze koje je matični klub imao prema igraču. To bi značilo da bi Freiburg trebao plaćati Santinija po istim uvjetima koje je imao u prvoligašu sa Stanova. Teško je za vjerovati da će Santinijeva plaća biti ista kao u Zadru, gotovo nemoguće. S druge strane Freiburg bi trebao platiti Zadru uslugu posudbe do kraja ove sezone što svakako odlično dođe u ovim teškim recesijskim vremenima. Ako smo dobro shvatili, trenutačno posljednjeplasirana momčad Bundeslige imala bi na ljeto pravo prvootkupa Santinijeva ugovora. Znači, pravi posao bi se sklapao tek u ljetnom prijelaznom roku. Kako bilo da bilo, Santiniju želimo da se na njemačkim travnjacima predstavi u najboljem svjetlu i da na ljeto ponude pljušte na sve strane. To je i zaslužio, i kao čovjek, i kao nogometaš!
D. BAJKOVIĆ